Vern i Antarktis: Skarp kritikk mot Norge

En knølhval viser seg frem utenfor det vestlige Antarktis i september i år. NTB Scanpix/AFP.
En knølhval viser seg frem utenfor det vestlige Antarktis i september i år. NTB Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge, Kina og Russland blokkerte verdens største verneområde for marint liv, mener miljøorganisasjoner. Norge avviser kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planen var å opprette verdens største verneområde for marint liv.

EU hadde lagt frem forslag om verdens største verneområde på 1,8 millioner kvadratkilometer i Weddellhavet. Dette ville blitt det største verneområdet på jorden.

Forslaget ville innebære forbud mot fiske i et område fem ganger Tysklands areal, i Øst-Antarktis, Weddellhavet (en del av Sørishavet) og på den østlige antarktiske halvøy. Vurderingen av et slikt vern gjenopptas neste år.

Forslaget ble lagt frem for Kommisjonen for bevaring av marine ressurser i Antarktis’ møte i Hobart på Tasmania forrige uke.

Torpederte forslaget

Uten støtte fra Russland, Kina og Norge kunne ikke kommisjonen komme frem til et enstemmig vedtak. Kommisjonens øvrige 22 medlemsland støttet forslaget.

Dermed har de tre landene torpedert forslaget, mener miljøorganisasjoner og flere internasjonale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet avviser kritikken overfor VG, og sier Norge støtter opprettelsen av et marint verneområde i Weddellhavet og av marine verneområder i Antarktis mer generelt. Halvorsen sier Norge ønsket å finne en løsning da det ble klart at EUs opprinnelige forslag ikke ville gå gjennom:

– Norge la da fram et forslag som la opp til at vernetiltak i de vestlige delene av det foreslåtte området kunne vedtas nå, mens partene kunne arbeide videre for å få på plass vernetiltak i den østlige delen av det foreslåtte området, sier han til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Isfjell-bilder fra Antarktis vekker oppsikt:

Greenpeace med krystallklar kritikk

Miljøorganisasjonen Greenpeace er imidlertid tydelig i sin kritikk av de tre landene, inkludert Norge:

«Selv om Norge sa seg enig i at forslaget om verneområde i Sørishavet tok utgangspunkt i den beste tilgjengelige forskningen, bestemte landet seg for å legge frem sitt eget forslag, som ville dele området i to» , skriver organisasjonen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland kritiseres for å prioritere snevre fiskeinteresser i området, og Kina kritiseres for å hindre samarbeid om verneområdet. Dermed kom det ikke til enighet i kommisjonens arbeid forrige uke.

Weddellhavet er et av verdens hittil mest uberørte havområder. Antarktis er hjem til blant annet pingviner, sel, hvaler og enorme mengder krill, som mange arter lever av.

Men det finnes store verneområder her fra før: I 2016 vedtok kommisjonen opprettelsen av et 1,55 millioner kvadratkilometer stort verneområde i Rosshavet, en stor bukt i Antarktis. Det ble innført forbud mot kommersielt fiske i området i 35 år.

Video: Issmeltingen i Antarktis skyter fart:

Les også: Stri strøm av nye MDG-medlemmer

To millioner roper om vern

Over to millioner mennesker har signert et opprop til støtte for det nye verneområde i Antarktis, skriver The Independent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en rapport fra WWF nylig har menneskelig aktivitet forårsaket en 60 prosents reduksjon i verdens populasjoner av pattedyr, fugler, fisker, reptiler og amfibier de siste 40 årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I september begynte FN på forhandlingene om en global havavtale som skal dekke alle internasjonale havområder. Formålet er å opprette et nettverk av verneområder som til sammen skal dekke 30 prosent av verdens hav innen 2030.

Per i dag dekker slike områder mindre enn 8 prosent av havene. Eksperter mener slike områder er avgjørende for å beskytte livet i havet. I tillegg kan det gjøre lettere for de vernede havområdene å ta opp karbondioksid fra atmosfæren, noe som kan begrense klimaendringene.

Video: Stor pingvinkoloni oppdaget øst i Antarktis:

WWF: Populasjonen av ville dyr har gått ned 60 prosent på 40 år

Øvrige kilder: Al Jazeera , New Zealand Herald.