Stillingsannonse avdekker amerikanske militære i Ukraina

UKRAINA: Tropper fra kampene mot de russiskstøttede utbryterne i Donetsk-regionen marsjerer i Kiev 15. november. I bakhånd har de støtte fra amerikanske militære i landet.
UKRAINA: Tropper fra kampene mot de russiskstøttede utbryterne i Donetsk-regionen marsjerer i Kiev 15. november. I bakhånd har de støtte fra amerikanske militære i landet. Foto: Sergei Supinsky / AFP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En stillingsannonse fra selskapet Mission Essential avdekker at USA har militære styrker i Ukraina. Den som ansettes må være forberedt på å operere i krigssoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mission Essential er et privat amerikansk selskap med hovedkontor i Ohio, og bistår blant annet med å skaffe støttespillere for USAs militære engasjementer rundt i verden.

En stillingsutlysning på nettstedet Linkedin avdekker amerikansk militær aktivitet på dørstokken til Russland, nemlig i Ukraina.

Selskapet averterer etter en språkmektig person som kan snakke ukrainsk perfekt, for å tolke og oversette for hemmelige beredskapsoperasjoner til støtte for amerikanske militære i Ukraina.

– Dette kan virke avskrekkende overfor Russland, eller motsatt, utløse en spiral, sier Russlands-ekspert Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Nupi, når ABC Nyheter forelegger ham opplysningene.

Støtte veltrente sikkerhetsstyrker

Kravene til søkere er mange ifølge utlysningsteksten (se skjermdump nederst i artikkelen).

Vedkommende må stå til disposisjon opp til sju dager i uka, må ha kjennskap til og evne til å opptre i overensstemmelse med lokal kultur og vaner og uten å vekke oppsikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den som ansettes må være villig til å bo, jobbe og reise i tøffe omgivelser og i midlertidige oppholdssteder.

Ikke minst må søkeren kunne tjenestegjøre i en krigssone om nødvendig.

Søkeren skal ha evne til å fungere i team av veltrente, profesjonelle mannskaper som er ansvarlig for sikkerheten til USA-styrker, amerikanske og utenlandske høytstående personer og ressurser.

Teksten tyder på at USAs militære engasjement ikke er et kortvarig krisetiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra før er det kjent at Nato-medlemsland i regionen er til stede i Svartehavet.

Opplæring eller krig?

– Dette er et spennende funn. Samtidig er det ikke så oppsiktsvekkende. Ukraina gjennomførte jo nylig militære øvelser sammen med Nato-land, sier Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski.

Han mener de amerikanske styrkene i Ukraina kan ha sammenheng med at USA har sagt de vil forsyne Ukraina med avanserte antitankmissiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og da må man regne med at ukrainske mannskaper må få opplæring i hvordan dette skal brukes, bemerker Godzimirski.

– At den som ansettes må være forberedt på å jobbe i krigssoner tyder på at det kan dreie seg om mer enn opplæring?

– Dette med krigssoner betyr ikke nødvendigvis at amerikanerne skal delta i kamphandlinger. Vedkommende må være tilgjengelig for ukrainske styrker som er der.

– At man må regne med være til stede i krigssoner kan virke oppsiktsvekkende. Men det kan rett og slett dreie seg om å sette ukrainerne i stand til å operere de avanserte våpensystemene, sier han.

– Ukrainas rett

Når det gjelder hvem som søker etter denne type personale, påpeker Godzimirski

at både USA og Russland de siste årene har brukt private selskaper til å utføre militære oppdrag i andre land.

– Det er opplagt at det kommer mange forskjellige aktører på banen. Og Nato har ikke skjult at man ønsker å styrke Ukrainas forsvarsevne, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ser du ikke noe urovekkende i at dette tyder på permanent amerikansk militær tilstedeværelse i Ukraina?

– I utgangspunktet må vi se på det som følgende: Ukraina er et selvstendig land som har vært i krig med sin nabo siden 2014. De må få lov til å ta sine avgjørelser når det gjelder sikkerhet. De står overfor en asymmetrisk trussel de ikke kan takle på egenhånd.

Her er annonsen:

HER er annonsen: Foto: Linkedin
HER er annonsen: Foto: Linkedin