Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter

<p>⁠Ifølge <a href="https://www.forsvarsmakten.se/sv/">Försvarsmaktens</a> forslag skal flyvåpenet ha seks stridsflydivisjoner. 3–4 av divisjonene skal utrustes med den nyeste utgaven av Sveriges egenproduserte fly Jas 39E.8 På bildet trener svenske JAS 39 Gripen i Bodø under en tidligere felles øvelse. (Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten.)</p>
⁠Ifølge Försvarsmaktens forslag skal flyvåpenet ha seks stridsflydivisjoner. 3–4 av divisjonene skal utrustes med den nyeste utgaven av Sveriges egenproduserte fly Jas 39E.8 På bildet trener svenske JAS 39 Gripen i Bodø under en tidligere felles øvelse. (Foto: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten.) Foto: Försvarsmakten

Sverige har våknet fra dvalen og ser nye trusler nær sin egen dørstokk. Nå varsles en ny storsatsing på landets væpnede styrker. – Vi står overfor en veldig rystende verdensutvikling.

Det sier Robert Dalsjö, forskningsleder ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) til Aftonbladet.

I en ny rapport om det svenske forsvaret går Försvarsberedningen inn for å gi landets samlede militære styrker økt beredskap, bedre utstyr, mer fleksibilitet og større slagkraft.

Blant satsingsområdene er flere krigsflybaser, økt kapasitet for å drive ubåtjakt, modernisering og innkjøp av nye krigskjøretøy, nytt luftvernsystem, nye båter, samt utstyre Heimevernet med granatkastere og panservernvåpen.

Les også: Enighet om kraftig økning av Sveriges forsvarsbudsjett

Budsjettet økes med 65 prosent

I slutten av august ble det klart at Sverige øker forsvarsbudsjettet med 20 milliarder svenske kroner innen 2025, ifølge en avtale mellom regjeringspartiene, Centern og Liberalerna.

En svensk stridsvogn ankommer Visby på Gotland i Østersjøen etter etterretningsopplysninger om økt russisk trussel mot Sverige i 2016. Foto: Søren Andersson (TT / Reuters / NTB scanpix)
En svensk stridsvogn ankommer Visby på Gotland i Østersjøen etter etterretningsopplysninger om økt russisk trussel mot Sverige i 2016. Foto: Søren Andersson (TT / Reuters / NTB scanpix)

– Dette er et viktig signal for Sverige, for våre partnere og for vårt nærområde om at vi fortsetter å styrke vår militære kapasitet, sa forsvarsminister Peter Hultqvist da avtalen ble kjent.

I 2025 skal det samlede forsvarsbudsjettet ligge i størrelsesorden 84 milliarder. Det tilsvarer en formidabel økning på hele 65 prosent sammenlignet med 2019-budsjettet.

– Dette handler om å gjøre det forsvaret, som vi har på papiret, krigsdyktig igjen. Situasjonen er mye dårligere enn det folk har flest har trodd. Det er behov for å investere mye penger i uglamorøst utstyr som militærstøvler, reservedeler og personlig utrustning, sier forskningsleder Robert Dalsjö.

Les også: – Flere i NATO ser ikke Russland som den største trusselen

Les også: Verden ruster opp

– Et væpnet angrep mot Sverige kan ikke utelukkes

I en felles uttalelse i Dagens Nyheter skriver partilederna for de fire partiene, som har samarbeidet om storsatsingen på forsvaret, om bakgrunnen for enigheten. De konstaterer at sikkerhetssituasjonen i Sveriges nærområder er forverret, og viser blant annet til den politiske utviklingen i Russland og svekkelsen av sikkerheten i Europa, skriver Väckans Affärer.

Sveriges forsvarssjef Micael Bydén. Foto: FÖRSVARSMAKTEN
Sveriges forsvarssjef Micael Bydén. Foto: FÖRSVARSMAKTEN

«Forsvarsutredningen konstaterer at et væpnet angrep mot Sverige ikke kan utelukkes, og det krever handling. Hybridkrigføring, gråsoneproblematikk, den militærtekniske utviklingen og Sveriges militærstrategiske beliggenhet i det stadig viktigere østersjøen, stiller nye krav til det svenske forsvaret. Det gjelder blant annet utholdenhet, beredskap og krigsdyktighet», skriver partilederne i regjeringspartiene, Centern og Liberalerna.

Les også: Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise

Tre nye brigader, tanks oppgraderes, Gotland forsterkes

I den nye forsvarsoffensiven skal det nå satses sterkere på samtlige våpengrener. Soldater og offiserer i hæren, marinen og flyvåpenet vil snart merke forandringene.

Blant annet skal innsatsstyrken i det svenske Heimevernet og sivilt ansatte i forsvaret økes fra 60.000 til 90.000 personer.

Alle dagens stridsvogner og krigskjøretøy skal oppgraderes, og samtlige brigader skal settes opp med panserbandvogner med granatkastere.

Svenske soldater på patrulje utenfor Visby på Gotland. Foto: Søren Andersson (TT / Reuters / NTB scanpix)
Svenske soldater på patrulje utenfor Visby på Gotland. Foto: Søren Andersson (TT / Reuters / NTB scanpix)

Videre skal tre nye mekaniserte brigader settes opp;⁠ Norrlandsbrigaden, Skaraborgsbrigaden og Skånebrigaden. Livgardet i Kungsängen skal utstyres som en lettere motorisert brigade med panserterrengbiler for å kunne forsvare Stockholm.

På Gotland skal det rustes opp med en mekanisert bataljon med eget artilleri og luftvern. Årsaken er at Sverige de siste årene har opplevd trusselen fra Russland som økende. I tillegg er det viktig for Sverige å ha kontroll med ytterpunktene av sitt territorium i tilfelle et fiendtlig overraskelsesangrep.

Les også: HV-sjefen: – Norge er ikke en naiv nasjon

Nye ubåter og nytt artilleri

Ifølge Aftonbladet skal det nå kjøpes inn 48 nye artillerienheter av typen Archer, noe som innebærer en dobling av dagens artillerivåpen.

I 2026 er det dessuten planlagt å investere i et helt nytt artillerisystem og luftvernsrobotsystem.

Det er bestilt to nye ubåter i Blekinge-klassen, og tre eldre ubåter i Gotland-klassen skal moderniseres. I tillegg skal det settes opp to amfibiebataljoner på vest- og østkysten av Sverige.

Les også: Norge kan ikke stole på Nato-støtte

97 kampfly beskytter Sverige

Sveriges forsvarssjef Micael Bydén har flere ganger tatt til orde for en betydelig satsing på det svenske forsvaret. I 2018 ba han regjeringen om å doble forsvarsbudsjettet og bemanningen i forsvaret frem mot 2035 .

Den nye E-versjonen av Gripen, JAS 39E, er ifølge produsenten større, sterkere, elektronisk smartere og kan bære mer og tyngre våpen. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix Foto: Tt News Agency / Reuters
Den nye E-versjonen av Gripen, JAS 39E, er ifølge produsenten større, sterkere, elektronisk smartere og kan bære mer og tyngre våpen. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix Foto: Tt News Agency / Reuters

– Vi må styrke forsvarsbudsjettene for å nå ambisjonene om et sterkere og mer kapabelt forsvar for å møte internasjonale forpliktelser og samtidig kunne holde kontroll med Østersjøen og i nord-Sverige, uttalte forsvarssjefen til aldrimer.no.

⁠Ifølge Försvarsmaktens forslag skal flyvåpenet i nær fremtid ha seks stridsflydivisjoner. 3–4 av divisjonene skal utrustes med den nyeste utgaven av Sveriges egenproduserte fly Jas 39E.

Flyene skal fases inn fortløpende etter hvert som de produseres. Dermed vil det svenske flyvåpenet ha til sammen 97 kampfly til disposisjon. De nye flyene skal utstyres med roboter som kan bekjempe bakkemål på lang avstand.

Les også: – Økt russisk trussel mot Sverige

– Jorden skjelver under våre føtter

Flere av endringene vil allerede bli synlige fra og med 2021.

– Det buldrer i horisonten, samtidig som jorden skjelver under våre føtter. Vi har en Putin, som er skremmende, og Trump som forårsaker indre slitasje i vest. Da er det en fordel om vi slipper å møte en slik utvikling bare ikledd badebukser og flip-flops, sier forskningsleder ved Totalförsvarets forskningsinstitut, Robert Dalsjö til avisen.

Les også: Slik kan Russland invadere Gotland

VIDEO: Slik kan Russland invadere Gotland

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij
Siste nytt
02:37NorgeStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij
Populært