– Svalbard er ein varsellampe for kva som kan komme til å skje

Adventfjorden frys ikkje lenger om vinteren.
Adventfjorden frys ikkje lenger om vinteren. Foto: Bente Kjøllesdal

Med flaum og tørke byrjar fastlands-Noreg på alvor å kjenne på klimaendringane. På Svalbard har dei sett konsekvensane i fleire år.

– Svalbard er ein varsellampe for kva som kan komme til å skje mange andre plassar på jorda.

Det seier Kim Holmén, internasjonal direktør ved Norsk Polarinstitutt. Han besøkte øygruppa for første gong på åttitalet, og reiste attende regelmessig heilt til han i 2010 vart bufast på Svalbard.

Den svenske klimaforskaren ser tydeleg følgjene av global oppvarming rundt seg.

– Kvar enn eg legg blikket i omgjevnadane så finst det tydelege spor av at vi har eit varmare klima.

Han vert minna på utfordringane verda står ovanfor kvar einaste dag.

– Fjorden frys ikkje, fiskane i fjorden er annleis, isbreane smelter, snøen forsvinn tidlegare på våren, permafrosten tinar. Overalt på Svalbard skjer det. Isbrear som eg kjenner godt har endra seg dramatisk, seier han.

– Korleis er det å sitte her og sjå på klimaendringane – motiverande eller håpalust?

– Eg vegrar meg for, og vender meg mot håpløysa. Vi må vere optimistar, det finst ikkje noko anna alternativ. Vi må lukkast for det handlar om såpass store saker som liv og fred på jorda, seier Holmén.

Kim Holmén er internasjonal direktør hjå Norsk Polarinstitutt og bur på Svalbard.
Kim Holmén er internasjonal direktør hjå Norsk Polarinstitutt og bur på Svalbard.

Les også: Full retrett for norske isbrear?

Snart 8 år over normaltemperatur

Statistikken er også klar i si tale. Gjennomsnittstemperaturen på Svalbard har vikt frå normalen i 94 månader på rad.

Normaltemperatur er den gjennomsnittlege temperaturen som rekna ut frå ei periode på 30 år. Den noverande normaltemperaturen på Longyearbyen i februar månad er -16,2°.

– Det er påtakelegat vintertemperaturen er veldig mykje høgare enn normalen, medan sommartemperaturen er litt høgare enn normal. På vinteren er middeltemperaturen stige med meir enn ti grader på dei siste 30 åra. Det er mykje, seier Holmén.

Dette er ei oversikt over den gjennomsnittlege temperaturen for februar månad som målt ved målestasjonen på Svalbard lufthamn, i perioden 2010-2018.

Sjå meir klimastatistikk frå Longyearbyen her!

Klimastatistikken viser at det gjennomsnittlege temperaturavviket for februar månad har vore heile 8,1 grader i perioden 2010-2018. Januar er hakk i hæl, med eit gjennomsnittleg avvik på 8 grader.

Det største februar-avviket i denne perioden var i 2014. Då var gjennomsnittleg temperatur i Longyearbyen -1,7 grader. 14,5 grader over normaltemperatur for månaden.

Ingenting tyder på at den trenden vil snu. Så når vi går inn i desember, kan det vere Svalbard har lagt bak seg åtte år med temperatur godt over normal.

Les også: Rekordvarmt for tredje år på rad

Endringar i økosystem

Svalbardreinen må legge om kosthaldet på grunn av klimaendringane. Foto: Bente Kjøllesdal
Svalbardreinen må legge om kosthaldet på grunn av klimaendringane. Foto: Bente Kjøllesdal

Forskinga syner at klimaendringane allereie har hatt følgjer for dyrelivet på Svalbard. Milde og våte vintrar fører til at svalbardreinen ikkje kan forflytte seg som før og lyt beite tang . Mindre havis fører også til at isbjørnen må svømme lenger , og endrar kosthaldet til meir fugl og mindre sel . Samstundes vert havet stadig varmare og surare. Holmén fortel også at bestandane av spesialiserte høgarktiske fugleartar går tilbake, medan nye artar frå fastlands-Noreg kjem nordover til Svalbard.

Klimaforskaren forklarer at ulike artar har ulike plastisitet, som det heiter på vitskapeleg språk. Dei har ulik evne til å tilpasse seg endringar.

– Dei veldig spesialiserte artane, som til dømes kvitkval og narkval som er strengt bundne til is og iskanten i havet, har lite spelerom. Hjå dei ser vi store endringar.

Sjølv om det finst ein del artar som kan byte føde og for så vidt har det bra, så tyder det ikkje at konsekvensane uteblir.

– For alle som må flytte på seg eller byte mat, så er det endringar både på individnivå og for arten. Så det er naturlegvis ikkje nokon art eller menneske som kan vere her utan å verte påverka av klimaendringane, seier Holmén.

Les også: Amfibia lir i varmen

Dei same spørsmåla i 30 år

Endringane på Svalbard går fort, men tilpassingsevna til oss som forbrukarar og klimapåverkarar er ikkje like snar.

– Eg har vore i bransjen i førti år, frå eg var ung student. Mine første intervju gjorde eg nok for 30 år sidan. Det har vorte ei større bevisstheit, men det er dei same spørsmåla – kor alvorleg er det og kva må vi gjere? Og våre svar er også dei same – vi må gjere meir, vi gjer for lite.

Ikkje nokon art eller menneske kan vere her utan å verte påverka av klimaendringane

– Det er ei haldningsendring i heile samfunnet som må til. Det krev ein diskusjon på brei front, og det tek tid. Men vi har komme nærare å kunne sjå heilskapelege perspektiv, at individet naturlegvis har eit eige ansvar, men at individ åleine ikkje kan løyse problemet.

Det krev samhandling. Industrien må produserer varer som gjev eit mindre fotavtrykk, samstundes som vi som enkeltindivid må søke ut desse varene. Vi må endre både korleis vi arbeider og korleis vi tenker.

Les også: – Noreg kjøper seg fri frå utsleppskutt gjennom å pakka det inn som bistand og klimatiltak

Éin rapport kan ikkje endre verda

Rapporten som kom frå FN sitt klimapanel slo fast at konsekvensane av ei global temperaturauke på 2 grader samanlikna med før-industriell tid vil vere alvorlege.

Havnivået vil stige, dyreartar vert truga, matproduksjonen vert mindre, og fleire hundre millionar menneske vil verte utsette for klimarisiko og fattigdom.

Holmén trur likevel ikkje det kjem éin rapport som plutseleg endrar heile samfunnet sin måte å organisere seg.

– Kvar slike rapport – det har kome mange, og det vil kome fleire – er ein del av ein prosess. Du kan lese rapporten frå det første klimapanelet i 1992, og der står stort sett same sak. Men langsamt, altfor langsamt synest eg personleg, kjem bodskapen ut, seier han.

– Det at spørsmåla og rapportane ikkje sluttar å kome, det skapar ei debattvilje og eit engasjement, og eit høve til å faktisk diskutere dei konstruktive betane – kva skal vi gjere?

Longyearbyen har stadig meir mildvêr. Dette bilete er frå midten av oktober. Foto: Bente Kjøllesdal
Longyearbyen har stadig meir mildvêr. Dette bilete er frå midten av oktober. Foto: Bente Kjøllesdal

Les også: Ei halv grad med enorme konsekvensar

Kan Svalbard inspirere til handling?

Eit av problema med klimaendringar er at dei er abstrakte, ein kan ikkje sjå effekten med det same.

– Om eg køyrer bil i dag, så ser eg ingenting ute, men om eg røyker ein sigarett i dette kontoret no, så merkar både du og eg det – direkte, fortel Holmén og held fram:

– Og om eg sløkker sigaretten så merkast også det ganske raskt, at lufta vert klar. Men om vi sluttar å sleppe ut koldioksid så merkar vi ingenting. Verken når vi slepper ut eller sluttar å sleppe ut, merkar vi som individ noko særleg.

Svalbard spelar ei stor rolle i å formidle for verda kva som står på spel

Det er difor Svalbard spelar ei viktig rolle, spesielt no når øygruppa vert eit ynda turistmål. For trass i sin flotte natur, så er Svalbard også eit tydeleg bevis på følgjene av global oppvarming.

– Dei raske endringane som vi har her på Svalbard kan tydeleggjere for besøkande og for verda at dette er ei verkelegheit som skjer raskt, og kan komme til andre plassar. Eg trur at Svalbard spelar ei stor rolle i å formidle for verda kva som står på spel, avsluttar klimaforskaren.

Bilete frå Longyearbyen i midten av oktober. Temperaturen var kring -6 grader, så kom mildvêret nokre dagar seinare med plussgrader. Foto: Bente Kjøllesdal
Bilete frå Longyearbyen i midten av oktober. Temperaturen var kring -6 grader, så kom mildvêret nokre dagar seinare med plussgrader. Foto: Bente Kjøllesdal

Les også: Vêret i framtida kan verte meir ekstremt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Politiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på hemmelig besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 To menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Historisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo
Siste nytt
10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgePolitiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på hemmelig besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerTo menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenHistorisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo
Populært