Meny

Russiske atom-ubåter øver på å snike seg nær USA

Atomubåter i Akula-klassen, bygd på Sovjet-tiden, skal ha avholdt en øvelse hvor det å snike seg ubemerket nær USAs ystlinje og militære baser. Foto: Anonymous / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske ubåter øver på å nærme seg andre lands militærbaser og USAs kystlinje. – Å komme og gå ubemerket, det er målet vårt, skryter en russisk ubåtsjef.

Det er RT.com, en nyhetstjeneste som regnes som Putin-lojal, som fredag slår opp at atom-ubåter har hatt oppdrag nær militærbaser og USAs kystlinje.

Kanalen referer til dette som en «unik avsløring» som også vil bli presentert av det russiske forsvarsdepartementets eget TV-program «Zvezda» (Stjerne).

Kommadør Sergeij Starshinov i en ubåtskvadron siteres også:

– Oppdraget er utført, ubåtene kom til de avtalte posisjonene og returnerte deretter til basen, sier han.

Det blir ikke opplyst hvor mange atom-ubåter som har deltatt i øvelsen, og heller ikke hvor de har vært – og når øvelsen fant sted. Men man hevder at øvelsen har skjedd i nærheten av amerikanske militære baser og at de var nær USAs kystlinje.

Ubåtkommandøren sier også at ubåtene skal ha klart å unngå å bli oppdaget på radar:

– Ja, å komme og gå ubemerket, det er målet vårt, skryter han.

Det er russiske angrepsubåter av typen Shchuka-B – i NATO-terminologi omtales disse som «Akula» – som skal ha stått bak øvelsen. Denne typen ble satt i produksjon i 1986, og er utstyrt med krysser-raketter og torpedoer. De skal også kunne holde seg under vann i opp til 100 dager.

Det er verdt å notere seg at denne nyheten ble presentert to dager før det russiske presidentvalget hvor det er ventet at Vladimir Putin blir valgt nok en gang.

Slike øvelser er likevel ikke noe nytt. I 1981 gikk en sovjetisk ubåt på lignende oppdrag på grunn utenfor Karlskrona i Sverige, og på 70-tallet ble det gjennomført en rekke leteaksjoner i norske fjorder etter observasjoner av ubåter.

SE VIDEO: Her snakker Putin om å forgifte fiender

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært