Stor nakenprotest utenfor Facebooks hovedkvarter i New York

100 mennesker kledde av seg utenfor Facebook-hovedkvarteret i New York søndag, i protest mot nettgigantens regler for deling av nakenbilder. 

Kunstneren Spencer Tunick organiserte søndag en stor nakenprotest på Manhattan for å rette søkelyset mot Facebook og Instagrams foto-regler. De to nettgigantene tillater foto av menns brystvorter, men ikke kvinners.

Protestaksjonen #WeTheNipple ble organisert av den anerkjente og kontroversielle kunstfotografen og «Den nasjonale koalisjonen mot sensur», melder CNN.

De nakne mennene og kvinnene holdt opp skilt med påtrykte manne-brystvorter. Kunstnere og artister som kunstfotografen Andres Serrano, fotograf Paul Mpagi Sepuya, tv-fjeset Andy Cohen og trommeslageren Chad Smith i Red Hot Chili Peppers var blant mennene som stilte bilder av sine brystvorter til disposisjon for protestaksjonen, melder Daily Mail.

Aksjonen ble planlagt allerede i april, men det var frem til helgen hemmelig hvor den skulle avvikles. Søndag samlet modellene seg ved skulpturen Astor Place Cube på Manhattan, like foran Facebooks New York-hovedkvarter.

Folk poserer med brystvorteplakater i protest mot Facebook og Instagrams billedpolicy. New York City søndag 2. juni. NTB Scanpix/AFP.
Folk poserer med brystvorteplakater i protest mot Facebook og Instagrams billedpolicy. New York City søndag 2. juni. NTB Scanpix/AFP.

Både Facebook og datterselskapet Instagram tillater nakenhet i bilder av malerier og skulpturer, men ikke på fotografier.

Fra Instagrams retningslinjer: «Vi vet at folk av og til har lyst til å dele kunstneriske eller kreative bilder som viser nakenhet, men av en rekke grunner tillater vi ikke nakenhet på Instagram. Dette omfatter bilder, videoer og en del digitalt opprettet innhold som viser seksuell omgang, kjønnsorganer og nærbilder av helt nakne rumpeballer. Det omfatter også enkelte bilder av kvinnelige brystvorter, men bilder av arr etter mastektomi og ammende kvinner er tillatt. Nakenhet er også OK i bilder av malerier og skulpturer.»

Hos Facebook heter det: «Vi begrenser visningen av nakenhet eller seksuell aktivitet fordi enkelte personer i samfunnet vårt kan være spesielt følsomme overfor denne typen innhold. (...) Retningslinjene våre for nakenhet har blitt mer nyanserte med tiden. Vi forstår at nakenhet kan deles av en rekke ulike grunner, deriblant som en form for protest, for å øke oppmerksomheten rundt en sak eller til utdanningsformål eller medisinske formål. Der slike intensjoner er tydelige, tillater vi innholdet. Eksempel: Selv om vi fjerner enkelte bilder av kvinnebryster som inkluderer brystvorten, tillater vi andre bilder, for eksempel bilder av protesthandlinger, kvinner som aktivt ammer, og bilder av arr etter brystfjerning. Vi tillater også bilder av malerier, skulpturer og annen kunst som fremstiller nakne figurer.»

Alle foto: Stephanie Keith/AFP.
Alle foto: Stephanie Keith/AFP.

Men aktivist Dawn Robertson, grunnlegger av gruppa Grab Them By The Ballot mener reglene håndheves inkonsekvent: «Det er som å spille russisk rulett. Når jeg poster vet jeg aldri om den blir tatt ned eller ei», sier hun til CNN.

Grab Them By The Ballot jobber for at kvinner skal bruke sin stemmerett i det amerikanske presidentvalget i 2020, og bruker ofte nakenhet i sine politiske annonser. Medlemmer av kvinnesaksgruppen var blant dem som tok del i demonstrasjonen.

Robertson sier gruppens annonsekonto hos Facebook ble stengt etter at de kjørte en annonse med et nakenmaleri på morsdagen i USA. Hun sier seg enig i at ikke all nakenhet passer seg på Facebook, men mener Facebooks håndheving av reglene er «arkaisk».

Fotoseansen ble organisert av fotokunstneren Spencer Tunick i samarbeid med National Coalition against Censorship. NTB Scanpix/AFP.
Fotoseansen ble organisert av fotokunstneren Spencer Tunick i samarbeid med National Coalition against Censorship. NTB Scanpix/AFP.

«Sosiale medier har økt kunstneres mulighet til å nå og bygge sitt publikum kraftig. Med mindre mediet er foto og motivet er kroppen», het det i en uttalelse fra #WeTheNipple. «Forbudet mot nakenhet hindrer mange kunstnere i å dele sine verk på nett. Det rammer særlig kunstnere hvis verk fokuserer på deres egne kropper og [kunstnere som bryter med kjønnsstereotypier] (...)», het det videre.

Grab Them By The Ballot-grunnlegger Robertson forteller også at hennes private FB-konto har blitt suspendert seks ganger etter at hun postet kunstfotografier av nakne kvinner. I korrespondanse CNN har sett ber Facebook om unnskyldning og sier det var en gal vurdering, men Robertson hevder kontoen hennes ble sperret også ved senere tilfeller.

Alle foto: Stephanie Keith /AFP.
Alle foto: Stephanie Keith /AFP.

Spencer Tunick er en amerikansk fotograf som er særlig kjent for å organisere nakenstunt med riktig mange deltakere. Han har fotografert over 120 slike menneskelige installasjoner siden 1994, også i Norge. (Wikipedia)

Sensur eller ei, kunstneren fikk ihvertfall lov til å poste denne videosnutten på Instagram etter aksjonen:

Facebook og Instagram besvarte ikke CNNs henvendelse søndag.

Les også:

Lørdag kler 320 frivillige seg nakne i Bodø

6000 kastet klærne for verdenskjent fotograf

Til Norge for å ta bilde av nakne nordlendinger: – Voldsomt uprofesjonelt