Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»

De japanske destroyerne Murasame og Akebono, 26 juni 2019, da de befant seg ved Filippinene.
De japanske destroyerne Murasame og Akebono, 26 juni 2019, da de befant seg ved Filippinene. Foto: Emily Wang / AP / NTB scanpix

Japanske myndigheter kaller det en «ekstremt farlig militær manøver» som kunne ha fått store konsekvenser.

De to japanske skipene fra den japanske marinen, antakelig små destroyere, befant seg i internasjonalt farvann i nærheten av et omstridt gassfelt med flere boreplattformer.

Skipene ble ifølge Kyodo News og Japan Times møtt av kinesiske jagerbombere av typen JH-7, som kom innenfor rekkevidden med sine antiskipmissiler.

Samtidig ble kommunikasjonen fra flyene fanget opp av japanske styrker både i luft og på land. Flyene kommuniserte at de «øver på angrep ved å sikte på fartøy fra den japanske marinen».

– Ekstremt farlig

Skipene selv registrerte ikke noe låsing fra føringsradar og var selv usikre på intensjonen til flyene som kom i angrepsposisjon.

På søndag kalte kilder i den japanske regjeringen hendelsen for en «ekstremt farlig militær manøver» som kunne ha ført til en kjedereaksjon hvis skipene mente de måtte forsvare seg.

To kinesiske jagerbombere av typen JH-7 på besøk i Tsjeljabinsk i Russland. Foto: Dmitriy Pichugin / GFDL 1.2
To kinesiske jagerbombere av typen JH-7 på besøk i Tsjeljabinsk i Russland. Foto: Dmitriy Pichugin / GFDL 1.2

Men de vil ikke rette en protest mot Kina, eller komme med detaljer, siden de vil ikke avsløre sine etterretningskapabiliteter, ifølge kildene.

Dessuten er det uklart om manøveren var beordret av noen høyere opp i det kinesiske hierarkiet, eller om de kinesiske pilotene bare improviserte litt.

Omstridt gassfelt

Hendelsen skjedde mai, men myndighetene har ikke spesifisert akkurat når. Det var ved Chunxiao-gassfeltet, hvorav mesteparten ligger innenfor den kinesiske økonomiske havsonen. Imidlertid mener Japan at feltene krysser grensa innenfor deres sone, men Kina har avvist å fremlegge bevis for det motsatte siden 2003. Dessuten er de uenige om hvor delingslinjen egentlig går etter Havrettskonvensjonen, noe som ender i et gigantisk «smutthull», i likhet med Norges tidligere uenighet med Russland.

Da Japan prøvde å gjøre sine egne undersøkelser, ble de møtt av den kinesiske marinen som hindret arbeidet. Kina mener de kan utvinne akkurat det de vil innenfor sin økonomisk sone.

De kom til en slags avtale i 2008, men nå er de uenige i hvordan den skal tolkes. Imens har Kina satt opp flere borerigger.

Det gjør ikke saken bedre at Kina er svært misfornøyd med at Japan i 2012 nasjonaliserte noen av de nærliggende Senkaku-øyene som Kina legger krav på.

Ser på hverandre som en trussel

I oktober i fjor gjorde den japanske tenketanken Genron NPO en spørreundersøkelse som viste at nesten 80 prosent av kineserne som svarte ser på Japan som en militær trussel, mens 60 prosent av japanerne mente det om Kina.

Ironisk nok hadde 42 prosent av kineserne likevel «positive» tanker om Japan, mens bare 13 prosent av japanerne hadde slike om Kina.

Både Senkakuøyene og Chunxiao-gassfeltet (gult) er et omstridt område i Østkinahavet. Foto: David Vasquez / Gryphonis / GNDL 1.2
Både Senkakuøyene og Chunxiao-gassfeltet (gult) er et omstridt område i Østkinahavet. Foto: David Vasquez / Gryphonis / GNDL 1.2

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært