Ny studie:Plastforsøpling kan gi økt global oppvarming

Professor Sarah-Jeanne Royer er hovedforfatteren bak studien. Her holder hun plast fra Big Island, Hawaii, 14. februar i år.
Professor Sarah-Jeanne Royer er hovedforfatteren bak studien. Her holder hun plast fra Big Island, Hawaii, 14. februar i år. Foto: SOEST IPRC.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drivhusgasser påvirker klimaendringer direkte. Nå har amerikanske forskere oppdaget at plast slipper ut to kjente drivhusgasser som kan føre til økt global oppvarming.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om studien:

  • Studien er gjennomført ved University of Hawaii at Manoa, ved Center for Microbial Oceanography: Research and Education (C-MORE).
  • Studien er publisert i tidsskriftet PLOS ONE.
  • Forskergruppen skal videre forsøke å kartlegge mengden plast i havet og på land, for å gjøre et overslag på hvor mye klimagassutslipp plast står for.

– Plast er en kilde til gasser som påvirker klimaet, som er ventet å øke når mer plast blir produsert og det hoper seg opp i miljøet, sier professor David Karl i en pressemelding.

Han er en av medforfatterne bak en studie som viser at den mest brukte formen for plast slipper ut drivhusgassene metan og etylen når det brytes ned i sollys.

– Med tanke på hvor mye plast som skylles i land langs kysten, og hvor mye plast som finnes i omgivelsene våre, gir vår studie ytterligere bevis for at vi er nødt til å stoppe plastproduksjon ved kilden. Særlig engangsplast, sier hovedforfatteren bak studien, Sarah-Jeanne Royer.

Drivhusgasser eller klimagasser er gasser som bidrar til drivhuseffekten. Det er en prosess som fører til at gasser gjør planetens overflate varmere enn den ellers ville ha vært. Store mengder menneskelige klimagassutlipp av for eksempel karbondioksid og metan er det som forårsaker fenomenet vi kaller for global oppvarming.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slipper ut mer på land enn i vann

Forskergruppen testet syv forskjellige typer plast, som de utsatte for direkte sollys i en lengre periode. Hver andre uke målte forskerne hvor mye metangass og etylengass plasten hadde sluppet ut.

Studien konkluderte med at utslippene av metangass er opptil fire ganger større fra plast som ligger på land enn plast i vann. For etylen var utslippene opptil 76 ganger større fra plast på land enn i vann.

– Plast som kilde til drivhusgasser er ikke regnet med når den globale syklusen for metan og etylen har blitt vurdert, og kan være betydelig, sier Royer.

Den typen plast som slapp ut mest metan og etylen er den plasten som finnes i plastposer.

Les også: Så mye plast er det på strendene

Utreder forbud på engangsplast i Norge

Tidligere denne uken kunngjorde regjeringen at de vil utrede et forbud mot engangsplast i Norge.

– Regjeringen har som ambisjon at Norge skal være helt i front i arbeidet med å redusere marin forsøpling. EU-kommisjonen har foreslått en rekke tiltak mot engangsplast, som også er relevante for Norge, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NTB da utredningen ble kjent.