Putin skal ha stoppet israelsk storangrep på Syria

<p>Den israelske avisen Haaretz omtaler president Vladimir Putin som «sjefen» for det som skjer i Syria for tiden, etter at han fikk Netanyahu (t.h.) til å stoppe et massivt angrep.</p>
Den israelske avisen Haaretz omtaler president Vladimir Putin som «sjefen» for det som skjer i Syria for tiden, etter at han fikk Netanyahu (t.h.) til å stoppe et massivt angrep. Foto: Vasily Maximov / AFP

Etter at syriske styrker skjøt ned et F-16 fly, stoppet en sint telefon fra Putin en israelsk hevnaksjon, ifølge gravejournalisten Ronen Bergman.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag 10. februar, rundt klokken 05.30, ble et israelsk F-16-fly truffet av en S-200 luftvernrakett i Syria ved retur til Israel. Flyet var en del av en styrke på åtte fly i et motangrep som følge av at en drone ble sendt opp fra Syria mot Israels grense halvannen time tidligere.

Les også: Assad bombarderer Øst-Ghouta – Vi har aldri sett noe som dette

Dronen lettet fra et sted ved militærbasen Tiyas, kontrollert av Russland, men styrt fra et kontrollsenter som israelere antar tilhører Irans revolusjonsgarde. Dronen ble skutt ned av et israelsk Apache angrepshelikopter ett og et halvt minutt etter at den fløy over grensen til nordlige Israel. Israel hadde fulgt med på dronen i en viss tid.

I dette klippet kan du se israleske styrker skyte ned dronen og deretter kommandosenteret:

Les også: USA markerer seg militært i Svartehavet

Pilot alvorlig skadd

På tilbaketuren fra iranske og syriske angrepsmål kom to F-16-fly under angrep fra bakken. Det ene flyet klarte å unnvike missilene, mens det andre fikk store skader. Piloten klarte å manøvrere over grensen til israelsk territorium og skyte seg ut sammen med navigatøren. Navigatøren fikk lettere skader og skal nå være tilbake i tjeneste. Piloten måtte opereres på grunn av splinter i buken, som førte til alvorlige blødninger, ifølge Times of Israel.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bildet av F-16 flyet som krasjet rett ved landsbyen Harduf i Nord-Israel, et par hundre meter fra et bebodd område. Foto: Jack Guez / AFP
Bildet av F-16 flyet som krasjet rett ved landsbyen Harduf i Nord-Israel, et par hundre meter fra et bebodd område. Foto: Jack Guez / AFP

F-16-flyet var det første jagerflyet Israel har tapt i strid siden 1982, noe som førte til oppvask og reaksjoner. Umiddelbart etter hendelsen hentet israelske generaler fram en plan for en massiv offensiv mot Syria ut av skuffen , ifølge gravejournalisten Ronen Bergmans artikkel i New York Times.

Iran, Syria og Syrias allierte Hizbollah i Libanon antok at noe slikt kom til å skje, og varslet Israel at de kom til å gjøre kraftig motstand. Ryktene må også ha nådd russerne, siden det israelske angrepet kom farlig nær Tiyas militærbase med russiske styrker.

Les også: Erdogan: Tyrkiske styrker vil beleire Afrin innen få dager

Planla storangrep

Etter at israelske fly slo ut drone-kommandosentralen, startet israelere med en ny offensiv som slo ut fem syriske luftforsvarsbatterier og fire kommunikasjonssentre. Så tok de en liten pause for å se hva reaksjonen ble.

Reaksjonen lot ikke vente på seg.

En rasende telefon søndag morgen fra Russlands president Vladimir Putin til statsminister Benjamin Netanyahu fikk sistnevnte til å legge videre angrepsplaner tilbake i skuffen, ifølge Bergman.

Les også: – «Wagner-gruppen» har vært i Syria i lengre tid

Artikkelen fortsetter under bildet

Israelsk statsminister Benjamin Netanyahu viser fram det han mener er en bit av en iransk drone skutt ned over Israel under en konferanse i Tyskland 18. februar. Foto: Lennart Preiss / AFP / NTB scanpix
Israelsk statsminister Benjamin Netanyahu viser fram det han mener er en bit av en iransk drone skutt ned over Israel under en konferanse i Tyskland 18. februar. Foto: Lennart Preiss / AFP / NTB scanpix

Historien bekreftes til dels av tidligere brigadegeneral Udi Dekel, som uttaler seg til Israel Policy Forum. Han legger til at flyene allerede var inne i israelsk luftrom da luftvernbatteriene skjøt ut missilene.

– Det kom en intervensjon fra russerne, som ville at vi ikke skulle eskalere situasjonen ytterligere, sier Dekel.

– Dette er nok ikke slutten på historien, ettersom vi drepte iranere som opererte droner i andre områder. De vil nok prøve å finne enhver mulighet for hevn mot oss. De kan gjøre det overalt, ikke bare i Syria, sier Dekel.

Dronen lettet fra et område ved Tiyas militærbase og krysset grensen over til Israel ved Bet-Sjean, muligens etter å ha vært i jordansk luftrom Foto: Google Maps / ABC Nyheter
Dronen lettet fra et område ved Tiyas militærbase og krysset grensen over til Israel ved Bet-Sjean, muligens etter å ha vært i jordansk luftrom Foto: Google Maps / ABC Nyheter

Dekel sier at Iran har et «prosjekt» i Syria, som går ut på sørge for at regimet til al-Assad overlever, og at Iran får innflytelse i landet. Israel kan på sin side ikke akseptere at Iran bygger opp garnisoner og baser for å sette sammen missiler.

– Vi kan ødelegge prosjektet. Vi kan også ødelegge alle stedene den syriske hæren oppholder seg, vi kan ødelegge palasset til Assad. På den ene siden vil ikke Iran provosere oss til å gjøre dette, men på den andre siden driver de med noe som heter «læring av friksjon». De skaper friksjon for å forstå våre begrensninger, hvor langt de kan gå, hvor kan de utplassere Hizbollah, og så videre, og se hva vår reaksjon blir, sier Dekel.

De totale dødsfallene i Syria som følge av konflikten siden 2011 varierer fra 156.000 til 470.000.

Iranere nekter

Dronen som ble skutt ned skal ha vært basert på designet til en amerikansk RQ-170 «Sentinel» ifølge Defence News. Et eksemplar ble skutt ned over iransk territorium i 2011. Ifølge israelske myndigheter fløy dronen svært lavt over grensa til Israel, like ved grensa til USA-vennlige Jordan, muligens for å unngå radar.

Les også: Over 190 drept i luftangrep i Syria: – De kan vente seg et helvete

Iran på sin side nekter for at deres drone fløy over til Israel og ble skutt ned, og avviser også at de har regulære tropper utstasjonert i Syria. Talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Bahram Qasemi, sier til Reuters at det er «latterlig» at iranere skulle ha noe å gjøre med nedskytingen av F-16-flyet. Iran anerkjenner imidlertid at de har militære rådgivere og frivillige fra revolusjonsgarden i Syria.

– Iran er der kun for å gi militære råd til Syria basert på ønskene fra landets legitime regjering, sier Qasemi.

Den iranske revolusjonsgardens talsmann, brigadegeneral Hossein Salami, vil heller ikke bekrefte drone-episoden, siden israelere er «løgnere».

– Dersom Syria bekrefter, gjør vi det også, sier Salami.

Iran var det første landet som ga Syrias president Bashar al-Assad militær assistanse etter at borgerkrigen i Syria brøt ut, fulgt av Hizbollah og sjia-krigere sendt over fra Iran, Irak og Afghanistan, og - ifølge Bergman - også fra Pakistan.

I Israel er etterforskningen av hvordan F-16-flyet i det hele tatt kunne bli truffet av et missil designet på 60-tallet i full sving. Ifølge Times of Israel kan det ha vært en feilvurdering av pilotene - etter å ha sikret at missilene de avfyrte låste seg på målene, reduserte de ikke flyhøyden for å komme under radaren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10 Geléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47 86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51 Streik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30 Amnesty-pris til Greta Thunberg02:09 Oljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02 Utenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28 Rødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13 Trump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02 LO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett
Siste nytt
06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02NorgeFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05VerdenFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Norge352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag04:10NorgeGeléballmysteriet i havet er løst etter to år03:47Verden86 tigre reddet fra thailandsk tempel er døde02:51NorgeStreik avverget i Vitusapotekene på overtid02:30VerdenAmnesty-pris til Greta Thunberg02:09VerdenOljeprisen opp nesten 15 prosent etter droneangrepet02:02NorgeUtenlandsk trailer kjørt av veien nær Haugastøl01:28NorgeRødt frykter for Ap-MDG-miljøpolitikk01:13VerdenTrump raser mot NY Times etter nye anklager mot Kavanaugh01:02NorgeLO reagerer på Foodoras innleie av bud under streiken00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett
Populært