Kineserne nærmer seg – pagodaer i Hviterussland

Her bygger Kina en by i Europa

I denne videoen lover kinesiske myndigheter gull og grønne skoger til de som flytter til den nye byen.

På dørstokken til Europa, rett utenfor Minsk, bygger Kina en ny industriby der 145.000 personer skal bo og arbeide.

Utenfor Minsk, drøyt 20 kilometer øst for sentrum, like ved flyplassen, begynner en kinesisk by å ta form – «Vialiki Kamień» eller «Enormt Berg» på dårlig norsk. «Storberget» flyter kanskje bedre.

Byen er planlagt til å være et høyteknologisk produksjons- og handelssenter og forskningssenter. Den skal ha plass til 145.000 innbyggere. Fem store barnehager, tre skoler, shoppingsentere, fritidssentre og 500 hektar med parker. Den blir to ganger større enn Manhattan i areal.

– Den Sino-hviterussiske industriparken er et produkt av en ny æra innen økonomisk samarbeid og regional og økonomisk integrasjon, uttalte Xie Fuzhan, som var på besøk i parken, til nyhetsbyrået Belta.

Se video med bilder av byen øverst i saken.

Fuzhan leder Folkerepublikken Kinas nasjonale akademi for sosialvitenskap. Han sier prosjektet er et eksempel på hvordan Kinas hundreårsprosjekt – «Ett belte, én vei» – kommer til å se ut i fremtiden.

Tidligere har Kinas president Xi Jinping kalt industriparken for «perlen» i Ett belte, én vei-satsingen, som er en moderne form for silkeveien.

Les også: NATO søker samarbeid for å møte mulig trussel fra Kina

Når industriparken er ferdig, en gang på 2030-tallet, ifølge planene, kommer den til å ha «alt» en by trenger. Foto: Great Stone Industrial Park
Når industriparken er ferdig, en gang på 2030-tallet, ifølge planene, kommer den til å ha «alt» en by trenger. Foto: Great Stone Industrial Park

I Vest-Europa har Kina hittil «bare» nøyd seg med gigantoppkjøp av europeiske havner i Rotterdam, Antwerpen, Zeebrugge, Dunkirk, Le Havre, Nantes, Bilbao, Valencia, Genoa, Malta, Piraeus og Istanbul. Til og med Port Said, like ved Suezkanalen.

Imidlertid, i tilfelle det er et ork for kinesisk shipping å seile gjennom Suezkanalen, Rødehavet og Indiahavet, er «Storberget» en mulighet, spesielt for de indre delene av Kina. Det er allerede planlagt en stor jernbaneterminal, i tillegg til den i Minsk, som vil forbinde den kinesisk-hviterussiske byen direkte med næringslivet i Kina.

10 års skattefritak

I tillegg har Russlands statsminister Medvedev godkjent en ny motorvei gjennom Russland som skal forbinde Minsk-området med Kina og forkorte turen, som i dag går gjennom Ukraina eller Tyrkia. Oljegiganten Gazprom eier 80 prosent av arealet den russiske strekningen skal gå gjennom.

Byen frister med ti års skattefritak og fritak fra eiendomsskatt. Deretter skal skatten være ni prosent fram til 2062. 20 busser forbinder byen med Minsk sentrum. De tar seks minutter å lade opp, ifølge China Daily.

En brannstasjon ble åpnet tidligere i år.

Industriparken er kalt av president Lukasjenko som det viktigste Sino-Hviterussiske prosjektet og det er også betydelig prestisje fra kinesisk side. Foto: Great stone, Industrial Park Development Company
Industriparken er kalt av president Lukasjenko som det viktigste Sino-Hviterussiske prosjektet og det er også betydelig prestisje fra kinesisk side. Foto: Great stone, Industrial Park Development Company

Ideen oppsto i 2010 og byggingen startet i 2015. Første fase av byen ble ferdigstilt i slutten av 2018. Fasen dekker åtte kvadratkilometer. Cirka 40 bedrifter har etablert seg der så langt, ifølge offisielle tall. Deriblant elektronikkgiganten Huawei og motorgiganten Weichai. Byen forventer 100 bedrifter innen 2021.

Rundt 30 av dem driver produksjon, og 10 med forskning og utvikling. Ifølge Mericator Institute for China Studies, har de kontraktforpliktet seg til å investere for 10 milliarder kroner i parken.

Et av bedriftssentra i parken Foto: Homoatrox / CC 3.0
Et av bedriftssentra i parken Foto: Homoatrox / CC 3.0

Disse produserer motorer, LED, ventilasjonsutstyr, medisinsk utstyr, laserutstyr og annen høyteknologi.

Industriparken er åpen for investorer fra alle land, men enn så lenge har hovedsakelig kinesiske selskaper og noen hviterussiske etablert seg der, i tillegg til en israelsk solcelleprodusent.

Bygger «klassisk» kinesisk forstad

Og ikke nok med det – torsdag fikk guvernøren i Minsk et storfint besøk. Partisekretæren fra den kinesiske kommunen og byen Chungking midt i Kina som med sine 30 millioner innbyggere, er tre ganger større i folketall enn hele Hviterussland.

Gamlebyen i Huanglongxi, i Sichuan-provinsen. Denne stilen skal brukes i den nye forstaden. Foto: aisccd / CC 3.0
Gamlebyen i Huanglongxi, i Sichuan-provinsen. Denne stilen skal brukes i den nye forstaden. Foto: aisccd / CC 3.0

De ble enige om det siste av en rekke kinesiske prosjekter utenfor Minsk. I tillegg til industribyen, vil kinesere bygge en «klassisk», kinesisk forstad i tradisjonell sichuan-stil. Det vil si småbygg av tre og stein, med vegger utsmykket med relieffer, altaner og terrasser og pagode-tak i rustikk-følelse, bygget tett i tett, med innegårder og større og mindre forum med møteplasser og butikker, lyst opp av lanterner.

Denne skal plasseres mellom «Storberget», Minsk og «Æreshaugen», som er reist til minne om sovjetiske soldater som falt under annen verdenskrig.

Den gigantiske industriparken er under bygging og fase 1 er ferdig. Foto: Homoatrox / CC 3.0
Den gigantiske industriparken er under bygging og fase 1 er ferdig. Foto: Homoatrox / CC 3.0

Tidligere hviterussisk statsminister, og nåværende president i Republikkrådet, Mikhail Myasnikovitsj, har det travelt med å realisere planene.

– Vi kan ikke kaste bort tiden. «Ett belte, én vei» er et globalt prosjekt. Vi ser at mange andre land har anstrengt seg for å tilegne seg ressurser og transportårer, sier han, ifølge nyhetsbyrået Belta.

Komplisert forhold til Putin

Imidlertid er det skyer i horisonten. Besøkende beskriver byen, eller «parken» som relativt tom, så langt. Hviterussland er ikke med i EU, så eksportmulighetene kan være begrenset. Dette påpekes blant annet av tenketanken «Det tyske rådet for utenkriksrelasjoner». De «tomme byene» i Kina og mulig boligboble i landet har etter hvert skapt bekymring hos økonomene. President Lukasjenko er en alliert av Russlands Vladimir Putin, som ikke er på godfot med EU for tiden.

Xi Jinping sammen med Lukasjenko i Minsk i 2015. Foto: Pool / Reuters / NTB scanpix
Xi Jinping sammen med Lukasjenko i Minsk i 2015. Foto: Pool / Reuters / NTB scanpix

På en annen side er det gnissinger mellom Lukasjenko og Putin også. Både i Hviterussland og Russland skriver mediene om at Putin vil gå inn for å innlemme Hviterussland inn i Den russiske føderasjonen, for å dermed endre grunnloven og få enda flere perioder som president. Dette er noe Lukasjenko har stilt seg svært negativt til.

Samtidig skylder Hviterussland penger til Russland, som har vært skeptisk med å gi ytterlige lån. Dermed slo Kina til, og lånte Lukasjenko i overkant av 5 milliarder kroner for å håndtere utenlandsgjelda, som ikke er veldig høy, men Hviterussland har problemer med å få tak i utenlandsk valuta.

Les også: Nytt russisk missilsystem på grensa mot Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:24 Kvinne funnet død i bil i Malmö04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 Halvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 – Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul
Siste nytt
07:23NorgeOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02VerdenSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30NorgeRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:24VerdenKvinne funnet død i bil i Malmö04:12VerdenWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22NorgeMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15VerdenItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01MotorHalvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenFrykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43Penger– Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43PolitikkOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43PolitikkGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47Helse og livsstilSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul
Populært