Sverre Diesen om «bajasen Trump»

Tidligere forsvarssjef om NATO: – Det kan ta tid å reparere skadene

<p>ALLIANSEN: Et knippe topper under NATO-møtet i Brussel. Fra v. første rad: Angela Merkel, Belgias statsminister Charles Michel, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Donald Trump, Theresa May. Andre rad fra v. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Erna Solberg, Polens president Andrzej Duda, Emmanuel Macron. Tredje rad fra v: Albanias statsminister Edi Rama, Tsjekkias president Milos Zeman og Spanias statsminister Pedro Sanchez.</p>
ALLIANSEN: Et knippe topper under NATO-møtet i Brussel. Fra v. første rad: Angela Merkel, Belgias statsminister Charles Michel, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Donald Trump, Theresa May. Andre rad fra v. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Erna Solberg, Polens president Andrzej Duda, Emmanuel Macron. Tredje rad fra v: Albanias statsminister Edi Rama, Tsjekkias president Milos Zeman og Spanias statsminister Pedro Sanchez. Foto: Pool New / Reuters

Analytikere frykter verdensfreden er truet grunnet NATO-krisen. Sverre Diesen er ikke like bastant: – Det er grenser for hva selv en president Trump kan stelle i stand av vanskeligheter, han er når alt kommer til alt en historisk parentes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier den tidligere forsvarssjefen til ABC Nyheter etter et NATO-toppmøte preget av forvirring, ordkrig og en Donald Trump i fri dressur – både i Brussel og på Twitter.

Scenene fra Brussel fikk én av USAs fremste sikkerhetspolitiske analytikere, Robert Kagan, til i The Washington Post å skrive at Donald Trumps oppførsel var taktikken til en som ikke ønsker en NATO-avtale.

Kagan mener USAs president har satt i gang kjedereaksjoner som ikke lar seg stoppe, og at NATOs grunnmur har slått store sprekker etter at Trump nå har slått med slegge i den.

Etter å ha trukket opp bakteppet historisk med tidligere kriser og det han kaller president Barack Obamas «feighet» overfor Europa og Syria-krigen, konkluderer han med at den globale freden alliansen sikrer, vil gruses, og at Europa vil vende tilbake til sin mørke fortid – og siktet til fremveksten til høyrepopulistiske partier grunnet masseinnvandring.

«Trass i våre menneskelige ønsker om å håpe på det beste, vil ikke ting bli bra. Verdenskrisen er over oss», slår den amerikanske analytikeren fast.

Les også: Trump hyllet seg selv etter NATO-møtet

– Uten impulskontroll

Norges tidligere forsvarsjef Sverre Diesen ser ikke like svart på det i dette intervjuet, der han snakker om NATO-alliansen og Donald Trumps oppførsel.

Allerede i august 2016 – før Trump vant presidentvalget – reiste Diesen spørsmål om Trump ville ta USA ut av NATO i en kommentar i Minerva. Den gang konkluderte han med et «neppe».

Han deler ikke statsviter og republikaner Robert Kagans mørkesyn om at verdensfreden trues så kategorisk.

– Her synes jeg Kagan tar svært hardt i. Det er grenser for hva selv en president Trump kan stelle i stand av vanskeligheter, han er når alt kommer til alt en historisk parentes, innleder Diesen.

– Det er hevet over tvil at han kan skape store problemer for det euro-atlantiske forsvarssamarbeidet, og at det kan ta tid å reparere skadene, sier Diesen, og undertstreker:

(artikkelen fortsetter under bildet)

GENERAL OG FORSVARSSJEF: – Trump forstår tydeligvis ikke at hans eget strategiske utgangspunkt i et møte med Putin svekkes proporsjonalt med hans egne forsøk på å undergrave alliansen. Ikke minst overfor en russisk leder, som i russisk tradisjon ser verden som et null-sum spill, sier Sverre Diese, nå tilknyttet FFI. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GENERAL OG FORSVARSSJEF: – Trump forstår tydeligvis ikke at hans eget strategiske utgangspunkt i et møte med Putin svekkes proporsjonalt med hans egne forsøk på å undergrave alliansen. Ikke minst overfor en russisk leder, som i russisk tradisjon ser verden som et null-sum spill, sier Sverre Diese, nå tilknyttet FFI. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Men det er meget sterke krefter i USA som er like klar over at dette strider mot USAs grunnleggende interesser som vi er. Det amerikanske sikkerhetspolitiske og militære establishment er fullstendig klar over at de for tiden har en president som nok er en gatesmart forretningsmann, men som er uten impulskontroll og neppe forstår hverken rekkevidden eller konsekvensen av sine mange inn- og utfall, sier Sverre Diesen.

Les også: Macron benekter Trumps påstand om NATO-budsjetter

Trump foreslår 4-prosentmål for NATO-landene

– En fullstendig forvrengning

Men han påpeker at NATO lenge har knirket i sammenføyningene, og at USAs president er en øyeåpner.

– Trump skal likevel ha at han har evnet – mer eller mindre ufrivillig – å synliggjøre de svakhetene i NATOs konstruksjon som har ligget der lenge. Men om det vil bidra til at de europeiske landene tar seg sammen og gjenoppfinner alliansen i forbedret utgave, eller om forvitringen vil fortsette fordi det blir politisk legitimt å ignorere bajasen Trump, er for tidlig å si, sier Diesen.

Allerede på møtets første dag sjokkerte Donald Trump i frokostmøtet med NATO-sjef Jens Stoltenberg med en tordentale, der han rettet kraftige skyts mot Tyskland.

– Tyskland er totalt kontrollert av Russland. De får 60-70 prosent av sin energi fra Russland og den nye rørledningen. Det er helt upassende. Tyskland betaler én prosent av BNP til NATO, USA betaler 4,2 prosent av en mye større BNP, sa presidenten blant annet.

Sverre Diesen antyder at USAs president ikke helt har skjønt det:

– At Tyskland er totalt kontrollert av Russland er ikke bare en overdrivelse, det er en fullstendig forvrengning. Det er heller ikke slik at Tyskland – eller noe annet land, heller ikke USA – betaler sitt forsvarsbudsjett til NATO. Alle medlemsland holder seg med et forsvar som så i større eller mindre grad inngår i NATOs fellesforsvar.

Les også: Frykter en ny 9. april 1940 i Norge

«Tysk historie som begrunnelse»

– Alliansesolidariteten kan avleses like presist og sannferdig på viljen til å stille opp som på budsjettenes BNP-andel. Amerikanerne hadde dessuten ikke brukt fem cent mindre på sitt forsvar selv om alle de andre medlemslandene økte til to prosent av BNP. De hadde bare kunnet disponere styrkene sine annerledes, sier Sverre Diesen, og legger til:

– Den sterkeste innvending som kan rettes mot Tyskland i den forbindelse er derfor ikke hva tyskerne bruker av penger, men deres notoriske uvilje mot å stille opp i alliansens operasjoner med tysk historie som begrunnelse.

I erklæringen fra NATO-toppmøtet i 2014 vedtok de allierte at de skal stoppe kuttene i forsvarsbudsjettene, og ta sikte på å bevege seg mot en pengebruk på 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) innen 2024.

Trump krevde at målet skal nås innen kommende januar – før han under denne ukens toppmøte plutselig krevde at det skal økes til 4 prosent. Det resulterte i krisemøter og at Frankrikes president Emmanuel Macron talte Trump midt i mot.

Fire prosent vil ifølge eksperter ikke en gang USA evne. NATO-landene ble stående på 2 prosent.

Les også: NATO puster ut etter Trump-panikk

Sannsynlig at Trump vil se at NATO forsvant

USA-ekspert Svein Melby, som er seniorforsker på Institutt for Forsvarsstudier, har ytret at Trump er ute etter å torpedere det transatlantiske samarbeidet.

– Trump setter totalt urealistiske mål for NATO-landenes forsvarsbudsjetter. (4 prosent ikke 2) Intensjonen er trolig å avvikle NATO i dets nåværende utgave, sa Melby onsdag på Twitter.

Sverre Diesen, som nå er tilknyttet Forsvarets Forskningsinstitutt, er ikke uenig:

– At Trump like gjerne hadde sett at NATO forsvant, er sannsynlig. Det røper i seg selv at hans evne til å se hva som gagner USA strategisk og sikkerhetspolitisk ikke er bedre enn hans evne til å se hva som gagner amerikansk økonomi, slår den tidligere forsvarssjefen fast.

Han tror at NATO vil tåle det han kaller Trumps «hyl og skrik»-taktikk - men muligens får sår det vil ta tid å hele.

– Men både de amerikanske militær-politiske institusjonenes syn på NATO som viktig for USAs interesser, og de vestlige lands tillit til USA, er antagelig såpass slitesterke at det skal mer til enn Trumps «raving and ranting» å ødelegge begge deler for godt. Men at skadene kan bli betydelige, og at det kan bli endringer er sikkert.

Les også: NATO vakler - det gjør EU-presidenten også

Meningsløse uttalelser

NATO-sjef Jens Stoltenberg sa i forkant av toppmøtet at Trump var en stor leder, og at hans stil som politiker var å være veldig direkte.

– Blir han et slags gissel for NATOs største bidragsyter? Han prøver å være diplomatisk i sine svar om at Trump er en «utradisjonell» leder?

– Selvsagt, det ligger i sakens og jobbens natur. Stoltenberg har den lite takknemlige oppgave å finne taktfulle og diplomatiske svar på utsagn og påstander som er så meningsløse at de uttalt fra enhver annen enn USAs president kunne vært avfeid med en skuldertrekning eller et smil, sier Sverre Diesen.

– Men det går jo ikke, og følgelig må Stoltenberg gjøre gode miner til slett spill, legger han til.

GOD VERT: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs førstedame Melania Trump i Brussel. Foto: Pool / Reuters
GOD VERT: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs førstedame Melania Trump i Brussel. Foto: Pool / Reuters

Andre derimot, legger ikke bånd på seg når de skal uttrykke hva de mener om USAs president. I London ble han både torsdag og fredag møtt av kjempedemonstrasjoner, og borgermester Sadiq Khan hadde gitt tillatelse til at aksjonsgrupper fikk ha en enorm ballong av Trump som baby svevende over verdensbyen.

Bakgrunn: Trump dømmer Mays brexit-strategi nord og ned

Ikke begreper om alminnelig høflighet

Samme dag som Donald Trump skulle ankomme London, publiserte den svært brexit-vennlige,storavisen The Sun - eid av Murdoch, som også eier Fox News - et eksklusivt intervju med ham, der Trump omtalte vertskapet Theresa May og Khan i svært krasse og ydmykende vendinger.

Han skrøt derimot uhemmet av nylig avgåtte utenriksminister Boris Johnson.

Diesen kommenterer det tørt:

– Slikt gjør han nettopp fordi han ikke har begreper om hverken alminnelig høflighet, hvordan internasjonal politikk fungerer eller hva slags politiske komplikasjoner og kjedereaksjoner han setter i gang.

Han tror storpolitikken fungerer etter de samme spilleregler som eiendomsmarkedet på Manhattan, som mange kommentatorer har påpekt, sier Sverre Diesen.

FAKE NEWS: – Jeg kritiserte ikke statsministeren. Det kalles fake news, forklarte presidentenpå fredagens felles pressekonferanse i London med ham og Theresa May. Foto: Jack Taylor / AFP
FAKE NEWS: – Jeg kritiserte ikke statsministeren. Det kalles fake news, forklarte presidentenpå fredagens felles pressekonferanse i London med ham og Theresa May. Foto: Jack Taylor / AFP

Fredag ettermiddag kalte Trump imidlertid intervjuet «fake news» - selv om de har det på video.

– Jeg kritiserte ikke statsministeren. Det kalles fake news, forklarte presidenten, som også kunne fortelle at han har bedt om unnskyldning.

Mandag skal Trump møte Russlands president Vladimir Putin i Helsingfors, der de blant annet skal ha et en-til-en-møte uten referenter og rådgivere. Trump skal snakke med Putin «på sin egen måte» om mistankene om innblanding i valg, bekrefter han selv fredag.

Les også: May: Rystet etter «uhyrlig» kritikk fra Trump

Svekket overfor Russland

Han har tidligere skrytt av den russiske presidenten, og mente møtet med ham ville være bedre enn det han skulle ha med sine allierte Theresa May, Angela Merkel og NATO.

Sverre Diesen antyder at Trump kan ha svekket sin egen posisjon med oppførselen sin. Han vil ikke spekulere i hva vi kan vente oss fra møtet mellom de to mektige menn.

– Ikke godt å si, men Trump forstår tydeligvis ikke at hans eget strategiske utgangspunkt i et møte med Putin svekkes proporsjonalt med hans egne forsøk på å undergrave alliansen. Ikke minst overfor en russisk leder, som i russisk tradisjon ser verden som et null-sum spill – Russland er sterkere jo svakere de andre er, sier Diesen.

Les også: Trump hetset eks-president Bush (94) i tale: – Sørgelig lavmål

«Trumpiansk prosent-bokholderi»

Natt til fredag norsk tid fikk Trump selv indirekte kritikk av to tidligere amerikanske presidenter – demokratiske Bill Clinton og republikanske George W. Bush.

Duoen møtte studenter som uteksamineres fra Presidential Leadership Scholars-programmet ved Clinton Presidential Center i Little Rock i Arkansas.

Bush mer enn hintet at han misliker «America First»-mottoet til Trump, ifølge Politico.

LEGENDARISK BILDE: Stabssjef Andy Card i Det hvite hus hvisker til George W. Bush (sønnen til George Bush sr.) at fly er krasjet inn i World Trade Center 11. september 2001 da den daværende presidenten besøkte en skole. Foto: Doug Mills / AP
LEGENDARISK BILDE: Stabssjef Andy Card i Det hvite hus hvisker til George W. Bush (sønnen til George Bush sr.) at fly er krasjet inn i World Trade Center 11. september 2001 da den daværende presidenten besøkte en skole. Foto: Doug Mills / AP

– En lærepenge fra 11. september er at forholdene for mennesker andre steder betyr noe for sikkerheten i vårt land (…) Derfor er tanken om å hjelpe andre for å forhindre sykdom og fattigdom av vår nasjonale interesse. USA kan ikke løse alles problem, men vi kan prioritere, sa mannen som var president da al-Quaida utførte terrorangrepene.

Mens mannen til Trumps erkerival, Hillary Clinton, om Trump sa:

– Presidenten har gjort et stort nummer ut av NATO-allierte som ikke betaler to prosent av BNP til forsvar. Verden ble for år siden enige om å bruke syv tiendeldeler av én prosent av BNP på u-hjelp. Så langt er bare Norge og UAE (Emiratene) over det tallet (implisitt: USA er ikke der), sa Bill Clinton.

Norges tidligere forsvarssjef fyrer av følgende kraftsalve om duoens budskap:

– De er selvfølgelig begge like klar over at hva som tjener USAs interesser i verden ikke kan forenkles – for ikke å si banaliseres – til pedantisk Trumpiansk prosent-bokholderi, sier Sverre Diesen.

Personvernpolicy