Republikanere advarer Trump: – Maktmisbruk å benåde Manafort

Trump sier til Fox News det burde vært ulovlig å samarbeide med myndighetene for å få redusert straff. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten vurderer å benåde sin tidligere valgkampsjef som er funnet skyldig i bank- og skattesvindel. Det kan utløse konstitusjonell krise i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paul Manafort (69) har stått tiltalt for økonomisk kriminalitet etter at han jobbet som konsulent for den tidligere russiskvennlige regjeringen i Ukraina.

Manafort ledet valgkampen til Donald Trump fra juni 2016, men måtte trekke seg allerede i august samme år. Da ble det ble kjent at han hadde mottatt penger, muligens ulovlig, fra partiet til den tidligere ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj.

Tirsdag ble 69-åringen kjent skyldig på åtte av 18 tiltalepunkter, et antall som Trump på Twitter har bagatellisert.

I et intervju med Ainsley Earhardt i TV-programmet «Fox and Friends» åpner presidenten for å benåde sin tidligere valgkampsjef. Han sier det Manafort beskyldes for er noe som «alle konsulenter, enhver lobbyist i Washington, trolig gjør».

Det har avstedkommet svært sterke reaksjoner fra selv sindige republikanere i Kongressen, som advarer om at det vil skade presidentskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Demokratene rett ut sier at det vil utløse krise i Washington.

– Vil skade Trumps presidentskap

– Det ville være en enorm feil og misbruk av hans makt å benåde Manafort, sier republikaneren Susan Collins, som representerer Maine.

Republikaneren som er rangert som nummer to i Senatet, John Cornyn fra Texas, sier det vil være å begå «en stor feil», mens nummer tre i den republikanske ledelsen, John Thune, uttaler at han ikke klarer å se én eneste formildende omstendighet knyttet til Manforts sak som kan berettige benådning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Beådning må brukes med varsomhet, og må skyldes noen svært overbevisende omstendigheter. Jeg klarer ikke å se hva det skulle være i dette tilfellet, sier Thune, ifølge The Hill, og understreker:

– Benådning er noe man må gjøre seg fortjent til.

Aktuelt: Trump om betaling til pornostjerne: – Pengene kom fra meg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen av Senatets utenrikskomité, republikanske Bob Corker, er kjent som kritiker av Donald Trump, og går langt i å advare presidenten:

– En benådning vil være svært skadelig for presidentskapet og Trumps posisjon som president, slår Corker fast.

Trump har både muntlig og i en rekke Twitter-meldinger rost Manafort - mens hans tidligere personlige advokat og «fikser», Michael Cohen, har fått det glatte lag.

Like etter at juryen kjente Manafort skyldig for fem tilfeller av skattesvik, to tilfeller av banksvindel og for ikke å ha oppgitt en utenlandsk bankkonto, hyllet han Manafort, og kalte ham modig.

Aktuelt: – Cohen samler inn penger for å velte Trump

I motsetning til Cohen, som nå har inngått en avtale med påtalemyndigheten, og ifølge sin advokat vil fortelle «alt» han vet om Trump - inkludert sønnens møte med en russisk advokat i Trump Tower og datahacking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år har Trump sagt at han har absolutt makt til å benåde - og inkluderte retten til å benåde seg selv. I samme vending hevdet han at spesialetterforsker Robert Muellers Russland-granskning var ukonstitusjonell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokrater sier de vil fraråde Trump å benåde sin tidligere valgkampsjef - og varsler krise dersom han gjør det:

– Trump er en diktator

– Du må gjøre deg fortjent til å bli benådet. Dette vil være å dra det for langt, sier senator Lindsey Graham - men vil ikke utdype hva Kongressen eventeult vil gjøre dersom Trump setter makt bak ordene.

Hans partifelle i Senatet, Ed Markey, er derimot tydelig:

– Hvis presidenten forsøker å benåde disse menneskene, vil det bli en konstitusjonell krise i USA. Det vil fremstå som en nedleggelse av Representantenes Hus og Senatet, sier Markey.

Deretter sier han rett ut at Trump vil fremstå som en diktator:

– Det vil se ut som et forsøk på å undergrave landets konstitusjonelle prosesser ved at president Trump er en diktator. Det er ikke noe som vil bli tolerert i dette landet.

USA-ekspert: – Demokratene tør neppe stille Trump for riksrett