Sjeldne båtgraver fra vikingtiden funnet i Sverige

Arkeologer fant vikinggrav i Gamla Uppsala. Foto: Arkeologerna
Arkeologer fant vikinggrav i Gamla Uppsala. Foto: Arkeologerna

Det er femti år siden sist et slikt funn ble gjort i området. – Det er veldig sjelden man undersøker båtgraver, sier svensk arkeolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkeologer undersøker nå et oppsiktsvekkende funn av to båtgraver fra vikingtiden ved prestegården i Gamla Uppsala i Sverige.

Det melder Arkeologerna, som er del av myndigheten Statens historiska museer i Sverige, i en pressemelding . Forbes har også omtalt saken.

Levningene etter en mann, som ble begravd med det som trolig var hans hest og hund, ble funnet i den ene båten. Han hadde også personlige eiendeler som sverd, spyd, skjold og en utsmykket kam med seg i graven.

Sist gang båtgraver ble funnet i Sverige var i 1973.

– Dette er en unik utgravning. Den siste båtgraven i området ble undersøkt for 50 år siden, sier arkeolog Anton Seiler i Arkeologernas pressemelding.

Fant båtene under middelalderfunn

Funnet ble først gjort i fjor høst i forbindelse med arkeologiske utgravninger på stedet. Det startet med at arkeologene kom over en brønn og en kjeller fra middelalderen, noe som var et funn i seg selv.

Men etter videre utgravning kom en av båtene gradvis til syne under disse strukturene.

Det ble derfor et mye større funn enn antatt, og tre uker av juni har nå gått med i arkeologenes undersøkelse og utgravning av de to båtgravene.

Les også: Nytt vikingskip funnet i Vestfold

(Saken fortsetter under)

Skjoldet og den utsmykkede kammen som ble funnet i den best bevarte båtgraven. Foto: Arkeologerna
Skjoldet og den utsmykkede kammen som ble funnet i den best bevarte båtgraven. Foto: Arkeologerna

Eksklusiv grav

I deler av jernalderen og vikingtiden var denne gravleggingsmetoden trolig forbeholdt kun for de mest privilegerte.

Ifølge arkeolog Anton Seiler var det et fåtall mennesker som ble begravd på denne måten. Han sier det kan mistenkes at det var fremtredende mennesker i datidens samfunn ettersom båtgraver generelt er svært sjeldne. I hele Sverige finnes det kun et titalls kjente båtgraver.

Båten med mannen i ble funnet intakt, mens den andre av de to båtene trolig ble skadet da kjelleren fra middelalderen ble bygget. Denne båten skal trolig også ha vært den største og ha vært omtrent syv meter lang.

Les også: Arkeologer fant skotske prinsesse Æbbes fortapte hjem

– Helt andre muligheter

Ettersom den ene graven er intakt, skaper det unike muligheter til å benytte nye vitenskapelige metoder i arbeidet med å studere den begravde mannen og ritualene bak.

– Det er spennende ettersom det er veldig sjelden man undersøker båtgraver. Nå har vi helt andre muligheter enn tidligere til å bruke vitenskapelige analyser som vil gi spennende resultater og skape helt nye funn, sier Anton Seiler.

Når arkeologene avslutter dette arbeidet i løpert av høsten, vil et utvalg av funnene bli stilt ut ved Gamla Uppsala Museum og ved Historisk Museum i Stockholm.

Personvernpolicy