Meny

Putin beordrer omfattende test av stridsberedskapen i Russland:

Største militærøvelse siden Sovjetunionens fall

Se video: Russiske soldater forbereder seg til den største militærøvelsen siden 1981.
Vladimir Putin iverksetter omfattende test av stridsberedskapen i forkant av den største militærøvelsen siden 1981.

11. september vil Russland avholde den største militærøvelsen siden «Zapad-1981.» Øvelsen heter «Vostok-2018».

– Den blir enestående med tanke på geografisk størrelse, kommandostrukturer og styrker som skal delta, sier forsvarsministeren, general Sergej Sjojgu, til nyhetsbyrået Interfax.

Dersom Sjojgu holder det han lover, vil øvelsen være større enn «Vostok-2014» som involverte over 150.000 soldater, 600 fly og 80 marinefartøy.

Som en forberedelse har president Vladimir Putin beordret en omfattende sjekk av stridsevnen. Den startet klokken 04:00 norsk tid mandag, og kommer til å vare i fem dager, til og med fredag.

Skal øve på masseforflytning

Da settes kommandosentre i det sentrale og østre militærdistrikt, med hovedkvarterer i Jekaterinburg og Khabarovsk, i høy beredskap. Det samme skjer med Russlands luftbårne styrker og transportenhetene. Disse skal delta i Vostok-2018, sammen med Nordflåten.

Putin sier at Russland må være forberedt på å flytte store militære grupperinger, bakkebasert utstyr for stridsstøtte, samt fly til nye områder tusenvis av kilometer unna.

Artikkelen fortsetter under bildet

Russlands president Vladimir Putin har beordret forsvarsminister Sergej Sjojgu (i midten) å utføre en omfattende beredskapstest i forkant av den største militærøvelsen siden Den kalde krigen. Her sammen med øverstkommanderende for den russiske marinen Vladimir Koroljov (t.h.) Foto: Michael Klimentyev/sputnik/kremlin Pool / EPA / NTB scanpix


Forsker Tor Bukkvoll fra Forsvarets forskningsinstitutt sier til ABC Nyheter at den russiske øvelsen må sees i sammenheng med NATOs største øvelse på ti år, Trident Juncture.

– Russland vil nok vise at de på lignende vis kan gjennomføre store øvelser. Fokuset på å flytte store styrker over lange avstander, såkalt strategisk mobilitet,  har vært til stede ved alle de senere store øvelsene, sier han.

– Evnen til dette vektlegges særskilt i Russland i dag, og er en naturlig konsekvens av at forsvarsstrukturen - antall mann og avdelinger under våpen - er mindre enn den var fram til militærreformen som startet i 2008. Sammenlignet med tiden før reformen har de nå et mer profesjonelt og veltrent forsvar, men det er mindre. Det blir derfor desto viktigere å kunne flytte det de har rundt etter hvor truslene måtte dukke opp, sier Bukkvoll.

Kina deltar

I tillegg skal kinesiske styrker delta med 3.200 tropper, 900 enheter av militært utstyr og våpen og 30 fly og helikoptre.

Det er ikke opplyst i hvor stor grad det vestlige militærdistriktet skal involveres, bort sett fra at Nordflåten, basert rundt Murmansk, skal det.

– Dette er snakk om rullerende øvelser mellom militærdistriktene, og i år er det østlige militærdistriktets tur. Kineserne er nok med mest for å demonstrere overfor omverdenen de nåværende tette politiske båndene mellom Moskva og Beijing, sier Bukkvoll.

Oversikt over russiske styrkeformasjoner og militære baser, 2016. Foto: Totalförsvarets forskningsinstitut
Populært