Nakne pasienter kledd i plast – to skal ha dødd

Russiske leger fortviler etter tåkelegging av atomulykke

Bildet viser militærbasen i Nyonoksa, utenfor Arkhangelsk, før eksplosjonen. Fem forskere ble drept da et forsøk som innebar raketter og kjernefysisk materiale gikk i lufta 8. august.
Bildet viser militærbasen i Nyonoksa, utenfor Arkhangelsk, før eksplosjonen. Fem forskere ble drept da et forsøk som innebar raketter og kjernefysisk materiale gikk i lufta 8. august. Foto: AFP / NTB scanpix

De russiske legene som behandlet skadde etter eksplosjonen ved Arkhangelsk skal ha blitt møtt av FSB-agenter og ble ikke advart om radioaktivitet. Samtidig gikk flere målestasjoner i svart over deler av Russland.

Mystikken og spekulasjonene rundt atomulykken ved landsbyen Nyonoksa (Nenoksa) i nordvestlige Russland, nærmer seg Tsjernobyl-proporsjoner. Ifølge den uavhengige avisen Newsader skjedde eksplosjonen i en rakettmotor med en radioaktiv kraftkilde, men detaljene er det mye spekulasjoner rundt.

Disse forsøkene skal også ha blitt gjennomført tidligere.

Til å begynne med visste ingen av legene i Arkhangelsk at pasientene de fikk inn var utsatt for radioaktivitet, ifølge kildene til byens nettavis «Nyheter fra Nord» (newsnord.ru) og «The Moscow Times».

«Nyheter fra Nord» forteller at flere sykehus i området nektet å ta imot pasientene da de hørte hvor de kom fra. Til slutt kom det tre skadde pasienter til den offentlige Arkhangelsk regionale klinikk. De var nakne og kledd i plast.

– Ingen, verken ledelsen i sykehuset, tjenestemenn fra helsevesenet eller regionen informerte oss om at pasientene var radioaktive, sier en anonym kirurg til The Moscow Times.

Etter at pasientene fikk akuttbehandling på sykehuset, ble de sendt av gårde til Moskva. To av dem døde under turen, ifølge nettavisen fra Jekaterinburg, 66.ru.

Bilen de skadde ble transportert i, skal ha blitt destruert.

Newsader har publisert en video med en uidentifisert militær skikkelse under et møte med lokale innbyggere i Nyonoksa og advart dem om at en flytende pontong, sammen med en container med utstyr og kjettinger, ble kastet ut i Kvitsjøen og innbyggere advares mot å nærme seg denne.

Oppdaget radioaktivitet i legens kropp

En kirurg sier at ansatte på sykehuset hadde sine mistanker, men ingen ba dem ta på verneutstyr. Historiene er også en snakkis på det russiske krypterte chattetjenesten Telegram. Historiene har likheter og det har blant annet kommet fram at geigertellere ga utslag på kirurgenes operasjonsklær. Det er ikke mulig for ABC Nyheter å bekrefte kildene.

Det går videre fram fra rapportene at legene ble bedt av det som antakelig var FSB-agenter i sivil, om å underskrive på taushetserklæringer, riktignok uten tvang, men det var ikke så mange som turte å si nei.

Et militært sjekkpunkt før ankomsten til militærbasen. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix
Et militært sjekkpunkt før ankomsten til militærbasen. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix

Så fikk legene tilbud om å flys til Moskva for undersøkelser. 50-60 leger og fem sykepleiere tok imot tilbudet.

Etter at den første gruppen fløy av gårde, forteller tre av legene at minst en av deres kolleger fikk påvist den radioaktive isotopen Cesium-137 i muskelvevet. Legen skal ikke ha blitt informert om mengden.

Etter dette ble tilbudet om undersøkelser av flere av helsepersonellet trukket tilbake, og eksperter fra Moskva ble sendt opp til Arkhangelsk – som ligger bare 70 mil fra norskegrensen – i stedet.

– Legen er nedbrutt psykisk, men foreløpig virker han til å være i fysisk god form, forteller kilden til The Moscow Times.

Resten skal være rasende og fortvilte over hendelsen og mangel på informasjon. Det samme er innbyggere i området, som minnes Tsjernobyl-ulykken i 1986, skriver Radio Free Europe, som har flere detaljer.

Et gammelt skilt henger fortsatt ved garnisonen tilknyttet militærbasen. På skiltet står det «Den statlige sentrale marineområde» Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix
Et gammelt skilt henger fortsatt ved garnisonen tilknyttet militærbasen. På skiltet står det «Den statlige sentrale marineområde» Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix

Legger lokk på saken

I etterkant av hendelsen ble alle journaler og spor om hendelsen beslaglagt eller slettet. Det er som om det aldri hadde funnet sted, forteller vitnene.

En annen lege undrer seg svært over hvorfor pasientene ble sendt til et offentlig sykehus og ikke et militært et.

En kvinnelig lege skriver til «Nyheter fra Nord» at operasjonsavdelingen der kirurgene og sykepleierne jobbet på spreng for å redde pasientene ble etter hvert avsperret, ingen fikk komme ut og inn, og de ansatte fikk ikke fortalt hvorfor. Den forble avstengt fram til 13. august.

Men det var etter at en mengde helsepersonell allerede hadde kommet i kontakt med pasientene.

Ifølge rapportene stoler ikke sykehusansatte på testene de fikk gjennomført og det skal være vanskelig å få ut rådata fra testene uten en rettsordre.

Målestasjoner sluttet å fungere

Organisasjonen for prøvestansavtalen varslet tidligere denne uken at flere av stasjonene i deres globale sensornettverk som måler radioaktivitet, har på mystisk vis sluttet å fungere. Ifølge nettavisen «RBC» skyldte russiske tjenestemenn på «nettverksproblemer».

De første som gikk ned var i Dubna, sørvest for ulykken, i nærheten av Moskva, og i byen Kirov, i retning sørøst, som sluttet å sende data den 11. august, tre dager etter ulykken.

Den 13. august kom turen til Bilibino, i østlige Sibir, i retning Beringstredet og Alaska, og Zalesovo, i retning av den mongolske og kinesiske grensen. Der gikk også målestasjonen i svart.

De to sistnevnte begynte å ettersende data.

I fravær av data har organisasjonen laget en hypotetisk modell over hvordan et radioaktivt utslipp kan ha spredd seg, basert på meteorologiske forhold. Den viser hypotetisk spredning sørover mot Midtøsten og vestlige Mongolia og Kina.

– Ingen fare

Under et intervju med russiske medier tirsdag, sier viseutenriksminister Sergej Ryabkov ifølge Interfax at «vi må huske på at overføringen av data fra målestasjonene er rent frivillig.» Dessuten er organisasjonens mandat kun overvåking av atomprøvesprengninger, noe som ikke er tilfelle her.

Dessuten insisterer ministeren på at ulykken ikke medfører noen fare, verken for miljøet eller befolkningen. Imidlertid meldte Roshydromet (meteorologisk institutt) om stråling 4-16 ganger over det normale rundt Severodvinsk, forstaden til Arkhangelsk i 30 minutter.

Deretter gikk strålingen ned, etter hvert som den radioaktive skyen passerte, ifølge Pravda.

Beskjeden ble deretter slettet.

Det ble tidligere denne måneden påvist svært lave nivåer av radioaktivitet ved luftfilterstasjonen på Svanhovd i Finnmark.

Vladimir Putin sa selv foran møtet med president Emmanuel Macron at «vi ser ingen store endringer, men vi tar forholdsregler slik at det ikke kommer noen overraskelser», ifølge Pravda.

– Folk som dessverre ble påvirket og døde utførte en statlig funksjon av svært stor viktighet. Alle disse kommer til å bli fremmet for dekorasjoner fra Den russiske føderasjonen, sier Putin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Fugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 Forbereder seg på mulig UFO-kaos i ørken17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari
Siste nytt
17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27KulturGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenFugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42PolitikkDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25VerdenForbereder seg på mulig UFO-kaos i ørken17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari
Populært