Håper på avklaring i april for Frode Berg

Varetektsfengslingen av Frode Berg, som er anklaget for spionasje mot Russland, ble onsdag forlenget. Nå tror hans russiske advokat først på en rettssak i april.
Varetektsfengslingen av Frode Berg, som er anklaget for spionasje mot Russland, ble onsdag forlenget. Nå tror hans russiske advokat først på en rettssak i april. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Arrestasjonen av den spionmistenkte nordmannen ble onsdag forlenget med nye to måneder. Hans russiske advokat håper på en dom i løpet av april.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bak lukkede dører besluttet byretten i Moskva onsdag å forlenge fengslingen av Frode Berg, melder nyhetsbyrået Tass.

«Retten har gitt etterforskerne medhold og forlenger varetektsfengslingen av den siktede til 5. april», siteres en anonym representant for domstolen.

Bergs russiske advokat Ilya Novikov sier til Tass at de regner med å få se tiltalen i løpet av neste uke, og at en rettssak kan avsluttes i løpet av våren.

«I midten av februar kan kriminalsaken mot Berg bli oversendt Moskvas byrett som deretter vil fastsette en foreløpig dato», sier Novikov til Tass. Overfor nyhetsbyrået sier han også at han «håper på en dom i april», og at «kanskje vil deler av saken gå for åpen rett».

Tidligere i dag ble det kjent at varetekten ble forlenget. I den forbindelse sa Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, følgende til VG:

– Det vi har hørt, er at saken oversendes til riksadvokaten rett etter fengslingsmøtet, men dette vet vi ikke sikkert før den faktisk har blitt sendt.

13 måneders varetekt

Frode Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 og siktet for spionasje mot Russland. Han har siden den gang sittet i et fengsel forbeholdt personer som anses å være en trussel mot russisk sikkerhet.

Da Berg ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter. Dette var penger som russiske myndigheter mener skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten. Berg nekter straffskyld.

I romjulen opplyste 63-åringens russiske forsvarer at landets sikkerhetsmyndigheter var i ferd med å ferdigstille etterforskningen og at rettssaken trolig ville starte i februar.

Kan få 10-20 års fengsel

Hvor lang fengselsstraff Berg risikerer, er usikkert, men Novikov har tidligere opplyst at en ukrainsk statsborger i 2014 ble dømt til seks års fengsel. Andre spiontiltalte er blitt dømt til både 10 og 20 år.

Den russiske ekspolitimannen Aleksej Zjitnjuk, som angivelig skal ha overlevert dokumenter til Berg, ble i desember dømt til 13 års fengsel i Russland, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Berg er opprinnelig fra Trondheim, men flyttet til Sør-Varanger i 1975. 63-åringen jobbet som grenseinspektør ved Norges Grensekommissariat i 24 år. Han gikk av med pensjon i 2014.

Personvernpolicy