Krekar-saken utsatt til 15. juli

Den italienske rettssaken mot Krekar, her under et tidligere rettsmøte i Norge, er nok en gang utsatt.
Den italienske rettssaken mot Krekar, her under et tidligere rettsmøte i Norge, er nok en gang utsatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettsaken mot terrormistenkte mulla Krekar er utsatt til 15. juli, opplyser hans italienske advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nok en gang er rettssaken i Italia mot Najmuddin Faraj Ahmad (61), kjent som mulla Krekar, utsatt. Det er minst åttende gang det skjer.

– Tolkene er forsinket, opplyser Enrica Franzini, Krakars italienske advokat, til ABC Nyheter tirsdag morgen.

Ved lunsjtider ble det klart at saken nå er utsatt til 15. juli, opplyser Franzini.

– Hele saken bør skrinlegges. Den er – og blir – en farse. Det er åpenbart at Italia ikke har jurisdiksjon i saken, sier Krekars norske advokat Brynjar Meling til ABC Nyheter, etter den siste utsettelsen.

At det gikk den veien var tidlig klart. Allerede mandag ettermiddag opplyste han i en SMS til NTB:

Fakta om saken til Najmuddin Faraj Ahmad (61)

  • 12. november 2015 ble Najmuddin Faraj Ahmad (61), kjent som mulla Krekar, pågrepet i Norge som en av en rekke menn i flere land i Europa. Pågripelsene inngikk i en koordinert aksjon satt i verk av italiensk politi.
  • Mandag 13. mars 2017 skulle en terrorrettssak mot seks av de tiltalte i den italienske etterforskningen starte i byen Bolzano. Samme dag besluttet domstolen å utsette rettssaken til 23. og 24. oktober samme år. Dette var fordi retten har fått tilgang til flere avlyttinger som måtte oversettes fra kurdisk, ifølge nyhetsbyrået ANSA.
  • Verken Krekar eller de to andre tiltalte i Norge, en 39 år gammel norskiraker bosatt i Fredrikstad og en 43 år gammel iraker bosatt i Drammen, ville reise til Italia for å delta i rettssaken.
  • Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett fastslo i fjor at Krekar og 43-åringen kunne utleveres til Italia, og Høyesterett forkastet anken over avgjørelsen. 30. november i fjor ble det imidlertid kjent at Italia hadde trukket tilbake begjæringen om utlevering. 39-åringen er norsk statsborger og kan ikke utleveres.
  • 23. oktober 2017 ble det kjent at rettssaken i Italia er utsatt på nytt. Ny oppstart ble satt til januar 2018.
  • 15. januar 2018 ble rettssaken nok en gang utsatt. Det samme skjedde 30. mai og 9. oktober.
  • 5. november 2018 ba mulla Krekar om å få reisedokumenter for å delta i rettssaken i Italia, og 6. desember ble det kjent at den norske regjeringen vil gi ham dette.
  • Etter planen skulle rettssaken starte opp igjen 10. desember. Kvelden før opplyste imidlertid Krekars advokat Brynjar Meling at klienten ikke hadde mottatt noen papirer som gjør ham i stand til å reise.
  • 10. desember ble saken nok en gang utsatt – denne gangen til 4. februar. Da ble imidlertid saken på nytt utsatt ettersom Krekar ikke møtte. Han var gitt de nødvendige reisedokumenter, men ettersom regjeringen ikke kunne garantere ham returreise til Norge etter avgitt vitnemål, nektet han å reise.
  • 4. mars starter rettssaken på nytt. Heller ikke denne gang vil Krekar møte.

«Etter det jeg har fått opplyst er det en ny utsettelse» skrev Meling.

Rettssaken mot terrortiltalte mulla Krekar og fem andre startet opprinnelig i Bolzano i Italia 13. mars 2017, men har siden blitt utsatt en rekke ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For to år siden frafalt italienske myndigheter et krav om å få mulla Krekar utlevert fra Norge. Etter det har prosessen mot ham og flere andre i den sydtirolske byen gått svært sakte fram.

Politisk sak

Dagbladet kunne i 2016 avsløre eposter mellom tidligere statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP) og hans italienske kollega hvor de avtalte å feire med øl dersom Krekar ble sendt til Italia. Og så sent som i 2015 sa FrP-lederen Siv Jensen til TV2 at hun var villig til å bryte menneskerettighetene for å få dette til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tidligere statssekretær Brein-Karlsens opptreden i saken, og forsøk på å påvirke den Italienske prosessen, burde ha fått norske ansvarlige opposisjonspolitikere til å stille spørsmål til justisministeren om den svært uryddige prosessen rundt Krekar saken, sier Meling.

– Nå når vi har fått en justisminister som var statssekretær sammen med Brein-Karlsen, har vi jo en gylden anledning til å få et ærlig svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg klarer ikke fri meg fra tanken om at hadde dette rammet en annen enn mulla Krekar, så ville det vært ropt på «skandale», men her er det åpenbart ingen som tør være prinsipielle og stille spørsmål, som åpenbart burde stilles.

ABC Nyheter spurte tirsdag Justis- og beredskapsdepartementet om en kommentar, men der takket komunikasjonsenheten nei med følgende kommentar:

«Justis- og beredskapsdepartementet kommenterer ikke enkeltsaker av hensyn til taushetsplikten».

Terrornettverk

Italienske myndigheter hevder at Krekar har ledet et terrornettverk kalt Rawti Shax, som skal ha hatt tilknytning til Den islamske staten (IS).

Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen. Flere menn tilknyttet nettverket er allerede dømt og soner for tiden sine straffer i Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under rettsmøtet i Italia i februar ble det klart at Krekar risikerte fengsling og deportasjon hvis han reiste dit for å vitne.

– Vi kan utelukke at han noen gang reiser til Italia, konkluderte Brynjar Meling overfor ABC Nyheter den gang.

Det var domstolens leder, Carlo Busato, som ikke ville gi noen garantier på forhånd mot varetekt og mulig deportasjon til Jordan eller Irak.

– Rettens leder sa entydig at han ikke kunne gi noen garantier mot varetektsfengsling, bekreftet Franzini også.

– Italiensk lov tillater ham ikke å gi noen slike forhåndsgarantier, sa hun til ABC Nyheter.