Ungarn vil heller gi norske penger til sigøynerorganisasjoner enn Soros-venner

EØS-MIDLER: Statsråd Gergely Gulyás ved statsminister Viktor Orbáns kontor slår fast at ingen løsning er i sikte i strid med Norge om EØS-midler til landet. Han forklarer det med Norges kobling til George Soros-støttede organisasjoner.
EØS-MIDLER: Statsråd Gergely Gulyás ved statsminister Viktor Orbáns kontor slår fast at ingen løsning er i sikte i strid med Norge om EØS-midler til landet. Han forklarer det med Norges kobling til George Soros-støttede organisasjoner. Foto: Attila Kisbenedek / AFP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarn finner seg ikke i at norske EØS-midler til det sivile samfunn i landet skal fordeles av en Soros-støttet organisasjon. De vil heller gi hele summen til organisasjoner til fremme for romfolket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom fram på en pressekonferanse i Budapest der hovedtemaet egentlig var resultatet av ledervalgene i EU.

En journalist ville vite hvordan det går i de årelange forhandlingene med Norge, for å få utbetalt EØS-midlene Norge har forpliktet seg til i en avtale med EU.

– Forhandlinger pågår. Men det er uvisst om det fører til noe resultat, sa statsråd Gergely Gulyás ved statsminister Orbáns kontor.

Han minnet om at Norge ikke er EU-medlem, men har forpliktet seg til å bidra med midler som betaling for å nyte godt av det felles indre markedet til EU.

Ti prosent av de norske midlene til Ungarn er avsatt til «det sivile samfunn». Og her ligger stridens kjerne.

Gir heller til romfolk-formål

– Det som gjør forhandlingene vanskelige, er at Norge klamrer seg til George Soros-organisasjoner, sa Gulyás ifølge HVG og andre medier.

George Soros er en ungarskfødt milliardær som har tjent seg søkkrik på spekulasjon, og bidrar med store pengesummer til organisasjoner som deler hans syn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har avtalt at 2,1 milliarder kroner skal tilfalle Ungarn i EØS-midler for perioden fra 2014 til 2021. Men så langt er ikke én krone utbetalt.

Norge insisterer på at organisasjonen Ökotárs skal fordele pengene til det sivile samfunn i Ungarn. Organisasjonen støttes økonomisk av George Soros' organisasjon Open Society. Den ungarske regjeringen anser den som en fordekt partipolitisk opposisjon og vil ikke inngå noen avtale som gir Ökotárs denne rollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen vil heller støtte romfolket enn Soros-organisasjoner og la hele summen til det sivile samfunnet gå til det formålet, sa Gulyás.

Norge på sin side vil ikke inngå noen avtale uten at Ökotárs får oppdraget.

Åpner døra for forhatt tysker

Når det gjaldt onsdagens hovedtema, valget av nye ledere i EUs ulike organer, kom Gulyás med en overraskende uttalelse.

Sammen med Polen, Tsjekkia og Slovakia utgjør Ungarn en blokk kalt Visegrad4 i EU. Denne blokken motsatte seg sterkt den sosialdemokratiske kandidaten Frans Timmermans som president for EU-kommisjonen og tyskeren Manfred Weber som president i EU-parlamentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sistnevnte fornærmet Ungarn under ledelse av partiet Fidesz med å si at han ikke ønsket å bli valgt dersom han var avhengig av Ungarns stemmer. Fidesz reagerte sterkt og svarte med at det ikke kom på tale å stemme på Weber.

Weber var spisskandidaten til den kristenkonservative partigruppa EPP, som Fidesz er medlem av, men falt helt ut.

I stedet fikk sosialdemokraten David-Maria Sassoli posten som president i parlamentet – for to og et halvt år.

Den siste halvdelen av 5-årsperioden skal en annen leder velges.

– Da kan Manfred Weber bli valgt. Vi vil ikke motsette oss det, lød det fra Gulyás i Budapest onsdag.

Fidesz'er ble visepresident

Fidesz er for tida suspendert fra EPP-organisasjonen, men ikke i EU-parlamentet. Der fikk Fidesz gjenvalgt sin Lívia Járóka som en av visepresidentene. Hun er EU-parlamentets første visepresident tilhørende romfolket.

Selv om Fidesz hele tida har fått forbli i EPP-partifraksjonen i parlamentet, uttalte Weber at deres medlemmer ikke kan få ledende posisjoner.

Når Járóka likvel ble utpekt til en av EPPs parlaments-visepresidenter, tok han også henne med i sine gratulasjoner: