– Klimaendringer er årsaken til de fleste underrapporterte humanitære kriser

<p>En babyvekt er hengt opp i et tre i forbindelse med screening for underernæring i området Ifotaka sør på Madagaskar i desember i fjor. Tørke har gjort matproduksjon vanskelig. Mange mennesker har fått for lite mat.</p>
En babyvekt er hengt opp i et tre i forbindelse med screening for underernæring i området Ifotaka sør på Madagaskar i desember i fjor. Tørke har gjort matproduksjon vanskelig. Mange mennesker har fått for lite mat. Foto: Rijasolo / AFP

Matkrisene som herjet Madagaskar, Etiopia og Haiti fikk lite omtale, heter det i ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klimaendringer var årsaken til flertallet av underrapporterte humanitære kriser i fjor. Det viser en analyse av mer enn én million nyhetssaker på internett.

Hele befolkninger ble berørt av matmangel i land som ble herjet av tørke og orkaner, blant annet Etiopia og Haiti. Likevel ble det ikke skrevet mer enn 1000 nyhetsartikler om hver av katastrofene, verden over.

I Madagaskar ble mer enn en million mennesker rammet av hungersnød etter at åkrene med korn, kassava og ris visnet bort etter tørke og alvorlige El Niño-tilstander. Nesten halvparten av barna i landet har fått helseplager som følge av matmangelen, men lidelsene deres skapte ikke overskrifter.

Sven Harmeling, leder innen klimaendringer hos organisasjonen som bestilte rapporten, Care International, påpeker at krisene rammer ekstra hardt i disse landene.

– Menneskene som bor i verdens fattigste land er ikke bare mest utsatt for klimaendringer. Disse landene er også dårligst rustet til å håndtere utfordringene klimaendringer medfører. Media kan ikke overse slike kriser og rollen klimaendringer spiller i dem.

Les også: – Klimaendringene setter Norges beredskap på prøve

Klimaendringer har lenge vært årsak til flom, tørke og sult

TØRKE: En eldre kvinne venter på mat i området Warder Etiopia i januar 2017. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix
TØRKE: En eldre kvinne venter på mat i området Warder Etiopia i januar 2017. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix

Harmeling sier at endringer i klima lenge har vært årsaken til flom, tørke og hungersnød.

– Dessverre er menneskene som blir ofrene for klimaendringer hver eneste dag, også de som har minst skyld i problemene.

– De har blitt gjort usynlige med viten og vilje, fordi livene til de med svart og brun hud rett og slett ikke ser ut til å bety noe.

Globalt sett kostet ekstreme værforhold rundt 5000 menneskeliv i 2018, og nær 29 millioner trengte nødhjelp og krisebistand.

Rapporten peker også på en sammenheng mellom klimaendringer og sivile katastrofer i Sudan, Chad, Filipinene, Madagaskar og Etiopia, og sier de forverret forholdene på Haiti.

Les også: Hetebølge, tørke og varmerekorder i Sør-Australia

– Sammenhengen med klimaendringer blir ikke nevnt

Ni av ti av de mest oversette tragediene skjedde i Afrika, Karibia og Stillehavsområdet (ACP-landene).

Doktor Viwanou Gnassounou, assisterende generalsekretær for African, Caribbean and Pacific Group of States (ACP), sier de stadig påpeker sammenhengen mellom slike kriser og klimaendringer, men at de sliter med å bli hørt.

– Mediedekningen er dårlig, og i de tilfellene krisene faktisk dekkes, blir ikke sammenhengen med klimaendringer nevnt.

Gnassounou er også landenes talsmann innen bærekraftig utviklingen. Han sier at land som gir nødhjelp til kriserammede land, enkelte ganger ser ut til å implisere at nødhjelp innebærer at man ikke skal snakke om klimaendringer.

– De kommer aldri til å si det rett ut, men det er underforstått. De foretrekker at landene tar skylden selv, ved å si at de ikke hadde gode nok mekanismer for krisehåndtering, og nå trenger hjelpen deres.

Les også: 2018 var et værår med ekstreme variasjoner

– Ikke alle humanitære katastrofer skyldes klimaendringer

Forskere har vært tilbakeholdne med å gi klimaendringer skylden for enkeltstående vær-hendelser, men stadig flere peker nå på sammenhengene man ser mellom utviklingen i været, og forskjellige værmodeller.

I fjor uttalte European Academies Science Adivsory Council (EASAC) at klimaendringer dette tiåret i all hovedsak var skyld i økningen av flom på 50 prosent, samt økning i tilfeller av stormer, tørke og hetebølger.

I juli beskrev Verdens meteorologiorganisasjon ekstreme heteperioder som «helt i tråd med hva vi forventer som resultat av klimaendringer».

Senere samme måned gikk en av verdens ledende klimaforskere, professor Michael Mann, ut og beskrev økende tilfeller av ekstremvær som « konkrete resultater av klimaendringene».

Friederike Otto, nestleder for klimaforandringsinstituttet hos Oxford University, påpeker imidlertid at ikke alle humanitære katastrofer har klimaendringer som en viktig medvirkende faktor.

– Enkelte katastrofer har faktisk mindre sannsynlighet for å oppstå, på grunn av klimaendringer. Og i andre spiller endringer i klima bare en liten, om noen, rolle, sier hun.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden