Nakne pasienter kledd i plast – to skal ha dødd

Russiske leger fortviler etter tåkelegging av atomulykke

Bildet viser militærbasen i Nyonoksa, utenfor Arkhangelsk, før eksplosjonen. Fem forskere ble drept da et forsøk som innebar raketter og kjernefysisk materiale gikk i lufta 8. august.
Bildet viser militærbasen i Nyonoksa, utenfor Arkhangelsk, før eksplosjonen. Fem forskere ble drept da et forsøk som innebar raketter og kjernefysisk materiale gikk i lufta 8. august. Foto: AFP / NTB scanpix

De russiske legene som behandlet skadde etter eksplosjonen ved Arkhangelsk skal ha blitt møtt av FSB-agenter og ble ikke advart om radioaktivitet. Samtidig gikk flere målestasjoner i svart over deler av Russland.

Mystikken og spekulasjonene rundt atomulykken ved landsbyen Nyonoksa (Nenoksa) i nordvestlige Russland, nærmer seg Tsjernobyl-proporsjoner. Ifølge den uavhengige avisen Newsader skjedde eksplosjonen i en rakettmotor med en radioaktiv kraftkilde, men detaljene er det mye spekulasjoner rundt.

Disse forsøkene skal også ha blitt gjennomført tidligere.

Til å begynne med visste ingen av legene i Arkhangelsk at pasientene de fikk inn var utsatt for radioaktivitet, ifølge kildene til byens nettavis «Nyheter fra Nord» (newsnord.ru) og «The Moscow Times».

«Nyheter fra Nord» forteller at flere sykehus i området nektet å ta imot pasientene da de hørte hvor de kom fra. Til slutt kom det tre skadde pasienter til den offentlige Arkhangelsk regionale klinikk. De var nakne og kledd i plast.

– Ingen, verken ledelsen i sykehuset, tjenestemenn fra helsevesenet eller regionen informerte oss om at pasientene var radioaktive, sier en anonym kirurg til The Moscow Times.

Etter at pasientene fikk akuttbehandling på sykehuset, ble de sendt av gårde til Moskva. To av dem døde under turen, ifølge nettavisen fra Jekaterinburg, 66.ru.

Bilen de skadde ble transportert i, skal ha blitt destruert.

Newsader har publisert en video med en uidentifisert militær skikkelse under et møte med lokale innbyggere i Nyonoksa og advart dem om at en flytende pontong, sammen med en container med utstyr og kjettinger, ble kastet ut i Kvitsjøen og innbyggere advares mot å nærme seg denne.

Oppdaget radioaktivitet i legens kropp

En kirurg sier at ansatte på sykehuset hadde sine mistanker, men ingen ba dem ta på verneutstyr. Historiene er også en snakkis på det russiske krypterte chattetjenesten Telegram. Historiene har likheter og det har blant annet kommet fram at geigertellere ga utslag på kirurgenes operasjonsklær. Det er ikke mulig for ABC Nyheter å bekrefte kildene.

Det går videre fram fra rapportene at legene ble bedt av det som antakelig var FSB-agenter i sivil, om å underskrive på taushetserklæringer, riktignok uten tvang, men det var ikke så mange som turte å si nei.

Et militært sjekkpunkt før ankomsten til militærbasen. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix
Et militært sjekkpunkt før ankomsten til militærbasen. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix

Så fikk legene tilbud om å flys til Moskva for undersøkelser. 50-60 leger og fem sykepleiere tok imot tilbudet.

Etter at den første gruppen fløy av gårde, forteller tre av legene at minst en av deres kolleger fikk påvist den radioaktive isotopen Cesium-137 i muskelvevet. Legen skal ikke ha blitt informert om mengden.

Etter dette ble tilbudet om undersøkelser av flere av helsepersonellet trukket tilbake, og eksperter fra Moskva ble sendt opp til Arkhangelsk – som ligger bare 70 mil fra norskegrensen – i stedet.

– Legen er nedbrutt psykisk, men foreløpig virker han til å være i fysisk god form, forteller kilden til The Moscow Times.

Resten skal være rasende og fortvilte over hendelsen og mangel på informasjon. Det samme er innbyggere i området, som minnes Tsjernobyl-ulykken i 1986, skriver Radio Free Europe, som har flere detaljer.

Et gammelt skilt henger fortsatt ved garnisonen tilknyttet militærbasen. På skiltet står det «Den statlige sentrale marineområde» Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix
Et gammelt skilt henger fortsatt ved garnisonen tilknyttet militærbasen. På skiltet står det «Den statlige sentrale marineområde» Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix

Legger lokk på saken

I etterkant av hendelsen ble alle journaler og spor om hendelsen beslaglagt eller slettet. Det er som om det aldri hadde funnet sted, forteller vitnene.

En annen lege undrer seg svært over hvorfor pasientene ble sendt til et offentlig sykehus og ikke et militært et.

En kvinnelig lege skriver til «Nyheter fra Nord» at operasjonsavdelingen der kirurgene og sykepleierne jobbet på spreng for å redde pasientene ble etter hvert avsperret, ingen fikk komme ut og inn, og de ansatte fikk ikke fortalt hvorfor. Den forble avstengt fram til 13. august.

Men det var etter at en mengde helsepersonell allerede hadde kommet i kontakt med pasientene.

Ifølge rapportene stoler ikke sykehusansatte på testene de fikk gjennomført og det skal være vanskelig å få ut rådata fra testene uten en rettsordre.

Målestasjoner sluttet å fungere

Organisasjonen for prøvestansavtalen varslet tidligere denne uken at flere av stasjonene i deres globale sensornettverk som måler radioaktivitet, har på mystisk vis sluttet å fungere. Ifølge nettavisen «RBC» skyldte russiske tjenestemenn på «nettverksproblemer».

De første som gikk ned var i Dubna, sørvest for ulykken, i nærheten av Moskva, og i byen Kirov, i retning sørøst, som sluttet å sende data den 11. august, tre dager etter ulykken.

Den 13. august kom turen til Bilibino, i østlige Sibir, i retning Beringstredet og Alaska, og Zalesovo, i retning av den mongolske og kinesiske grensen. Der gikk også målestasjonen i svart.

De to sistnevnte begynte å ettersende data.

I fravær av data har organisasjonen laget en hypotetisk modell over hvordan et radioaktivt utslipp kan ha spredd seg, basert på meteorologiske forhold. Den viser hypotetisk spredning sørover mot Midtøsten og vestlige Mongolia og Kina.

– Ingen fare

Under et intervju med russiske medier tirsdag, sier viseutenriksminister Sergej Ryabkov ifølge Interfax at «vi må huske på at overføringen av data fra målestasjonene er rent frivillig.» Dessuten er organisasjonens mandat kun overvåking av atomprøvesprengninger, noe som ikke er tilfelle her.

Dessuten insisterer ministeren på at ulykken ikke medfører noen fare, verken for miljøet eller befolkningen. Imidlertid meldte Roshydromet (meteorologisk institutt) om stråling 4-16 ganger over det normale rundt Severodvinsk, forstaden til Arkhangelsk i 30 minutter.

Deretter gikk strålingen ned, etter hvert som den radioaktive skyen passerte, ifølge Pravda.

Beskjeden ble deretter slettet.

Det ble tidligere denne måneden påvist svært lave nivåer av radioaktivitet ved luftfilterstasjonen på Svanhovd i Finnmark.

Vladimir Putin sa selv foran møtet med president Emmanuel Macron at «vi ser ingen store endringer, men vi tar forholdsregler slik at det ikke kommer noen overraskelser», ifølge Pravda.

– Folk som dessverre ble påvirket og døde utførte en statlig funksjon av svært stor viktighet. Alle disse kommer til å bli fremmet for dekorasjoner fra Den russiske føderasjonen, sier Putin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene05:06 Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket
Siste nytt
05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene05:06VerdenMedier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket
Populært