Nakne pasienter kledd i plast – to skal ha dødd

Russiske leger fortviler etter tåkelegging av atomulykke

Bildet viser militærbasen i Nyonoksa, utenfor Arkhangelsk, før eksplosjonen. Fem forskere ble drept da et forsøk som innebar raketter og kjernefysisk materiale gikk i lufta 8. august.
Bildet viser militærbasen i Nyonoksa, utenfor Arkhangelsk, før eksplosjonen. Fem forskere ble drept da et forsøk som innebar raketter og kjernefysisk materiale gikk i lufta 8. august. Foto: AFP / NTB scanpix

De russiske legene som behandlet skadde etter eksplosjonen ved Arkhangelsk skal ha blitt møtt av FSB-agenter og ble ikke advart om radioaktivitet. Samtidig gikk flere målestasjoner i svart over deler av Russland. 

Mystikken og spekulasjonene rundt atomulykken ved landsbyen Nyonoksa (Nenoksa) i nordvestlige Russland, nærmer seg Tsjernobyl-proporsjoner. Ifølge den uavhengige avisen Newsader skjedde eksplosjonen i en rakettmotor med en radioaktiv kraftkilde, men detaljene er det mye spekulasjoner rundt.

Disse forsøkene skal også ha blitt gjennomført tidligere.

Til å begynne med visste ingen av legene i Arkhangelsk at pasientene de fikk inn var utsatt for radioaktivitet, ifølge kildene til byens nettavis «Nyheter fra Nord» (newsnord.ru) og «The Moscow Times».

«Nyheter fra Nord» forteller at flere sykehus i området nektet å ta imot pasientene da de hørte hvor de kom fra. Til slutt kom det tre skadde pasienter til den offentlige Arkhangelsk regionale klinikk. De var nakne og kledd i plast.

– Ingen, verken ledelsen i sykehuset, tjenestemenn fra helsevesenet eller regionen informerte oss om at pasientene var radioaktive, sier en anonym kirurg til The Moscow Times.

Etter at pasientene fikk akuttbehandling på sykehuset, ble de sendt av gårde til Moskva. To av dem døde under turen, ifølge nettavisen fra Jekaterinburg, 66.ru.

Bilen de skadde ble transportert i, skal ha blitt destruert.

Newsader har publisert en video med en uidentifisert militær skikkelse under et møte med lokale innbyggere i Nyonoksa og advart dem om at en flytende pontong, sammen med en container med utstyr og kjettinger, ble kastet ut i Kvitsjøen og innbyggere advares mot å nærme seg denne.

Oppdaget radioaktivitet i legens kropp

En kirurg sier at ansatte på sykehuset hadde sine mistanker, men ingen ba dem ta på verneutstyr. Historiene er også en snakkis på det russiske krypterte chattetjenesten Telegram. Historiene har likheter og det har blant annet kommet fram at geigertellere ga utslag på kirurgenes operasjonsklær. Det er ikke mulig for ABC Nyheter å bekrefte kildene.

Det går videre fram fra rapportene at legene ble bedt av det som antakelig var FSB-agenter i sivil, om å underskrive på taushetserklæringer, riktignok uten tvang, men det var ikke så mange som turte å si nei.

Et militært sjekkpunkt før ankomsten til militærbasen. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix
Et militært sjekkpunkt før ankomsten til militærbasen. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix

Så fikk legene tilbud om å flys til Moskva for undersøkelser. 50-60 leger og fem sykepleiere tok imot tilbudet.

Etter at den første gruppen fløy av gårde, forteller tre av legene at minst en av deres kolleger fikk påvist den radioaktive isotopen Cesium-137 i muskelvevet. Legen skal ikke ha blitt informert om mengden.

Etter dette ble tilbudet om undersøkelser av flere av helsepersonellet trukket tilbake, og eksperter fra Moskva ble sendt opp til Arkhangelsk – som ligger bare 70 mil fra norskegrensen – i stedet.

– Legen er nedbrutt psykisk, men foreløpig virker han til å være i fysisk god form, forteller kilden til The Moscow Times.

Resten skal være rasende og fortvilte over hendelsen og mangel på informasjon. Det samme er innbyggere i området, som minnes Tsjernobyl-ulykken i 1986, skriver Radio Free Europe, som har flere detaljer.

Et gammelt skilt henger fortsatt ved garnisonen tilknyttet militærbasen. På skiltet står det «Den statlige sentrale marineområde» Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix
Et gammelt skilt henger fortsatt ved garnisonen tilknyttet militærbasen. På skiltet står det «Den statlige sentrale marineområde» Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix

Legger lokk på saken

I etterkant av hendelsen ble alle journaler og spor om hendelsen beslaglagt eller slettet. Det er som om det aldri hadde funnet sted, forteller vitnene.

En annen lege undrer seg svært over hvorfor pasientene ble sendt til et offentlig sykehus og ikke et militært et.

En kvinnelig lege skriver til «Nyheter fra Nord» at operasjonsavdelingen der kirurgene og sykepleierne jobbet på spreng for å redde pasientene ble etter hvert avsperret, ingen fikk komme ut og inn, og de ansatte fikk ikke fortalt hvorfor. Den forble avstengt fram til 13. august.

Men det var etter at en mengde helsepersonell allerede hadde kommet i kontakt med pasientene.

Ifølge rapportene stoler ikke sykehusansatte på testene de fikk gjennomført og det skal være vanskelig å få ut rådata fra testene uten en rettsordre.

Målestasjoner sluttet å fungere

Organisasjonen for prøvestansavtalen varslet tidligere denne uken at flere av stasjonene i deres globale sensornettverk som måler radioaktivitet, har på mystisk vis sluttet å fungere. Ifølge nettavisen «RBC» skyldte russiske tjenestemenn på «nettverksproblemer».

De første som gikk ned var i Dubna, sørvest for ulykken, i nærheten av Moskva, og i byen Kirov, i retning sørøst, som sluttet å sende data den 11. august, tre dager etter ulykken.

Den 13. august kom turen til Bilibino, i østlige Sibir, i retning Beringstredet og Alaska, og Zalesovo, i retning av den mongolske og kinesiske grensen. Der gikk også målestasjonen i svart.

De to sistnevnte begynte å ettersende data.

I fravær av data har organisasjonen laget en hypotetisk modell over hvordan et radioaktivt utslipp kan ha spredd seg, basert på meteorologiske forhold. Den viser hypotetisk spredning sørover mot Midtøsten og vestlige Mongolia og Kina.

– Ingen fare

Under et intervju med russiske medier tirsdag, sier viseutenriksminister Sergej Ryabkov ifølge Interfax at «vi må huske på at overføringen av data fra målestasjonene er rent frivillig.» Dessuten er organisasjonens mandat kun overvåking av atomprøvesprengninger, noe som ikke er tilfelle her.

Dessuten insisterer ministeren på at ulykken ikke medfører noen fare, verken for miljøet eller befolkningen. Imidlertid meldte Roshydromet (meteorologisk institutt) om stråling 4-16 ganger over det normale rundt Severodvinsk, forstaden til Arkhangelsk i 30 minutter.

Deretter gikk strålingen ned, etter hvert som den radioaktive skyen passerte, ifølge Pravda.

Beskjeden ble deretter slettet.

Det ble tidligere denne måneden påvist svært lave nivåer av radioaktivitet ved luftfilterstasjonen på Svanhovd i Finnmark.

Vladimir Putin sa selv foran møtet med president Emmanuel Macron at «vi ser ingen store endringer, men vi tar forholdsregler slik at det ikke kommer noen overraskelser», ifølge Pravda.

– Folk som dessverre ble påvirket og døde utførte en statlig funksjon av svært stor viktighet. Alle disse kommer til å bli fremmet for dekorasjoner fra Den russiske føderasjonen, sier Putin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært