Meny

Kineserne nærmer seg – pagodaer i Hviterussland

Her bygger Kina en by i Europa

I denne videoen lover kinesiske myndigheter gull og grønne skoger til de som flytter til den nye byen.

På dørstokken til Europa, rett utenfor Minsk, bygger Kina en ny industriby der 145.000 personer skal bo og arbeide.

Utenfor Minsk, drøyt 20 kilometer øst for sentrum, like ved flyplassen, begynner en kinesisk by å ta form – «Vialiki Kamień» eller «Enormt Berg» på dårlig norsk. «Storberget» flyter kanskje bedre.

Byen er planlagt til å være et høyteknologisk produksjons- og handelssenter og forskningssenter. Den skal ha plass til 145.000 innbyggere. Fem store barnehager, tre skoler, shoppingsentere, fritidssentre og 500 hektar med parker. Den blir to ganger større enn Manhattan i areal.

– Den Sino-hviterussiske industriparken er et produkt av en ny æra innen økonomisk samarbeid og regional og økonomisk integrasjon, uttalte Xie Fuzhan, som var på besøk i parken, til nyhetsbyrået Belta.

Se video med bilder av byen øverst i saken.

Fuzhan leder Folkerepublikken Kinas nasjonale akademi for sosialvitenskap. Han sier prosjektet er et eksempel på hvordan Kinas hundreårsprosjekt – «Ett belte, én vei» – kommer til å se ut i fremtiden.

Tidligere har Kinas president Xi Jinping kalt industriparken for «perlen» i Ett belte, én vei-satsingen, som er en moderne form for silkeveien.

Les også: NATO søker samarbeid for å møte mulig trussel fra Kina

Når industriparken er ferdig, en gang på 2030-tallet, ifølge planene, kommer den til å ha «alt» en by trenger. Foto: Great Stone Industrial Park
Når industriparken er ferdig, en gang på 2030-tallet, ifølge planene, kommer den til å ha «alt» en by trenger. Foto: Great Stone Industrial Park

I Vest-Europa har Kina hittil «bare» nøyd seg med gigantoppkjøp av europeiske havner i Rotterdam, Antwerpen, Zeebrugge, Dunkirk, Le Havre, Nantes, Bilbao, Valencia, Genoa, Malta, Piraeus og Istanbul. Til og med Port Said, like ved Suezkanalen.

Imidlertid, i tilfelle det er et ork for kinesisk shipping å seile gjennom Suezkanalen, Rødehavet og Indiahavet, er «Storberget» en mulighet, spesielt for de indre delene av Kina. Det er allerede planlagt en stor jernbaneterminal, i tillegg til den i Minsk, som vil forbinde den kinesisk-hviterussiske byen direkte med næringslivet i Kina.

10 års skattefritak

I tillegg har Russlands statsminister Medvedev godkjent en ny motorvei gjennom Russland som skal forbinde Minsk-området med Kina og forkorte turen, som i dag går gjennom Ukraina eller Tyrkia. Oljegiganten Gazprom eier 80 prosent av arealet den russiske strekningen skal gå gjennom.

Byen frister med ti års skattefritak og fritak fra eiendomsskatt. Deretter skal skatten være ni prosent fram til 2062. 20 busser forbinder byen med Minsk sentrum. De tar seks minutter å lade opp, ifølge China Daily.

En brannstasjon ble åpnet tidligere i år.

Industriparken er kalt av president Lukasjenko som det viktigste Sino-Hviterussiske prosjektet og det er også betydelig prestisje fra kinesisk side. Foto: Great stone, Industrial Park Development Company
Industriparken er kalt av president Lukasjenko som det viktigste Sino-Hviterussiske prosjektet og det er også betydelig prestisje fra kinesisk side. Foto: Great stone, Industrial Park Development Company

Ideen oppsto i 2010 og byggingen startet i 2015. Første fase av byen ble ferdigstilt i slutten av 2018. Fasen dekker åtte kvadratkilometer. Cirka 40 bedrifter har etablert seg der så langt, ifølge offisielle tall. Deriblant elektronikkgiganten Huawei og motorgiganten Weichai. Byen forventer 100 bedrifter innen 2021.

Rundt 30 av dem driver produksjon, og 10 med forskning og utvikling. Ifølge Mericator Institute for China Studies, har de kontraktforpliktet seg til å investere for 10 milliarder kroner i parken.

Et av bedriftssentra i parken Foto: Homoatrox / CC 3.0
Et av bedriftssentra i parken Foto: Homoatrox / CC 3.0

Disse produserer motorer, LED, ventilasjonsutstyr, medisinsk utstyr, laserutstyr og annen høyteknologi.

Industriparken er åpen for investorer fra alle land, men enn så lenge har hovedsakelig kinesiske selskaper og noen hviterussiske etablert seg der, i tillegg til en israelsk solcelleprodusent.

Bygger «klassisk» kinesisk forstad

Og ikke nok med det – torsdag fikk guvernøren i Minsk et storfint besøk. Partisekretæren fra den kinesiske kommunen og byen Chungking midt i Kina som med sine 30 millioner innbyggere, er tre ganger større i folketall enn hele Hviterussland.

Gamlebyen i Huanglongxi, i Sichuan-provinsen. Denne stilen skal brukes i den nye forstaden. Foto: aisccd / CC 3.0
Gamlebyen i Huanglongxi, i Sichuan-provinsen. Denne stilen skal brukes i den nye forstaden. Foto: aisccd / CC 3.0

De ble enige om det siste av en rekke kinesiske prosjekter utenfor Minsk. I tillegg til industribyen, vil kinesere bygge en «klassisk», kinesisk forstad i tradisjonell sichuan-stil. Det vil si småbygg av tre og stein, med vegger utsmykket med relieffer, altaner og terrasser og pagode-tak i rustikk-følelse, bygget tett i tett, med innegårder og større og mindre forum med møteplasser og butikker, lyst opp av lanterner.

Denne skal plasseres mellom «Storberget», Minsk og «Æreshaugen», som er reist til minne om sovjetiske soldater som falt under annen verdenskrig.

Den gigantiske industriparken er under bygging og fase 1 er ferdig. Foto: Homoatrox / CC 3.0
Den gigantiske industriparken er under bygging og fase 1 er ferdig. Foto: Homoatrox / CC 3.0

Tidligere hviterussisk statsminister, og nåværende president i Republikkrådet, Mikhail Myasnikovitsj, har det travelt med å realisere planene.

– Vi kan ikke kaste bort tiden. «Ett belte, én vei» er et globalt prosjekt. Vi ser at mange andre land har anstrengt seg for å tilegne seg ressurser og transportårer, sier han, ifølge nyhetsbyrået Belta.

Komplisert forhold til Putin

Imidlertid er det skyer i horisonten. Besøkende beskriver byen, eller «parken» som relativt tom, så langt. Hviterussland er ikke med i EU, så eksportmulighetene kan være begrenset. Dette påpekes blant annet av tenketanken «Det tyske rådet for utenkriksrelasjoner». De «tomme byene» i Kina og mulig boligboble i landet har etter hvert skapt bekymring hos økonomene. President Lukasjenko er en alliert av Russlands Vladimir Putin, som ikke er på godfot med EU for tiden.

Xi Jinping sammen med Lukasjenko i Minsk i 2015. Foto: Pool / Reuters / NTB scanpix
Xi Jinping sammen med Lukasjenko i Minsk i 2015. Foto: Pool / Reuters / NTB scanpix

På en annen side er det gnissinger mellom Lukasjenko og Putin også. Både i Hviterussland og Russland skriver mediene om at Putin vil gå inn for å innlemme Hviterussland inn i Den russiske føderasjonen, for å dermed endre grunnloven og få enda flere perioder som president. Dette er noe Lukasjenko har stilt seg svært negativt til.

Samtidig skylder Hviterussland penger til Russland, som har vært skeptisk med å gi ytterlige lån. Dermed slo Kina til, og lånte Lukasjenko i overkant av 5 milliarder kroner for å håndtere utenlandsgjelda, som ikke er veldig høy, men Hviterussland har problemer med å få tak i utenlandsk valuta.

Les også: Nytt russisk missilsystem på grensa mot Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:15 Frp dårligst på kommunevalgkamp05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Vedum smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Utrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Bane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanir-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 Virke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert
Siste nytt
06:15NorgeFrp dårligst på kommunevalgkamp05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50NorgeVedum smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenUtrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08NorgeBane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30VerdenRyanir-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40NorgeVirke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20VerdenBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert
Populært