Hele historien om Canada-drapene:Drepte tre mennesker og endte opp døde i et buskas. Hva skjedde?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken om Canada-drapene begynte med tre mystiske drap i en fredelig provins, og utviklet seg til å bli en langstrakt klappjakt etter to tenåringer. Slik var saken – dato for dato, sted for sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I juli ble kjæresteparet Lucas Fowler (23) og Chynna Deese (24) ble funnet brutalt drept. Ikke langt unna ble også en universitetslærer funnet drept, like i nærheten av en utbrent bil.

Det ble starten på en av de største forbryterjaktene i Canadas historie.

Les videre for en full tidslinje med de viktigste hendelsene i saken, og trykk på kartet under for å se hvor nøkkelhendelsene tok sted:

12. juli - Schmegelsky og McLeod drar hjemmefra

Fredag 12. juli reiser Bryer Schmegelsky og Kam McLeod fra hjembyen Port Alberni i provinsen British Columbia. Deretter stopper all kontakt.

Til den kanadiske avisen Times Colonist fortalte bestemoren til Schmegelsky, som 18-åringen hadde bodd med de siste to årene, at de to vennene hadde satt kursen mot Whitehorse i provinsen Yukon for å finne bedre arbeid.

Tidligere hadde tenåringene jobbet nattevakter på dagligvarekjeden Walmart sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er bestevenner som gjør alt sammen. De har til og med jobb sammen på Walmart. De er bare ute på eventyr, sa Alan Schmegelsky, faren til Bryer, til Times Colonist.

13. juli - Siste video av Fowler og Deese

En overvåkningsvideo viser det siste kjente opptaket av Lucas Fowler (23) og Chynna Deese (24) i live. På en bensinstasjon i Fort Nelson i provinsen British Columbia, fyller det forelskede paret bensin på bilen sin, en gammel Chevrolet minivan, og vasker bakruten.

Se videoen under:

14.juli - Bilen bryter sammen langs motorvei

Minivanen bryter sammen langs Alaska Highway 97 i British Columbia. Paret er strandet langs veien, og blir observert av flere forbikjørende – som betegner det som en udramatisk affære.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til kanadiske CBC News fortalte et vitne, Sandra Broughton, at hennes ektemann tilba å hjelpe dem, men de fortalte at de bare måtte vente på at motoren skulle kjøle seg ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han visste hva han gjorde og var overbevist om at det ville gå bra. De virket ikke bekymret, sa Broughton.

15. juli – Fowler og Deese blir funnet drept

Likene av Fowler og Deese blir funnet 20 kilometer unna turistattraksjonen Liard Hot Springs i British Columbia i nærheten av minivanen sin, tidlig 15. juli.

Politiet klarer ikke å identifisere dem umiddelbart - likene betegnes som ugjenkjennelige, ifølge australske News.

Politiet oppgir senere at paret ble skutt og drept en gang mellom klokken 16, lokal tid, den 14. juli og klokken 07 om morgenen den 15.

På et senere tidspunkt, nærmere bestemt 21. juli, deler en Global News-journalist bilde av minivanen på Twitter. Bildet viser at bakruten til bilen var ødelagt:

18. juli – Likene blir identifisert

Politiet annonserer at det var amerikanske Chynna Deese og australske Lucas Fowler som ble drept. Det tok politiet tre dager å identifisere likene på grunn av drapenes brutale natur, skriver USA Today.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme dag blir Bryer Schmegelsky (18) og Kam McLeod (19) observert i Jade City i provinsen British Columbia. Her stoppet tenåringene for gratis kaffe, skriver canadiske Global News.

Jade City er omtrent 470 kilometer unna stedet Fowler og Deese blir funnet.

19. juli – Politiet finner nytt lik ved tenåringenes utbrente bil

En utbrent Dodge pickup blir funnet ved Dease Lake, omtrent 50 kilometer sør for Jade City. Bilen er tilknyttet Schmegelsky og McLeod.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Det var denne bilen Schmegelsky og McLeod brukte, og som ble funnet utbrent i nærheten av Dease Lake. Foto: Royal Canadian Mounted Police
Det var denne bilen Schmegelsky og McLeod brukte, og som ble funnet utbrent i nærheten av Dease Lake. Foto: Royal Canadian Mounted Police

Bare et par kilometer unna kjøretøyet gjør politiet enda et likfunn. Mannen blir på et senere tidspunkt identifisert som 64-årige Leonard Dyck, en pensjonert foreleser ved University of British Columbia.

21. juli - Schmegelsky og McLeod blir sett i Alberta og Saskatchewan

Rundt klokken 11 søndag 21. juli får Schmegelsky og McLeod hjelp fra en tilfeldig forbikjørende, Tommy Ste-Croix, som ikke vet at de er savnet.

Politiet frigir et bilde av Toyotaen tenåringene benyttet i Meadow Lake. Foto: Handout / Reuters
Politiet frigir et bilde av Toyotaen tenåringene benyttet i Meadow Lake. Foto: Handout / Reuters

Ste-Croix hjelper tenåringene i Cold Lake i provinsen Alberta, når de to har kjørt seg fast i en veigrøft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ser to gutter som står ute av bilen med begge frontdørene åpne. Jeg spør om de hadde ringt noen, og da svarte Kam: «Nei, det har vi ikke», forteller Ste-Croix i et radiointervju med CBC News.

Ste-Croix tror de to er brødre, og at de har tjuvlånt foreldrenes bil fordi de virker begge veldig nervøse. Han spør om ikke foreldrene vil bli irriterte over det som har hendt.

– Kam og Bryer ser på meg begge to, før Kam sier: «Nei, mamma og pappa sa at jeg skulle ta meg en langtur», og vi ler, alle tre.

Ste-Croix hjalp dem ut, og tok dem begge i hånden etterpå – og begge to ga ham deres ekte navn. Først to dager senere forstod han hvem han hadde hjulpet.

Les også : Drapsmistenkte tenåringer fremdeles på frifot: – De går nok i strupen på hverandre

Tenåringene blir sett i nærheten av Meadow Lake i provinsen Saskatchewan senere samme dag. De kjører en sølvgrå Toyota RAV 4, skriver kanadiske CBC News , som stemmer overens med det Ste-Croix så dem kjøre. Senere bekreftet politiet at bilen opprinnelig tilhørte avdøde Leonard Dyck, skriver canadiske National Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Schmegelsky og McLeod blir også observert på en jernvarehandel, hvor de blir fanget opp på overvåkingskameraet til butikken.

Se videoen under:

Tenåringene blir også stoppet av lokalt politi i nærheten av Split Lake, omtrent 90 kilometer øst for Gillam. Nøyaktig dato for sammentreffet er ikke stadfestet, men gitt tenåringenes reisevei er det sannsynlig at det inntraff 21. eller 22. juli.

I Split Lake er alkohol ulovlig, og innkommende biler må gjennom en rutinekontroll for å unngå at det blir medbrakt alkohol inn i det lille samfunnet.

– Disse to bare kjørte gjennom kontrollen, og vi måtte sende to konstabler etter dem inn i Split Lake og stoppe dem, fortalte Nathan Neckoway, rådmannen i Tataskweyak Cree Nation i Manitoba, til The Guardian.

Da det ikke ble funnet alkohol i bilen til tenåringene, fikk de kjøre videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

22. juli - Tenåringenes bil blir funnet utbrent i Manitoba

Bilen tenåringene benyttet, Toyota RAV 4-en, blir ifølge The Guardian funnet krasjet og påtent i nærheten av Fox Lake Cree Nation, omtrent 55 kilometer nordøst for den lille byen Gillam, nord i provinsen Manitoba.

Samme dag blir de to sett i nærheten av Gillam. Dette er den siste bekreftede observasjonen av dem.

23. juli - Schmegelsky og McLeod blir formelt ettersøkt

Under en pressekonferanse annonserer canadisk politi at statusen til tenåringene har blitt endret fra savnet til hovedmistenkte i drapene av Fowler, Deese og Dyck.

En stortstilt jakt begynner i Gillam, hvor de sist ble observert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Savnede tenåringer mistenkt for seriedrap i Canada

24. juli - Tiltalt for drap

Onsdag 24. juli blir Schmegelsky og McLeod formelt tiltalt for drapet på Leonard Dyck, skriver CBC News.

Samme dag begynner et mørkere bilde av tenåringene å danne seg. Bilder av Schmegelsky sprer seg på nettet, hvor han blant annet poserer med våpen og nazieffekter. Les hele saken om funnene her : Drapsmistenkt tenåring eide nazi-effekter og elsket voldelige spill

Artikkelen fortsetter under annonsen

25.-27. juli - Søket intensiveres i Gillam

Jakten etter Schmegelsky og McLeod fokuseres i Gillam, hvor de sist ble sett. Politiet mener de to med all sannsynlighet holder seg i området, ettersom ingen biler har blitt meldt stjålet, og veiene inn og ut av byen har blitt blokkert.

Det mistenkes at tenåringene gjemmer seg i skogsområdet rundt Gillam - som kan by på store utfordringer:

– Hvis du ikke har riktig utstyr til å være i den skogen, vil du ikke overleve, uttalte en tidligere brannmann i området til australske Yahoo.

Politet benytter helikoptre, sporhunder, droner, politi og SWAT-team i søket, og undersøker alle forlatte bygninger i området, i tillegg til hjemmebesøk hos beboere.

Også militæret bistår i jakten, skriver canadiske Vancouver Sun. Det militære luftfartøyet CC-130H Hercules ankommer lørdag 27. juli, som søker etter varmsignaler - men:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skogen er så tett der at selv varmesignaler kan bli blokkert, uttalte nasjonal sikkerhetsekspert Christian Leuprecht til canadiske Global News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

28. juli - Ubekreftet observasjon i York Landing

Etter flere dager intensivt søk i Gillam, får politiet tips om at tenåringene skal ha blitt sett i York Landing, omtrent 90 kilometer sørvest for Gillam.

De skal ha blitt sett av en lokal innbygger, Travis Bighetty, mens tenåringene rotet i en søppelkasse:

– Vi så dem i et område som sjeldent oppsøkes, for det er mange bjørner i området. Folk unngår å dra dit til fots, og man kan bare komme seg dit med bil, fortalte Bighetty til canadiske The Globe and Mail, og la til at de to mistenkte løp inn i skogen så fort de hørte bilen.

Politiet sendte ut flere styrker til York Landing samme dag. To dagers søk ga ikke resultat, og på Twitter meldte politiet at de ville trekke størsteparten av styrkene ut av byen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

31. juli - Ubekreftet observasjon i Kapuskasing, Ontario - søket trappes ned

En angivelig observasjon av tenåringsparet skal ha blitt gjort i Kapuskasing i provinsen Onatrio – 2.300 kilometer lengre øst i landet. Ontario-politiet etterforsker tipset.

Ifølge kanadiske Global News så et vitne en hvit bil som kjørte på en byggeplass på en mistenkelig måte.

– Det ble observert to personer i en bil med et lignende utseende som de mistenkte i British Columbia-drapene, sier politimester i provinsen Ontario, Michelle Coulombe, ifølge den australske avisen The Sydney Morning Herald.

Det ble ikke bekreftet at de observerte var Schmegelsky og McLeod, og bilen er ikke lokalisert.

Samme dag annonserer assisterende politimester i Royal Canadian Mounted Police, Jane MacLatchy, at søket etter de drapsmistenkte trappes ned i Manitoba, men avsluttes ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har gjort alt vi kan for å finne de ettersøkte den siste uken. Vi har gjennomsøkt 11.000 kvadratkilometer i nordre Manitoba, vi besøkte alle hjem og vi gjennomsøkte alle forlatte bygninger i Gillam og Fox Lake Cree Nation, som utgjør mer enn 500 bygninger, sier MacLatchy under pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video av pressekonferansen under:

2. august - Funn av aluminiumsbåt og eiendeler

Fredag 2. august gjør Manitoba-politiet funn av en ødelagt båt i nærheten av Nelson River, omtrent 9 kilometer unna Gillam, som kan ha blitt brukt på elven.

– Den har vært gjennom noen sterke strømmer og var betydelig skadet, fortalte en politiinspektør til kandadiske The Globe and Mail.

Samme dag starter politiet med det de kaller for «omfattende undervannssøk i aktuelle områder» på sin Twitter-profil.

Denne ødelagte båten ble funnet i nærheten av Gillam, og blir koblet til Schmegelsky og McLeod. Nå forteller politiet at de også har funnet flere eiendeler til paret. Foto: Handout / Reuters
Denne ødelagte båten ble funnet i nærheten av Gillam, og blir koblet til Schmegelsky og McLeod. Nå forteller politiet at de også har funnet flere eiendeler til paret. Foto: Handout / Reuters

Samme dag gjør politiet funn av flere eiendeler med en «direkte tilknytning» til tenåringene, men har ikke gitt flere detaljer om hva som ble funnet.

7. august - «Søket er over»

Jane MacLatchy fra canadisk politi annonserte at de med stor sannsynlighet har funnet de døde kroppene til Schmegelsky og McLeod. Foto: Shannon Vanraes / Reuters
Jane MacLatchy fra canadisk politi annonserte at de med stor sannsynlighet har funnet de døde kroppene til Schmegelsky og McLeod. Foto: Shannon Vanraes / Reuters

Onsdag 7. august, klokken 10 lokal tid, gjør politiet et funn av to døde kropper. De uttaler i en pressekonferanse at de er «trygge på» at det er Schmegelsky og McLeod de har funnet – men kan ikke bekrefte det før en obduksjon er gjennomført.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er heller ikke kommet ut noen opplysninger om hvordan de to døde.

Likene ble funnet i nærheten av Nelson River i et tett kratt, omtrent åtte kilometer unna den utbrente bilen som ble funnet den 22. juli, ifølge Global News.

Manitoba-politiets Twitter skriver de at «søket er over»:

Ifølge assisterende politileder Jane MacLatchy var det funnet av den ødelagte båten og tenåringenes eiendeler som var avgjørende:

– Vi fikk smalnet inn søket, og sendte umiddelbart inn spesialstyrker som begynte å søke områder hvor de med høy sannsynlighet kunne være, sier MacLatchy, ifølge Global News.

Etterforskningen av drapene på Fowler, Deese og Dyck vil fortsette, ifølge amerikanske ABC News.