Meny

Putin skal ha stoppet israelsk storangrep på Syria

Den israelske avisen Haaretz omtaler president Vladimir Putin som «sjefen» for det som skjer i Syria for tiden, etter at han fikk Netanyahu (t.h.) til å stoppe et massivt angrep. Foto: Vasily Maximov / AFP
Etter at syriske styrker skjøt ned et F-16 fly, stoppet en sint telefon fra Putin en israelsk hevnaksjon, ifølge gravejournalisten Ronen Bergman. 

Lørdag 10. februar, rundt klokken 05.30, ble et israelsk F-16-fly truffet av en S-200 luftvernrakett i Syria ved retur til Israel. Flyet var en del av en styrke på åtte fly i et motangrep som følge av at en drone ble sendt opp fra Syria mot Israels grense halvannen time tidligere.

Les også: Assad bombarderer Øst-Ghouta – Vi har aldri sett noe som dette

Dronen lettet fra et sted ved militærbasen Tiyas, kontrollert av Russland, men styrt fra et kontrollsenter som israelere antar tilhører Irans revolusjonsgarde. Dronen ble skutt ned av et israelsk Apache angrepshelikopter ett og et halvt minutt etter at den fløy over grensen til nordlige Israel. Israel hadde fulgt med på dronen i en viss tid.

I dette klippet kan du se israleske styrker skyte ned dronen og deretter kommandosenteret:

Les også:  USA markerer seg militært i Svartehavet

Pilot alvorlig skadd

På tilbaketuren fra iranske og syriske angrepsmål kom to F-16-fly under angrep fra bakken. Det ene flyet klarte å unnvike missilene, mens det andre fikk store skader. Piloten klarte å manøvrere over grensen til israelsk territorium og skyte seg ut sammen med navigatøren. Navigatøren fikk lettere skader og skal nå være tilbake i tjeneste. Piloten måtte opereres på grunn av splinter i buken, som førte til alvorlige blødninger, ifølge Times of Israel.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bildet av F-16 flyet som krasjet rett ved landsbyen Harduf i Nord-Israel, et par hundre meter fra et bebodd område. Foto: Jack Guez / AFP

F-16-flyet var det første jagerflyet Israel har tapt i strid siden 1982, noe som førte til oppvask og reaksjoner. Umiddelbart etter hendelsen hentet israelske generaler fram en plan for en massiv offensiv mot Syria ut av skuffen , ifølge gravejournalisten Ronen Bergmans artikkel i New York Times.

Iran, Syria og Syrias allierte Hizbollah i Libanon antok at noe slikt kom til å skje, og varslet Israel at de kom til å gjøre kraftig motstand. Ryktene må også ha nådd russerne, siden det israelske angrepet kom farlig nær Tiyas militærbase med russiske styrker.

Les også:  Erdogan: Tyrkiske styrker vil beleire Afrin innen få dager

Planla storangrep

Etter at israelske fly slo ut drone-kommandosentralen, startet israelere med en ny offensiv som slo ut fem syriske luftforsvarsbatterier og fire kommunikasjonssentre. Så tok de en liten pause for å se hva reaksjonen ble. 

Reaksjonen lot ikke vente på seg.

En rasende telefon søndag morgen fra Russlands president Vladimir Putin til statsminister Benjamin Netanyahu fikk sistnevnte til å legge videre angrepsplaner tilbake i skuffen, ifølge Bergman.

Les også:  – «Wagner-gruppen» har vært i Syria i lengre tid

Artikkelen fortsetter under bildet

Israelsk statsminister Benjamin Netanyahu viser fram det han mener er en bit av en iransk drone skutt ned over Israel under en konferanse i Tyskland 18. februar. Foto: Lennart Preiss / AFP / NTB scanpix

Historien bekreftes til dels av tidligere brigadegeneral Udi Dekel, som uttaler seg til Israel Policy Forum. Han legger til at flyene allerede var inne i israelsk luftrom da luftvernbatteriene skjøt ut missilene.

– Det kom en intervensjon fra russerne, som ville at vi ikke skulle eskalere situasjonen ytterligere, sier Dekel.

– Dette er nok ikke slutten på historien, ettersom vi drepte iranere som opererte droner i andre områder. De vil nok prøve å finne enhver mulighet for hevn mot oss. De kan gjøre det overalt, ikke bare i Syria, sier Dekel.

Dronen lettet fra et område ved Tiyas militærbase og krysset grensen over til Israel ved Bet-Sjean, muligens etter å ha vært i jordansk luftrom Foto: Google Maps / ABC Nyheter

Dekel sier at Iran har et «prosjekt» i Syria, som går ut på sørge for at regimet til al-Assad overlever, og at Iran får innflytelse i landet. Israel kan på sin side ikke akseptere at Iran bygger opp garnisoner og baser for å sette sammen missiler.

– Vi kan ødelegge prosjektet. Vi kan også ødelegge alle stedene den syriske hæren oppholder seg, vi kan ødelegge palasset til Assad. På den ene siden vil ikke Iran provosere oss til å gjøre dette, men på den andre siden driver de med noe som heter «læring av friksjon». De skaper friksjon for å forstå våre begrensninger, hvor langt de kan gå, hvor kan de utplassere Hizbollah, og så videre, og se hva vår reaksjon blir, sier Dekel.

De totale dødsfallene i Syria som følge av konflikten siden 2011 varierer fra 156.000 til 470.000.

Iranere nekter

Dronen som ble skutt ned skal ha vært basert på designet til en amerikansk RQ-170 «Sentinel» ifølge Defence News. Et eksemplar ble skutt ned over iransk territorium i 2011. Ifølge israelske myndigheter fløy dronen svært lavt over grensa til Israel, like ved grensa til USA-vennlige Jordan, muligens for å unngå radar.

Les også:  Over 190 drept i luftangrep i Syria: – De kan vente seg et helvete

Iran på sin side nekter for at deres drone fløy over til Israel og ble skutt ned, og avviser også at de har regulære tropper utstasjonert i Syria. Talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Bahram Qasemi, sier til Reuters at det er «latterlig» at iranere skulle ha noe å gjøre med nedskytingen av F-16-flyet. Iran anerkjenner imidlertid at de har militære rådgivere og frivillige fra revolusjonsgarden i Syria.

– Iran er der kun for å gi militære råd til Syria basert på ønskene fra landets legitime regjering, sier Qasemi.

Den iranske revolusjonsgardens talsmann, brigadegeneral Hossein Salami, vil heller ikke bekrefte drone-episoden, siden israelere er «løgnere».

– Dersom Syria bekrefter, gjør vi det også, sier Salami.

Iran var det første landet som ga Syrias president Bashar al-Assad militær assistanse etter at borgerkrigen i Syria brøt ut, fulgt av Hizbollah og sjia-krigere sendt over fra Iran, Irak og Afghanistan, og - ifølge Bergman - også fra Pakistan.

I Israel er etterforskningen av hvordan F-16-flyet i det hele tatt kunne bli truffet av et missil designet på 60-tallet i full sving. Ifølge Times of Israel kan det ha vært en feilvurdering av pilotene - etter å ha sikret at missilene de avfyrte låste seg på målene, reduserte de ikke flyhøyden for å komme under radaren.

Populært