Meny

Ny oppdagelse kan forklare hvordan pyramidene ble bygget

Nye arkeologiske funn gir en bedre forståelse av byggingen av pyramidene. Foto: Mario Goldman / AFP
Ved en tilfeldighet snublet arkeologer over forklaringen på hvordan de enorme steinblokkene pyramidene er laget av ble halt på plass.

En gruppe arkeologer undersøkte et gammelt egyptisk steinbrudd i området Hatnub, og fant ved ren tilfeldighet en rampe som kan forklare et spørsmål som har skapt hodebry i alle år: Hvordan klarte egypterne å frakte steinblokkene som utgjør pyramidene?

Svaret ligger sannsynligvis i den 4500 år gamle rampen som ble funnet i steinbruddet. Rampen har trappetrinn og hull på hver side, som vitner til at byggerne kunne hale steinene fra to sider, i stedet for å slepe blokkene etter seg, skriver den britiske avisa The Guardian.

– Systemet består av en rampe med trapper langs sidene som har flere stolpehull. På rampa plasserte de en slede med steinblokken på, og brukte tau som de festet rundt stolpene og sleden for å dra steinen opp. På denne måten kunne egypterne dra steinene opp en helling på 20 prosent eller mer, forklarer arkeolog Yannis Gourdon i en pressemelding om funnet, publisert av University of Liverpool.

Hurtigere bygging enn antatt 

I tillegg til å forklare hvordan dette ble gjort, antar forskere også at funnet betyr at byggingen av pyramidene har gått hurtigere enn tidligere antatt. 

Denne rampen ble brukt for å dra steinblokker av alabast opp bratte skråninger. Foto: Yannis Gourdon / Ifao

Hellingen til rampen gjør at den er vesentlig brattere enn det man tidligere trodde var mulig, og forklarer hvordan antikkens egyptere fikk fraktet steinblokkene til pyramidenes byggeplasser.

– Ved hjelp av tauene ble muskelkraften til arbeiderne forsterket, og de kunne dermed enklere dra steinblokkene opp rampen, fortalte arkeolog Roland Enmarch til vitenskapsnettavisen Live Science.

Gir nytt liv til gammel teori

Den arkeologiske utgravingen, ledet av Enmarch og Gourdon, hadde opprinnelig som hensikt å dokumentere antikke inskripsjoner funnet i steinbruddet. Oppdagelsen av rampen var en ren tilfeldighet.

– Denne typen system har aldri blitt funnet før, sier Gourdon til Live Science. Han forklarer videre at det var markeringer fra verktøy som gjorde at de kunne datere det til farao Khepos' tid, 2500 år før kristus.

Teorien om at antikkens egyptere brukte ramper til å flytte steinene er ikke ny, men denne metoden å gjøre det på er ny for forskerne.

Les ogsåTrondheim kan være eldre enn antatt

Populært