IS-Skråmos skjebne uviss

Mens sluttkampene rundt Baghouz fortsatt raser, blir det igjen sådd tvil om hvor den norske IS-terroristen Michael Skråmo befinner seg.
Mens sluttkampene rundt Baghouz fortsatt raser, blir det igjen sådd tvil om hvor den norske IS-terroristen Michael Skråmo befinner seg. Foto: NTB scanpix/ Skråmos egen PR-video
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er igjen usikkert om den markante norske IS-terroristen Michael Skråmo virkelig har overgitt seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke rapporterte flere medier at Michael Skråmo hadde overgitt seg. Men etter det ABC Nyheter kjenner til er dette ubekreftet og norske myndigheter er ikke sikre på hvor han befinner seg.

I går bekreftet den svensk-kurdiske debattanten Kurdo Baksi, som skal ha gode kontakter med de lokale myndighetene i Nord-Syria, usikkerheten.

– Verken Michael Skråmo eller hans barn er på noen liste over personer som er pågrepet, sa han til SVT.

– Når en svenske blir pågrepet i Kurdistan, får jeg straks beskjed. Jeg har snakket med kurdiske myndigheter og militære, og når det gjelder Michael Skråmo, har jeg ikke fått noe slik informasjon, sier Baksi.

Koalisjon: – IS' siste øyeblikk har startet

Tusenvis overgir seg

Samtidig pågår sluttkampene rundt byen Baghouz som fortsatt skal være under IS-kontroll. Mustafa Bali, en talsmann for de militære styrkene SDF hvor kurdiske YPG er den dominerende kraften, sier at opp til 3000 IS-krigere har overgitt seg det siste døgnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under tweeten

Den siste uken har allerede tusenvis av sivile og krigere overgitt seg. Mange av dem skal være europeiske statsborgere som var reist til Syria for å slutte seg til IS.

Terroreksperten Magnus Ranstorp, som har omtalt Skråmo som en viktig rekrutterer for IS, mener det kan være flere grunner til at det nå settes spørsmålstegn ved den norsk-svenske terroristens skjebne:

– Det er alltid offisielle og uoffisielle lister. Det kan hende at man venter med å opplyse offisielt om en eventuell pågripelse i og med at han kan være svært interessant for flere sikkerhetstjenester, sier Ranstorp i følge NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

14 norske etterlyst

Norske PST har tidligere gjort det klart at de vil straffeforfølge den norske statsborgeren, som er født og oppvokst i Göteborg med norske foreldre. Hele 14 fremmedkrigere fra Norge er etterlyst internasjonalt for pågripelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge PST er i underkant av halvparten av de etterlyste kvinner, og det er ifølge norske myndigheter rundt 30 personer med tilknytning til Norge som fortsatt er med i terrorgruppen IS.

Kommunikasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST har tidligere sagt til TV 2 at det foreløpig ikke er aktuelt å hente de etterlyste.

– Foreløpig har det ikke vært snakk om det. Men de som kommer tilbake, må regne med pågripelse, sier Bernsen.

Ifølge PST er flere døde og det eksakte antallet på hvor mange som lever, er usikkert. Dessuten er det anslått at rundt 40 barn har mor eller far som bodde i Norge før de dro.

Fremmedkrigerne

Det er også stor usikkerhet om hva som vil skje med de som allerede har overgitt seg og befinner seg i ulike leire i Syria. Røde kors meldte i går at 20.000 ville bli returnert til sitt hjemland Irak.

For andre utenlandske IS-krigere diskuteres det om de skal stilles for retten i Syria som har lidd mest under deres styre, eller om det kan være snakk om en internasjonal domstol eller retur til sine hjemland.

Marokko har inngått avtale med de kurdiske myndighetene i Nord-Syria om å ta imot sine statsborgere, opplyste SDF-talsmannen Mustafa Bali tidligere i uka.