Advarer mot «nært forestående» annektering av Vestbredden

Statsminister Benjamin Netanyahu er presset av politikere enda mer konservative enn han.
Statsminister Benjamin Netanyahu er presset av politikere enda mer konservative enn han. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix

Eksperter mener annekteringen av Vestbredden er nært forestående. En rapport laget av tidligere militære og etterretningsfolk advarer mot slike scenarier.

Flere fremstående personer varsler om at en israelsk annektering av hele eller deler av Vestbredden er nært forestående.

FN-utsending Michael Lynk har hele året advart om at israelske lovgivere, gjennom en steg-for-steg-prosess, er i ferd med å ta formell kontroll over Vestbredden, som i dag er under delt palestinsk og israelsk kontroll.

– Knesset har vedtatt en rekke lover i løpet av det siste året som har gitt grønt lys for mer formell annektering, advarte Lynk FNs generalforsamling i slutten av oktober.

Oppfatningen deles av pensjonert general Amnon Reshef. I en kronikk skriver han at de juridiske og administrative forberedelsene er så godt som klare og annektering er nært forestående.

Tidligere brigadegeneral i IDF, Amnon Reshef. Foto: Nitzan1962 / CC 4.0
Tidligere brigadegeneral i IDF, Amnon Reshef. Foto: Nitzan1962 / CC 4.0

– Israel har aldri vært sterkere, både militært og på andre måter.

– En annektering kommer til å bli sett på av hele verden som en israelsk beslutning om å stenge døren for en tostatsløsning, skriver Reshef.

I så fall vil dette gå imot det den israelske ambassadøren uttalte til ABC Nyheter i april.

Fredag ble enda et lovforslag fremmet til behandling, fremmet av et av regjeringspartiene, «Jødisk hjem». Det går nettopp ut på at områder under israelsk kontroll på Vestbredden blir en del av Israel. I dag styres de som okkuperte områder under militæret, gjennom såkalt «Sivil administrasjon».

Artikkelen fortsetter under kartet;

Område A administreres i dag av palestinske selvstyremyndigheter, der deres sikkerhetsstyrker samarbeider med Israel.

Område B er under delt kontroll. Den inneholder noen hundre palestinske tettsteder, ingen israelske bosetninger.

Område C er under israelsk kontroll og har rundt 300.000 palestinere og 380.000 israelske bosettere. Palestinske myndigheter sørger selv for helsetilsyn og utdannelse til palestinere, mens Israel sørger for infrastruktur.

Kontrollsoner slik fastlagt under Oslo II-avtalen. Område A er under palestinsk kontroll, område B er under delt israelsk og palestinsk kontroll. Foto: CIS
Kontrollsoner slik fastlagt under Oslo II-avtalen. Område A er under palestinsk kontroll, område B er under delt israelsk og palestinsk kontroll. Foto: CIS

– På tide å ordne opp

«Den sivile administrasjonen avvikles. All myndighet skal overføres til de respektive departementer i regjeringen», står det blant annet i forslaget.

Israelske medier skriver om gnisninger mellom israelske bosettere og Israels egne sikkerhetsstyrker, som fjerner ulovlige bosetninger.

– I årevis har innbyggere i Judea og Samaria (det nordlige og sørlige Vestbredden, journ.anm.), som er likeverdige innbyggere og utfører militærtjeneste, ikke hatt de samme rettighetene og tilgangen til tjenester. Det er på tide å ordne opp i dette, sier Bezalel Smotrich, forfatteren av lovforslaget, til Israel National News.

Den 29. november uttalte hans partifelle og Israels justisminister, Ayelet Shaked, at regjeringen ønsker å utvide sin myndighet til område C.

Justisminister i Israel, Ayelet Shaked, på talerstolen i Knesset 19. november. Foto: Thomas Coex / AFP
Justisminister i Israel, Ayelet Shaked, på talerstolen i Knesset 19. november. Foto: Thomas Coex / AFP

– Vår plan er å legge område C under israelsk suverenitet og gi palestinere der full statsborgerskap, sa justisministeren til Times of Israel.

– I fremtiden blir områdene A, B samt Gaza og den palestinske populasjonen i Jordan en del av en konføderasjon. Det er veien å gå, sa hun.

Områdene A og B forblir slik de er nå. Hun sa ingenting om hvorvidt Jordan vil gå med på noe slikt.

Selv har hun ingen tro på fred mellom Israel og palestinerne.

– Gapet mellom palestinerne og Israel er altfor stort til å bygges bro over. Personlig tror jeg forsøkene er bortkastet tid, sa hun.

– Illusjoner blir virkelighet

En ny studie går nærmere inn på hvordan en annektering av Vestbredden vil fungere i praksis. Studien er laget av tidligere offiserer i militæret (IDF) og sikkerhetstjeneste Mossad og Shin Bet, med støtte fra akademiske eksperter. 286 personer skal ha vært involvert.

«Planene om å annektere Judea og Samaria har tidligere vært sett på som illusjoner fra en ekstremistisk minoritet, men har i det siste kommet i form av lov fra Knesset og forslag fra ministre», skriver de, «uten at konsekvensene har blitt analysert».

Hittil har den israelske staten gjennomført «krypende annektering», med gradvis utvidelse av bosetninger og sikkerhetssoner som spiser seg inn på bestridte områder.

– Vil antenne Vestbredden

En endelig annektering av en betydelig del av Vestbredden vil «antenne situasjonen», mener forfatterne. Delingen av områdene i kontrollsoner etter Oslo-avtalen kommer til å bli fullstendig irrelevant, og det vil gå opp for palestinerne at drømmen om en palestinsk stat er over.

«Det vil komme væpnede sammenstøt på Vestbredden, samarbeidet med palestinske sikkerhetsstyrker vil opphøre, og den palestinske selvstyremyndigheten vil kollapse.»

Disse eksisterer kun som et ledd i utvikling av palestinsk selvstyre. I motsatt fall mister de all legitimitet og terroren tar over.

Maktvakuumet på Vestbredden kommer til å komme helt ut av kontroll, mener ekspertene. Trente palestinske soldater fra sikkerhetsstyrkene vil slå seg sammen med de militære fløyene til Fatah og Hamas.

«Et voldelig opprør vil nå Jerusalem, arabiske sektorer i Israel og kanskje resten av landet, som vil kreve alle ressursene til politiet og grensevaktene», skriver forfatterne.

Det vil ta omtrent 45 dager å slå ned opprøret militært, etterfulgt av flere måneder for å stabilisere situasjonen. Operasjonen vil kreve mellom 3 og 5 israelske divisjoner (30-50.000 soldater) i tillegg til 30.000 reservister. IDF har 170.000 personell.

Undervurderer internasjonale reaksjoner

I tillegg kommer internasjonale reaksjoner. Tøff motstand er ventet fra Egypt og Jordan, og økonomiske sanksjoner fra andre land. Spesielt en slutt på samarbeidet med Jordans formidable etterretningsstyrke vil være et hardt slag for sikkerheten til Israel, går det fram av studien.

I verste fall kan uroen også spre seg til Jordan, gjennom den palestinske tilstedeværelsen der. Tyrkia, Saudi-Arabia, Iran og Qatar blir nødt til å komme med harde reaksjoner.

«Forkjempere av annektering er fanget i farlige tanker om 'historisk mulighet' og undervurderer internasjonale reaksjoner», står det i studien. En «diplomatisk tsunami» som ikke engang USA vil klare å tøyle.

Midt oppi dette blir Israel nødt til å ta kontroll og sørge for helse og velferd til over 2,6 millioner palestinere. Skal de da få fast opphold eller statsborgerskap? Skal da millioner av palestinere få tilgang til resten av Israel? Eller skal de styres i apartheid-stil som fortidens Sør-Afrika, er blant spørsmålene studien stiller.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:20 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London
Siste nytt
01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:20VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London
Populært