Meny

Største sarkofag funnet i Alexandria: – Trolig uåpnet siden antikken

Granittsarkofagen ble funnet på fem meters dyp. Foto: Scanpix/Det egyptiske departementet for fortidsminner. Foto: - / AFP

En diger, sarkofag i svart granitt har blitt funnet under byggearbeid i Alexandria i Egypt, sammen med en forvitret byste utskåret i alabast.

Granittsarkofagen ble funnet nesten fem meter nede i bakken på privat eiendom i forbindelse med byggearbeid. Kisten skriver seg fra ptolemeerdynastiet for omkring 2000 år siden.

Ifølge en Facebook-post fra rådet for fortidsminner ble sarkofagen oppdaget under arbeid med å bygge en grunnmur på privat eiendom i Karmili-gata.

Nærbilde av alabastbysten. Foto fra Det egyptiske departementet for fortidsminner.

Generalsekretær Mostafa Waziri i rådet forklarer at sarkofagen i sort granitt er den største man har funnet i byen. Den har en høyde på 185 cm, lengde på 265 cm og bredde 165 cm.

Egyptisk lov om fortidsminner krever nå at eierne må tillate videre utgravning før det kan bygges nytt på eiendommen, melder Yahoo News UK.

Den 185 cm lange sarkofagen ble funnet av arkeologer fra Det øverste rådet for fortidsminner, i Sidi Gaber-bydelen i Alexandria.

Uåpnet i 2000 år

Noe av det mest spennende ved funnet er at et lag mørtel mellom lokket og kista tyder på at den ikke har blitt åpnet siden den ble forseglet. Det er en sjeldenhet i et Egypt som har vært hjemsøkt av gravrøvere i årtusen.

Det er foreløpig ikke fastslått hvem graven tilhørte. En alabasterbyste av et mannshode antas å fremstille gravens eier. Alabast er en finkornet variant av gips, som er relativt myk og velegnet til å gjøre utskjæringer i. Denne kvaliteten gjør den imidlertid også sårbar for tidens tann, som bildet viser.

Den massive, sorte steinsarkofagen ble funnet under bygging av en grunnmur på privat eiendom. Foto fra Det egyptiske departementet for fortidsminner.

Ptolemeer-riket startet med Ptolemaios 1 Soter i 305 f.Kr., og varte i 300 år. Det var en av avlegger av Aleksander den stores gigantimperium, som falt fra hverandre etter hans død. Kongene i Egypt hadde på denne tiden sete i Alexandria, som ble et viktig handelssentrum og fikk stor kulturell betydning, skriver SNL . Det kjente biblioteket i Alexandria ble grunnlagt og hadde sin storhetstid i denne perioden.

Den sorte granittsarkofagen er en av flere spennende funn i Alexandria de siste årene. Ifølge Andrew Lawler ved det amerikanske nasjonalmuseet Smithsonian har arkeologer i tiår avskrevet Aleksander den stores by, fordi en travel storby med fem millioner innbyggere har vokst opp over ruinene av marmorpalass og monumenter.

Spennende funn i vente

Selv om det er for tidlig å si noe sikkert om identiteten til den nyoppdagede gravens eier er det helt sikkert at det ikke vil bli det siste spennende funnet i Alexandria.

De siste 20 åra har nemlig arkeologene tatt fatt på det nitide arbeidet med å grave lag på lag ned i byens fortid. I 2005 fant de rester av det legendariske biblioteket, der matematikeren Arkimedes studerte.

Fra utgravningen av et nedsunket Isis-tempel i den østlige havna i Alexandria i 2009. Scanpix/AP. Foto: Nasser Nasser / AP

Levningene av Pharos, et fyrtårn ansett som et av «den antikke verdens syv underverk» ligger også i Alexandrias havn.

Endringer i Nilens løp og stigende havnivå gjør at store deler av oldtidsbyen ligger under vann, lik en tidskapsel som bare venter på å bli utforsket, skriver Smithsonian.

Undervannsarkeologer har de siste 15 årene brukt vakuumsystemer til å suge sediment og kunstskatter opp fra havbunnen i antikke havnebyer som Thonis-Heracleion, melder The Guardian. Utrolige statuer, sarkofager og steler har blitt avdekket. Hittil har bare fem prosent av den førnevnte byen blitt avdekket, så det gjenstår tiår med spennende oppdagelser.

Les også:

Arkeologer fant graven til faraoens gullsmed

Ny teori om Kheops-pyramidens mystiske kammer

«Det nye biblioteket i Alexandria» er tegnet av det norske arkitektkontoret Snøhetta. Arkivfoto: Scanpix/AP. Foto: Amr Nabil / AP

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært