Mike Pence: En fundamentalist i Det hvite hus

Se video: ABC Nyheters USA-kommentator Audun Tjomsland i samtale om Mike Pence som eventuell amerikansk president.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Trump må gå av som USAs president før tiden tar hans erkekonservative visepresident over. – Politikken Pence førte som guvernør i Indiana ble ofte avvist av hans eget parti som for ekstrem, sier forfatter av en fersk biografi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mike Pence har sluttet lojalt opp om Trumps politikk, og blir ofte observert alvorlig nikkende i bakgrunnen mens presidenten holder sine raljerende taler.

Men hva står visepresidenten for, og hvor viktig er han?

– Pence er en av de mest høyrevridde politikerne som har nådd visepresidentembetet. Politikken han førte som guvernør i den konservative hjemstaten Indiana ble ofte avvist av hans eget parti som for ekstrem, sier journalist Peter Eisner, medforfatter av «The Shadow President», til ABC Nyheter. Mike Pence-biografien ble lansert tirsdag.

Trump fremsto før valget i 2016 som en uortodoks outsider. Nominasjonen av Pence som Donald Trumps visepresidentkandidat ble oppfattet som et forsøk på å skape balanse i det Republikanske partiet. Pence fremstod som en mer tradisjonell republikaner, og hadde ikke minst sterke bånd til det evangelisk-kristne miljøet som er en viktig del av partiets maktbase.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg er kristen, konservativ og republikaner, i den rekkefølgen. (Mike Pence)

– Omtrent 25 prosent av amerikanere kan regnes til «det kristne høyre». Dette er mennesker som misliker de sosiale endringene som begynte i etterkrigstiden, og ønsker en tilbakeføring til et mannsdominert, mer begrensende samfunn, sier Pence-bokas medforfatter, CNN-kommentator Michael D’Antonio, til ABC Nyheter.

(I videoen øverst i artikkelen kan du høre ABC Nyheters USA-kommentator Audun Tjomsland i samtale om Mike Pence som eventuell amerikansk president).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gir ham 50 prosent sjanse

Trump kan risikere riksrett i forbindelse med Russlands-granskingen, særlig hvis Demokratene styrker seg ved mellomvalget i november.

– Pences beste vei til presidentskapet kommer dersom Trump går av for å unngå riksrett, eller bestemmer seg for ikke å stille til gjenvalg. Jeg vil gi ham en 50 prosent sjanse til å bli president fordi Trump tvinges til å gå av, sier D'Antonio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pence er en mer stabil politisk personlighet enn Trump. Han er rolig, avmålt og diskret, mener D’Antonio.

Faksimile av forsiden til boka om Pence, som kom ut tirsdag denne uken. Scanpix/AP.
Faksimile av forsiden til boka om Pence, som kom ut tirsdag denne uken. Scanpix/AP.

– Han vil være mindre forstyrrende i geopolitiske spørsmål, vil ikke true Nato og vil støtte frihandel, sier D’Antonio.

Med Koch og Kristus

Pence har også nære bånd til konservative milliardærer som har formet det republikanske partiets agenda de siste årene. Flere av disse var i utgangspunktet tilbakeholdne med å stille seg bak Trump.

– Pence har to mestre i sitt politiske liv. Det ene er ekteskapet mellom myndighetsutøvelse og hans kristne tro, det andre er gjelden hans til økonomiske og politiske velgjørere, som Koch-brødrene, sier medforfatter Peter Eisner.

Brødrene Charles og David Koch er blant verdens rikeste mennesker (Charles ligger på 8. plass), og har bygd et nettverk av politiske givere som støtter republikanere som Pence. De er libertarianere med bestemte syn på begrenset statsmakt, frihandel og begrensning av USAs militære forpliktelser utenlands. Brødrene har offentlig opponert mot Trumps handelskrigsmentalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er tilhengere av frihandel, og det brukte også Pence å være før han begynte å godta alle Trumps beslutninger, sier Eisner.

«Spyttslikker»

Den nye boken om Pence er lite velvillig innstilt. Et av kapitlene heter «Sykofanten», altså «Spyttslikkeren» på godt norsk.

I en mye omtalt episode før et regjeringsmøte 20. desember 2017 fremførte Pence en nærmere tre minutter lang, sammenhengende lovprisning av Trump som leder, på direktesendt fjernsyn, der han «hyllet Trump én gang hvert 12. sekund». Se video:

– Tror motstandere er «Satans undersåtter»

– Det kristne høyre i USA avviser vitenskap, og tenderer til å tro at deres politiske motstandere er Satans undersåtter. Akkurat nå motiveres de av en følelse av å være beleiret, men også at de er heldige som i Trump og Pence har funnet ledere som respekterer deres sak, sier D’Antonio.

Fakta: Mike Pence

  • USAs visepresident (republikaner).
  • Født 7. juni 1959 i Columbus, Indiana.
  • Jurist, utdannet ved Hannover College og Indiana University. Advokat før han ble politiker. Har også vært radioprogramleder og har ledet en konservativ tankesmie.
  • Satt i Representantens hus i Kongressen fra 2001 til 2013.
  • Guvernør i Indiana 2013–2017.
  • Gift med Karen siden 1985. Paret har tre barn.

(Kilder: NTB, AP, CNN)

Onsdag denne uka ble det kjent at president Trump nylig hadde et møte med konservative kristne ledere der han bønnfalt dem om å få sine tilhørere til å stemme republikansk ved mellomvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump advarte om «voldelig skifte» dersom Republikanerne taper mellomvalget

– Mike Pence er motstander av like rettigheter for homofile, lesbiske og transpersoner, og vil gjøre alt han kan for å forby abort i USA. Han vil også stanse USAs rolle i internasjonale programmer for familieplanlegging, sier D'Antonio.

Les også: Trump-biograf: – Han virker ekstremt frustrert

«Trump med et vennligere ansikt»

– Mike Pence aksepterer ikke forskningen som forklarer klimaendringer, og avviser evolusjonslæren. Alt dette gjør ham til en Trump med et vennligere ansikt, fortsetter D’Antonio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medforfatter Eisner er enig i at en eventuell president Pence vil fremstå mildere, men ikke være videre ettergivende i politiske kjernespørsmål:

– Faren jeg ser ved en eventuell Pence-regjering er fundamentalismens inntreden i amerikansk politikk. USA var fra starten ment å være et multikulturelt, pluralistisk samfunn. Pence representerer en bevegelse i retning mer dogmatisk styre basert på verdiene til hans evangelikalske kristne bevegelse, sier Eisner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han og hans venner er raskt ute med å si at slik kritikk er et angrep mot kristendommen, og vil gjerne fremstille seg som ofre for sekulær, liberal tenkning. Det er en bløff. Mange, også i den utvidede kristenheten i USA, er uenige i hans linje, mener forfatteren.

Video: «Her bestrider Pence evolusjonslæren i det amerikanske Senatet»:

Mike Pence ønsket å bli president omtrent siden han ble født. (Pensjonert redaktør i Republic, lokalavisa i Pences hjemby, Harry McCawely)

Allerede på videregående skal Pence ha delt presidentdrømmen med sine medelever.

– Med mindre Trump tvinges til avgang tror jeg ikke Pence vil oppnå sitt største mål. Da må han heller vende tilbake til Indiana for å bygge et liv som en «eldre statsmann» på republikansk høyrefløy, sier D’Antonio.

I 2015 lanserte D’Antonio også Trump-biografien «Never Enough». Les også: – Å intervjue Trump er i grunn ganske smertefullt

Først i køen bak Trump

Forfatter Michael D`Antonio under et Norgesbesøk i fjor. Foto: Kathleen Buer/ABC Nyheter.
Forfatter Michael D`Antonio under et Norgesbesøk i fjor. Foto: Kathleen Buer/ABC Nyheter.

Visepresidenten har den nest høyeste stillingen i den amerikanske regjeringen, og avløser presidenten om han må gå av eller dør. Ni visepresidenter har blitt president slik. Gerald Ford er den siste som har fått opprykk, da Nixon trakk seg i 1974.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samarbeidet mellom Trump og Pence fungerer veldig godt. Som alle visepresidenter siden Walter Mondale er han en svært viktig aktør. Pence er rådgiver for Trump, toppdiplomat for USA, utsending til Kongressen og tar på seg viktige seremonielle oppgaver, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen til ABC Nyheter.

Trump har de populistiske nasjonalistene, men Pence representerer grunnfjellet. Uten ham vinner de ikke. (Tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon).

– Pence var et riktig valg for Trump. Han hadde den politiske topperfaringen Trump manglet, og båndene til den kristne høyresiden. Alle presidentene fra og med Clinton har vært noviser i rikspolitikken, og valgte visepresidenter som hadde erfaringen de selv manglet, sier Mjelde.

Les også: Trump til angrep mot Watergate-journalist

(Artikkelen fortsetter under bildet)

President Donald Trump (t.h.) med Pence ved siden av seg under et møte med militære ledere i Det hvite hus 9. april 2018. Scanpix/AP.
President Donald Trump (t.h.) med Pence ved siden av seg under et møte med militære ledere i Det hvite hus 9. april 2018. Scanpix/AP.

– Total lojalitet

Ifølge flere medier har Pence betydelig innflytelse over Trump-administrasjonen. Han er også den eneste i regjeringen som ikke kan få sparken, og en av få presidenten ikke har hatt åpne feider med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig minner Mjelde om at en visepresident er den eneste i administrasjonen som tjener på at presidenten må gå – for da blir han selv president.

Forsker og USA-ekspert Hilmar Mjelde. Foto: UiB.no. Foto: UiB
Forsker og USA-ekspert Hilmar Mjelde. Foto: UiB.no. Foto: UiB

– Derfor er det er viktig for Pence å vise total lojalitet til Trump, hvis ikke risikerer han å bli marginalisert internt. Han har bare så mye makt som Trump ønsker å gi ham. Slik er det for alle visepresidenter. Pence ser ut til å skjønne dette godt, sier forskeren.

På grunn av Trumps personlighet, og Russlands-etterforskningen som rir ham som en mare, knytter det seg særlig stor interesse til Pence som visepresident. Mjelde tror ikke på utskiftning med det første:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes per i dag ikke noe konstitusjonelt grunnlag for riksrett mot Trump. Kravene om riksrett er opposisjonens versjon av «Lock her up!», som Trump-fansen elsker å rope om Hillary Clinton. Demokratene kan kanskje gå for riksrett om de vinner mellomvalget, men vil ikke få med seg Senatet ut fra det som hittil er kjent om Russland, Cohen-utbetalinger, og så videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: «Hvorfor er mellomvalget kritisk for Trump?»

– Spiller andrefiolin

Mange, inkludert forfatterne av «The Shadow President», har observert at Pence har en egen evne til å ligge lavt når de største Trump-kontroversene blåser opp, samtidig som han lojalt står ved presidentens side.

OL i Sør-Korea i februar. Pence i forgrunnen, i bakgrunnen til høyre søsteren til Nord-Koreas Kim Jong-un. Den amerikanske visepresidenten unngikk bestemt å hilse på diktatorens søster. Scanpix/AP.
OL i Sør-Korea i februar. Pence i forgrunnen, i bakgrunnen til høyre søsteren til Nord-Koreas Kim Jong-un. Den amerikanske visepresidenten unngikk bestemt å hilse på diktatorens søster. Scanpix/AP.

– Visepresidenten skal spille andrefiolin. Presidentembetet er i henhold til den amerikanske grunnloven såkalt enhetlig. Altså er det presidenten som formelt styrer, og styrer alene. Så skandalene som har vært, har derfor vært knyttet til Trump som person og hans utførelse av jobben, sier Mjelde.

Forfatter: – Trump vil trolig tøye strikken for langt

Om Pence blir president vil det kun være for å fylle ut for Trump den gjenværende tiden, og ikke mer, tror «Shadow President»-forfatter Eisner, som understreker at det er vanskelig å spå om slike ting:

– Trump byr på nye overraskelser daglig. Noen mener han vil fortsette å bruke sin politiske teft til å bli sittende de fire årene ut. Jeg tviler. Mer trolig vil han fortsette å presse grensene for akseptabel adferd til et punkt der selv det republikansk-kontrollerte Senatet vil måtte reagere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av kildene til denne artikkelen trekker frem et bibelsted Pence skal ha hengende på en plakett over peisen i visepresidentboligen:

For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp. (Jer. 29:11)

Hvem vet? Mike Pence under et møte hos den nasjonale foreningen for republikanske advokater, 24. august 2018. Scanpix/Reuters.
Hvem vet? Mike Pence under et møte hos den nasjonale foreningen for republikanske advokater, 24. august 2018. Scanpix/Reuters.


Sitatene til ABC Nyheter i artikkelen er innhentet per epost.

Øvrige kilder: New Yorker, «The danger of president Pence» , The Guardian , Kronikk fra «The Shadow President»-forfatterne i LA Times , NY Times-kommentar om boka , CNN.

Les også:

Norge deltok ikke under åpningen av USAs ambassade i Jerusalem

Pence og Kims søster på samme tribune

Pence tok imot levninger fra Koreakrigen

Trump beordrer likevel flagget på halv stang for McCain

Atomsamtaler avlyst: Nord-Korea hevder Trump vil invadere dem