Meny

Advarer mot «nært forestående» annektering av Vestbredden

Statsminister Benjamin Netanyahu er presset av politikere enda mer konservative enn han.
Statsminister Benjamin Netanyahu er presset av politikere enda mer konservative enn han. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix

Eksperter mener annekteringen av Vestbredden er nært forestående. En rapport laget av tidligere militære og etterretningsfolk advarer mot slike scenarier.

Flere fremstående personer varsler om at en israelsk annektering av hele eller deler av Vestbredden er nært forestående.

FN-utsending Michael Lynk har hele året advart om at israelske lovgivere, gjennom en steg-for-steg-prosess, er i ferd med å ta formell kontroll over Vestbredden, som i dag er under delt palestinsk og israelsk kontroll.

– Knesset har vedtatt en rekke lover i løpet av det siste året som har gitt grønt lys for mer formell annektering, advarte Lynk FNs generalforsamling i slutten av oktober.

Oppfatningen deles av pensjonert general Amnon Reshef. I en kronikk skriver han at de juridiske og administrative forberedelsene er så godt som klare og annektering er nært forestående.

Tidligere brigadegeneral i IDF, Amnon Reshef. Foto: Nitzan1962 / CC 4.0
Tidligere brigadegeneral i IDF, Amnon Reshef. Foto: Nitzan1962 / CC 4.0

– Israel har aldri vært sterkere, både militært og på andre måter.

– En annektering kommer til å bli sett på av hele verden som en israelsk beslutning om å stenge døren for en tostatsløsning, skriver Reshef.

I så fall vil dette gå imot det den israelske ambassadøren uttalte til ABC Nyheter i april.

Fredag ble enda et lovforslag fremmet til behandling, fremmet av et av regjeringspartiene, «Jødisk hjem». Det går nettopp ut på at områder under israelsk kontroll på Vestbredden blir en del av Israel. I dag styres de som okkuperte områder under militæret, gjennom såkalt «Sivil administrasjon».

Artikkelen fortsetter under kartet;

Område A administreres i dag av palestinske selvstyremyndigheter, der deres sikkerhetsstyrker samarbeider med Israel.

Område B er under delt kontroll. Den inneholder noen hundre palestinske tettsteder, ingen israelske bosetninger.

Område C er under israelsk kontroll og har rundt 300.000 palestinere og 380.000 israelske bosettere. Palestinske myndigheter sørger selv for helsetilsyn og utdannelse til palestinere, mens Israel sørger for infrastruktur.

Kontrollsoner slik fastlagt under Oslo II-avtalen. Område A er under palestinsk kontroll, område B er under delt israelsk og palestinsk kontroll. Foto: CIS
Kontrollsoner slik fastlagt under Oslo II-avtalen. Område A er under palestinsk kontroll, område B er under delt israelsk og palestinsk kontroll. Foto: CIS

– På tide å ordne opp

«Den sivile administrasjonen avvikles. All myndighet skal overføres til de respektive departementer i regjeringen», står det blant annet i forslaget.

Israelske medier skriver om gnisninger mellom israelske bosettere og Israels egne sikkerhetsstyrker, som fjerner ulovlige bosetninger.

– I årevis har innbyggere i Judea og Samaria (det nordlige og sørlige Vestbredden, journ.anm.), som er likeverdige innbyggere og utfører militærtjeneste, ikke hatt de samme rettighetene og tilgangen til tjenester. Det er på tide å ordne opp i dette, sier Bezalel Smotrich, forfatteren av lovforslaget, til Israel National News.

Den 29. november uttalte hans partifelle og Israels justisminister, Ayelet Shaked, at regjeringen ønsker å utvide sin myndighet til område C.

Justisminister i Israel, Ayelet Shaked, på talerstolen i Knesset 19. november. Foto: Thomas Coex / AFP
Justisminister i Israel, Ayelet Shaked, på talerstolen i Knesset 19. november. Foto: Thomas Coex / AFP

– Vår plan er å legge område C under israelsk suverenitet og gi palestinere der full statsborgerskap, sa justisministeren til Times of Israel.

– I fremtiden blir områdene A, B samt Gaza og den palestinske populasjonen i Jordan en del av en konføderasjon. Det er veien å gå, sa hun.

Områdene A og B forblir slik de er nå. Hun sa ingenting om hvorvidt Jordan vil gå med på noe slikt.

Selv har hun ingen tro på fred mellom Israel og palestinerne.

– Gapet mellom palestinerne og Israel er altfor stort til å bygges bro over. Personlig tror jeg forsøkene er bortkastet tid, sa hun.

– Illusjoner blir virkelighet

En ny studie går nærmere inn på hvordan en annektering av Vestbredden vil fungere i praksis. Studien er laget av tidligere offiserer i militæret (IDF) og sikkerhetstjeneste Mossad og Shin Bet, med støtte fra akademiske eksperter. 286 personer skal ha vært involvert.

«Planene om å annektere Judea og Samaria har tidligere vært sett på som illusjoner fra en ekstremistisk minoritet, men har i det siste kommet i form av lov fra Knesset og forslag fra ministre», skriver de, «uten at konsekvensene har blitt analysert».

Hittil har den israelske staten gjennomført «krypende annektering», med gradvis utvidelse av bosetninger og sikkerhetssoner som spiser seg inn på bestridte områder.

– Vil antenne Vestbredden

En endelig annektering av en betydelig del av Vestbredden vil «antenne situasjonen», mener forfatterne. Delingen av områdene i kontrollsoner etter Oslo-avtalen kommer til å bli fullstendig irrelevant, og det vil gå opp for palestinerne at drømmen om en palestinsk stat er over.

«Det vil komme væpnede sammenstøt på Vestbredden, samarbeidet med palestinske sikkerhetsstyrker vil opphøre, og den palestinske selvstyremyndigheten vil kollapse.»

Disse eksisterer kun som et ledd i utvikling av palestinsk selvstyre. I motsatt fall mister de all legitimitet og terroren tar over.

Maktvakuumet på Vestbredden kommer til å komme helt ut av kontroll, mener ekspertene. Trente palestinske soldater fra sikkerhetsstyrkene vil slå seg sammen med de militære fløyene til Fatah og Hamas.

«Et voldelig opprør vil nå Jerusalem, arabiske sektorer i Israel og kanskje resten av landet, som vil kreve alle ressursene til politiet og grensevaktene», skriver forfatterne.

Det vil ta omtrent 45 dager å slå ned opprøret militært, etterfulgt av flere måneder for å stabilisere situasjonen. Operasjonen vil kreve mellom 3 og 5 israelske divisjoner (30-50.000 soldater) i tillegg til 30.000 reservister. IDF har 170.000 personell.

Undervurderer internasjonale reaksjoner

I tillegg kommer internasjonale reaksjoner. Tøff motstand er ventet fra Egypt og Jordan, og økonomiske sanksjoner fra andre land. Spesielt en slutt på samarbeidet med Jordans formidable etterretningsstyrke vil være et hardt slag for sikkerheten til Israel, går det fram av studien.

I verste fall kan uroen også spre seg til Jordan, gjennom den palestinske tilstedeværelsen der. Tyrkia, Saudi-Arabia, Iran og Qatar blir nødt til å komme med harde reaksjoner.

«Forkjempere av annektering er fanget i farlige tanker om 'historisk mulighet' og undervurderer internasjonale reaksjoner», står det i studien. En «diplomatisk tsunami» som ikke engang USA vil klare å tøyle.

Midt oppi dette blir Israel nødt til å ta kontroll og sørge for helse og velferd til over 2,6 millioner palestinere. Skal de da få fast opphold eller statsborgerskap? Skal da millioner av palestinere få tilgang til resten av Israel? Eller skal de styres i apartheid-stil som fortidens Sør-Afrika, er blant spørsmålene studien stiller.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Måling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen
Siste nytt
02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41VerdenTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42NorgeMåling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36VerdenVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen
Populært