Kong Haralds tippoldemorOffentliggjorde ukjente bilder av en ung dronning Victoria

Dronning Victoria, fotografert med stereoskopi, i 1854. Foto: Museum of London. Montasje: ABC Nyheter.
Dronning Victoria, fotografert med stereoskopi, i 1854. Foto: Museum of London. Montasje: ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

200 år etter at hun ble født har Museum of London offentliggjort to tidligere ukjente bilder av den britiske monarken dronning Victoria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste bildene av Storbritannias dronning Victoria (født 24. mai 1819) viser en eldre, rund og alvorstynget kvinne som i 40 år etter ektemannen Alberts død var kledd i sorte sørgeklær.

Det finnes ingen fotografier av slik den unge monarken så ut da hun besteg den britiske tronen som 18-åring i 1837. Men i anledning av at det fredag er 200 år siden dronning Victoria ble født, har Museum of London offentliggjort to tidligere upubliserte bilder av dronningen som ung.

Bildene, som er av typen stereoskopi, ble tatt i 1854 og viser en 34 år gammel dronning som fremstår som yngre, sunnere og mer moderne.

– Du kan knapt tro at det virkelig er Victoria, forteller seniorkurator Francis Marshall ved Museum of London som har funnet fram de gamle stereoskopiene av dronningen.

Tredimensjonal

Stereoskopi er en fototeknikk som gjør det mulig å se tredimensjonalt, ved at man ser på to bilder av det samme objekt gjennom et stereoskop.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tidligere upubliserte bildene ble ifølge The Guardian tatt av den franske fotografen Antoine Claudet i 1854.

Dronning Victoria blir ofte kalt for Europas bestemor.

Claudet brukte et stereoskopkamera der man samtidig tar to bilder av det samme objektet, men fra to punkt som er atskilt ved øyeavstanden. De to bildene gjengir da det som høyre og venstre øye ser hver for seg. Bildene betraktes deretter i et stereoskop.

– Når du tok på deg disse brillene og så på bildene, ville de slå seg sammen og fremstå som tredimensjonale, sier Francis Marshall til Guardian.

Kong Olavs oldemor

Bildene av Victoria er blant de første som er tatt av monarken som i 64 år var det øverste overhodet for hele det britiske imperiet. Ifølge Claudet hadde Victoria og hennes ektemann, Albert, en stor interesse for fotografi.

Dronning Victoria blir ofte kalt for Europas bestemor. Det skyldes at mange av hennes ni barn og store antall barnebarn giftet seg inn i forskjellige europeiske fyrste- og kongehus. Hun var blant annet tippoldemor til dagens britiske dronning Elizabeth og vår egen kong Harald.

Dronning Victoria døde den 22. januar 1901, 82 år gammel.