Syria protesterer mot «israelsk aggresjon»

Et syrisk angrepsfly av typen SU-24 fotografert i sørlige Syria, 4, juli. Et fly av denne typen, eller den mindre slektningen SU-22, ble skutt ned av Israel mandag.
Et syrisk angrepsfly av typen SU-24 fotografert i sørlige Syria, 4, juli. Et fly av denne typen, eller den mindre slektningen SU-22, ble skutt ned av Israel mandag. Foto: Mohamad Abazeed / AFP / NTB scanpix

Syria avviser at flyet som ble skutt ned befant seg i israelsk luftrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Golanhøydene:

* 1.200 kvadratkilometer stort høydedrag sørvest i Syria.

* Store deler av området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967 og annektert i 1981.

* Israel har etablert drøyt 30 bosetninger i området, der det nå bor rundt 20.000 bosettere.

* FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner slått fast at både okkupasjonen, annekteringen og bosetningene er ulovlige.

* Syria forsøkte å gjenerobre Golanhøydene i 1973.

* Året etter ble det inngått våpenhvile som overvåkes av en fredsbevarende styrke fra FN.

Kilde: NTB

Rundt klokken 13 norsk tid tirsdag varslet Israel om at de har skutt ned et syrisk russiskprodusert fly av typen Sukhoi.

– For kort tid siden ble to Patriot-missiler skutt mot et syrisk Sukhoi-jagerfly som infiltrerte israelsk luftrom. Flyet har vært under overvåking, og kom seg to kilometer inn i israelsk luftrom, heter det i en uttalelse fra det israelske forsvaret, IDF.

Dette er andre gangen på 30 år at IDF skyter ned et syrisk fly. Ifølge Times of Israel var flyet av typen Su-22 eller Su-24 angrepsfly, spesialisert til angrep på bakkemål.

Oberstløytnant Jonathan Conricus i IDF opplyser at flyet fløy «i relativt høy fart» før det penetrerte israelsk luftrom. Det skal ha vært forsøkt å oppnå kontakt med flyet, uten hell.

Pilot skal ha omkommet

En kilde i det syriske militæret sier til det syriske nyhetsbyrået Sana at flyet angrep et gjemmested for terrorister tilknyttet IS, og benekter at flyet var i israelsk luftrom. Ifølge syriske kilder skal flyet ha nærmet seg de israelskokkuperte Golanhøydene da det ble skutt ned.

«Angrepet på flyet, som bombet terroristenes samlingspunkter, bekrefter igjen israelsk aggresjon», melder kilden. Villig eller ikke, så hjalp Israel IS, mener Syria.

Den ene piloten, Omran Muri, omkom, ifølge det syriske militæret. Det melder Sputnik. Flyet skal ha gått ned ned i Jarmuk-dalen, i en sideelv til Jordan-elven, som fortsatt skal være under kontroll av IS, sør for Golanhøydene.

Skjebnen til den andre piloten er uviss.

Angrep IS i spøkelsesby

Hva som er «israelsk luftrom» kan det være strid om. Gjemmestedene flyet skal ha bombet, befant seg i Quneitra, en syrisk by i en dal på Golanhøydene, som ble helt ødelagt og fraflyttet under Jom kippur-krigen i 1974. Under den siste dagen av seksdagerskrigen i 1967 erobret Israel byen, hvor den i etterkant skiftet hender flere ganger, før Israel trakk seg tilbake.

Imidlertid er mesteparten av Golanhøydene fortsatt under israelsk kontroll, en tilstand som Syria ikke aksepterer, og heller ikke mesteparten av det internasjonale samfunnet. Dermed er grensetilstanden i området noe uoversiktlig. Den demilitariserte sonen er en 80 kilometer lang og noen få kilometer bred «tunge» langs Golanhøydenes østlige grense (se kartet nederst).

Quneitra ligger nå i den demilitariserte United Nations Disengagement Observer Force Zone, mellom Syria og Israel. Den israelske ambassadøren til FN sier at han har advart Syria om at området skal være demilitarisert.

Syriske styrker sier de angrep IS sine stillinger i Quinatra, (Al Qunaytirah), i den demilitariserte sonen langs Golan-høydene, Israel påstår flyet fløy inn i israelsk luftrom.
Syriske styrker sier de angrep IS sine stillinger i Quinatra, (Al Qunaytirah), i den demilitariserte sonen langs Golan-høydene, Israel påstår flyet fløy inn i israelsk luftrom.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden