Cohen vil fortelle «alt» til MuellerWatergate-aktor: – Trump bør straffeforfølges

I HARDT VÆR: President Donald Trump da han møtte pressen på flyplassen i Charleston i Vest-Virginia tirsdag, der han deltok på et valgmøte. Like før ble både hans tidligere advokat Michael Cohen og valgkampleder Paul Manafort kjent skyldige i blant annet svindel.
I HARDT VÆR: President Donald Trump da han møtte pressen på flyplassen i Charleston i Vest-Virginia tirsdag, der han deltok på et valgmøte. Like før ble både hans tidligere advokat Michael Cohen og valgkampleder Paul Manafort kjent skyldige i blant annet svindel. Foto: Mandel Ngan / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidligere aktor i Watergate-saken mener det er klare bevis for at Donald Trump har begått forbrytelser, og at han bør straffeforfølges.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen er at hans tidligere personlige advokat Michael Cohen har erklært seg skyldig etter tiltalen i blant annet å ha betalt hysjpenger til to kvinner som skal ha vært presidentens elskerinner.

Cohen fortalte i retten tirsdag at han hadde betalt 130.000 dollar til pornostjernen Stormy Daniels og 150.000 dollar til den tidligere Playboy-modellen Karen McDougal for å kjøpe deres taushet før presidentvalget i 2016.

Dette er brudd på reglene for finansiering av valgkamper, fordi beløpene ikke ble innrapportert, noe alle beløp over 2.700 dollar skal, ifølge lovverket.

Cohen forklarte ifølge rettsdokumentene at han gjorde det på vegne av «kandidaten til et føderalt embete» - altså Donald Trump. Der er Trump «anonymisert» som Individual-1.

Her kan du lese hele tiltalen.

– Dette er tydelig bevis på at presidenten begikk forbrytelser, og det er grunnlag for påtale, det er det ingen tvil om, sier advokat Jill Wine-Banks i «The Last Word with Lawrence O'Donnell» på TV-kanalen MSNBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
TILTALEN: Presidenten omtales som «Individual-1».
TILTALEN: Presidenten omtales som «Individual-1».

Les også: USA-ekspert: – Demokratene tør neppe stille Trump for riksrett

– Det er Trumpgate

Wine-Banks jobbet for påtalemyndighetene under Watergate-skandalen, som førte til president Richard Nixons avgang. Hun ble berømt for sin krysseksaminasjon av Nixons sekretær.

Om Trump slår hun nå fast:

– Jeg vet at han vil forsvare seg med å si «men dette er ikke Russland». Vel, jeg bryr meg ikke om at det ikke er Russland. Det er ikke Russiagate, men det er likefullt Trumpgate.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cohen har som del av en avtale med føderale myndigheter erklært seg skyldig i banksvindel, skatteunndragelse og altså ulovlig valgkampfinansiering.

Trump har gjentatte ganger tilbakevist påstandene om at han skal ha betalt sine påståtte elskerinner hysjpenger.

Nå tar han kraftig til motmæle mot Cohen - selvsagt på Twitter:

– Dersom noen ser etter en god advokat vil jeg sterkt fraråde å benytte seg av tjenestene til Michael Cohen, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen Cohen har inngått med påtalemyndighetene har igangsatt spekulasjoner om at Trumps sønn Donald Trump jr. vil bli gjenstand for grundigere etterforskning, ettersom det var han som avtalte møtet med den russiske advokaten han møtte sammen med Trumps svigersønn Jared Kushner og valgkampsjef Paul Manafort - som også ble kjent skyldig i svindel tirsdag - i Trump Tower.

– Cohen vil fortelle alt til Mueller

Cohens advokat Lanny Davis sa i natt mer eller mindre rett ut at Trump-sfæren har grunn til å sove dårlig, og at Cohen vil fortelle spesialgransker Rober Mueller det han vet - også om det omstridte møtet.

– Cohen har kjennskap til en rekke emner av interesse for etterforskningen, og er mer enn villig til å fortelle spesialetterforskerne det han vet. Dette gjelder ikke kun den åpenbare muligheten for at det pågikk et samarbeid [med russerne] om å korrumpere det amerikanske demokratiske systemet ved valget i 2016, som møtet i Trump Tower dreide seg om. Det gjelder også kunnskap om hacking, og hvorvidt Trump kjente til datakriminaliteten og faktisk heiet den frem. Vi vet at han offentlig oppfordret til slike lovbrudd, men hadde han også privat kjennskap til lovbruddene? sa Lanny Davis til TV-verten Rachel Maddow i hennes show på MSNBC i natt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cohen har tidligere hevdet at Trump også kjente til dette møtet - selv om presidenten selv har blånektet for det.
Cohens advokat la til om sin klient som erklærte seg skyldig:

– Han er lettet og befridd, for nå har han ingen skygger som henger over ham. Han er fri til å fortelle sannheten og alt han vet om Donald Trump. Fra nå av vil du se en frigjort Michael Cohen som forteller makten sannheten.

Uansett blir avtalen Cohen har gjort med påtalemakten ansett som et kraftig slag mot presidenten.

Tidligere Watergate-aktor Wine-Banks sier mange kanskje ikke hadde stemt på Trump dersom de hadde kjent sannheten.

– Vi kan ikke restitueres fra det, det finnes det ingen måte for. Men vi kan kanskje bli litt mer lettet over dette presidentskapet, sier hun syrlig til MSNBC.

Les også: Republikanere kaller Trump landssviker og forræder: – Jeg er ferdig med ham

Artikkelen fortsetter under annonsen

En sittende president kan ikke straffeforfølges før han eventuelt er gått av. Men han kan stilles for riksrett dersom det blir tilstrekkelig flertall for det i Kongressen.

Jill Wine-Banks ble i 1977 av president Jimmy Carter utnevnt til sjefsrådgiver i det amerikanske forsvarsdepartementet som første kvinne, før hun senere ble sjef for American Bar Association, som blant annet setter de akademiske standardene for jusstudiene.