Meny

Israels ambassadør: – ALLE nordmenn er ikke etterkommere av Quisling

OPPHETET: Raphael Schutz fornærmet mange med sitt facebookinnlegg om nordmenn som etterkommere av Quisling. Nå presiserer han hva han mener. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Ambassadør Raphael Schutz sitt facebookinlegg om nordmenn som etterkommere av Quisling, har vakt reaksjoner. Men han har aldri sagt at dette gjelder alle nordmenn.

«Jeg har aldri sagt at ALLE Nordmenn er etterkommere av Quisling, dette er heller ikke noe jeg mener. Jeg håper at avisen som utga denne mistolkningen vil korrigere det.», skriver Israels ambassadør til Norge, i et nytt facebookinnlegg tirsdag.

Det skjer etter at hans anklager om nordmenn og Norges medskyldighet i holocaust ble omtalt i Dagsavisen, i en artikkel som også er publisert på ABC Nyheter.

Der sto det opprinnelig at hans karakteristikk som etterkommere av den nazistiske forræderen Quisling gjaldt «alle» nordmenn. Men dette lille, men betydningsfulle ordet var ikke hentet fra ambassadøren selv, og er nå fjernet i artikkelen.

Kommentaren fra Schutz gjaldt en enkeltperson som ifølge ambassadøren mener at Israel er et ulovlig land som kan sammenlignes med Nazi-Tyskland og at israelere dreper palestinerne fordi de er blodtørstige, og alle dem som står for det samme.

– Billedlige etterkommere av Quisling

Raphael Schutz retter igjen pekefingeren mot Europas og Norges historie, som gjør at løgner om Israel som kommer fra en europeer, i dette tilfelle en nordmann, gjør saken verre.

«Det er et historisk faktum at jøder ble forfulgt i århundrer i Europa. Det er et historisk faktum at det var den europeiske sivilisasjonen som skapte kulminasjonen av denne forfølgelsen, holocaust.», skriver han.

Schutz påpeker at holocaust ble ledet fra Tyskland.

Men, skriver han om Norge: Det er et annet historisk faktum at de i mange tilfeller fikk god hjelp og samarbeid fra lokalbefolkningen. Quisling, «Nasjonal Samling» og andre er Norges mørke side historisk i denne sammenhengen.
«Enhver nordmann som tørr å støtte og fremme de ovennevnte løgnene gjør det i en historisk kontekst som gjør ham eller henne til en metaforisk etterkommer av Quisling.»

Liker ikke antisemittisme-kortet

Ambassadøren og førstesekretær Dan Poraz understreker begge at kritikk av Israel er greit, men ikke når den krysser en viss grense.

I det siste har Israel fått sterk kritikk, også fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide, får sin skyting på demonstrantene på grensa mellom Gaza og Israel.

– Ofte blir kritikk mot Israel avfeid som antisemittisme. Ser du det som et problem, Poraz?

– Det er absolutt et problem. Fordi når antisemittisme-kortet blir spilt, dreper det debatten. Kritikk er ikke lett å høre, men er viktig. Og det reises omfattende kritikk også innad i Israel om det som skjer i Gaza nå, svarer førstesekretæren til ABC Nyheter.

– Men i det øyeblikk noen setter spørsmålstegn ved én stat i verden sin rett til å eksistere, og den staten er den jødiske, blir en linje krysset, sier Poraz.

Han viser også til den internasjonale erklæringen Norge har vært med på i International Holocaust Rememberance Alliance. Der karakteriseres spørsmål om Israels rett til å eksistere, påstand om at jøder overdriver holocaust og sammenlikning mellom Israel og nazi-staten Tyskland, som antisemittisme.

Han forteller at reaksjonene etter det ambassaden betrakter som feilsitering av ambassadøren, har vært omfattende - og inkluderer trusler.

Sånn har han det

I kommentarfeltet har ambassadøren fått sterk motbør fra etterkommere av motstandsfolk som har kjempet mot nazistene, og vil ha seg frabedt beskyldningene fra Israels mann i Norge.

De ber Szhutz om å sette seg inn i han stilling og tenke over hvordan han føler seg, som er utsatt for stadige løgner dag ut og dag inn i så vel sosiale som tradisjonelle medier.

Ambassadøren skriver at det var flere nordmenn som hjalp tyskerne å deportere jøder, enn dem som prøvde å redde dem. 

Les også: Bekymret for forverret situasjon i Gaza etter at minst 16 palestinere ble drept

Populært