Familien bønnfaller russiske myndigheter: – La Frode Berg få snakke med kona

Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix

Spionsiktede Frode Berg lever i nær full isolasjon i fengselet. Nå bønnfaller familien hans russiske myndigheter om å la ham få snakke med kona i telefonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er svært bekymret for Frode, helsa hans og de forholdene han lever under i fengselet. Vi skulle så gjerne ønske at han fikk snakke med kona si på telefonen. Vi håper at ambassaden, som er hos Frode hver 14. dag, skal lykkes, men hittil har han ikke fått mulighet til det, sier Frode Bergs svigerinne Gry Nilsen Aaker til NTB.

– Det nytter ikke å bli sint, og hoppe og rope og slå i veggen. Vi må bare være tålmodige, sier hun.

Aaker hadde, sammen med datteren Vida Kristine, et to timer langt møte torsdag ettermiddag med Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, i Oslo sentrum. Det er første gang Novikov møter familien til Frode Berg. I tillegg til å få hans vurderinger av selve saken, hadde familien forventninger til møtet med mannen som står Berg nærmest i den nåværende situasjonen.

Frode Bergs kone, Anita, hadde ikke anledning til å delta på møtet.

– For en person som er i Bergs posisjon, er det egentlig lite en forsvarsadvokat kan gjøre nå. Det kanskje viktigste jeg kan gjøre er å være et bindeledd mellom ham, familien og omverdenen. Hans barnebarn har bursdag i dag, og Berg fyller selv 63 år i neste uke. Det er slike små ting som er viktig å snakke med en person i nesten full isolasjon om, sier Novikov.

Les også: Frode Berg fengslet i to nye måneder

Snart ett år

Frode Berg sitter varetektsfengslet i Lefortovo-fengselet i Moskva, hvor han har bare én time lufting daglig, og har ingen kontakt med omverdenen utenom Novikov og to besøk i måneden fra den norske ambassaden. Regimet er så strengt at Berg ikke får noe lesestoff på norsk, men må nøye seg med russiske magasiner, ifølge Novikov.

Han ble pågrepet 5. desember i fjor og siktet for spionasje. Dermed er det snart gått ett år siden straffeprosessen mot ham startet. Novikov kan ikke si noe om muligheten for at Berg kan få slippe fri før jul, men sier han i det minste vil gjøre nok et forsøk på å få tillatelse til at Bergs kone kan få komme på besøk i fengselet.

Det er dessuten mer usikkert enn på lenge når Berg kan få saken opp for en domstol. Usikkerhet rundt PSTs sak mot russeren Mikhail Botsjkarev kommer trolig til å forsinke prosessen ytterligere, ifølge Novikov.

Botsjkarev er pågrepet og siktet for ulovlig etterretning til fordel for Russland etter å ha oppført seg påfallende under et IT-seminar på Stortinget. Etterforskningen mot ham er fortsatt helt i startfasen og utfallet av den blir trolig avgjørende for hvordan russiske myndigheter forholder seg til Berg, mener Novikov.

Les også: Russisk spionsak i Norge kan ha innvirkning på Frode Berg-saken

Avventer Botsjkarev-saken

– Mitt sterke inntrykk nå er at russiske myndigheter har stilt etterforskningen mot Berg i bero i påvente av flere opplysninger om Botsjkarev-saken, sier Novikov til NTB.

Hvis Botsjkarev blir stilt for retten i Norge og domfelt, vil det være en klar åpning for å starte hemmelige forhandlinger mellom norske og russiske myndigheter om benådninger og fangeutveksling, mener den russiske advokaten.

– Det er ikke mulig for meg å gjøre vurderinger av hvor sannsynlig det er at en utveksling skal finne sted. Men det er aldri for tidlig for myndighetene å starte samtaler om utveksling. Det normale i slike prosesser er at sakene blir behandlet for retten først og at samtalene mellom myndighetene foregår i all hemmelighet etter domfellelse, før en utveksling kan fine sted, sier Novikov.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært