Dyphavssex forvandler hannen til spermfabrikk

Forskere fanget det noen vil kalle «verdens verste sex» på film for første gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vi mennesker gifter oss, sverger vi fremfor presten å ta vårt hjertes utkårede til ekte, vi lover å elske og ære vedkommende, være tro og bli hos henne eller ham i gode og onde dager, inntil døden skiller oss ad.

Langt ned i havdypet finnes det en fisk med et utseende «kun en mor kan elske» som tar innholdet i troskapseden helt bokstavelig.

– Dette er helt unikt

Da forskerne Kirsten og Joachim Jakobsen dykket ned til 800 meters dyp ved øya São Jorge i Atlanterhavet, fikk de filmet noe som ikke skal være dokumentert tidligere. Forskerne fikk øye på en dyphavmarulk som fløt rundt i dypet mens den forsøkte tiltrekke seg byttedyr med lyset fra en ryggfinne hengende fremfor den enorme munnen.

Dyphavsmarulken var en hunn av arten Caulophryne jordan og nederst på kroppen fikk forskerne øye på en liten hann som var festet til magen hennes. Hunner av denne arten er ved noen sjeldne tilfeller observert i levende live, mens man aldri før har filmet en levende hann.

– Dette er helt unikt, og noe man aldri har sett før. Det er fantastisk å nå kunne se noe som man før bare kunne forestille seg, sier professor ved University of Washington, Ted Pietsch, i en pressemelding.

Les også: Opplevde dansende hai i nordnorsk fjord

(Saken fortsetter under)

Dyphavsmarulken Caulophryne jordani kan vanskelig kalles havets vakreste. Foto: Rebikoff Foundation
Dyphavsmarulken Caulophryne jordani kan vanskelig kalles havets vakreste. Foto: Rebikoff Foundation

Smeltes sammen

Videoen viser en hunn og en hann som er opptatt med flørting, men parringsprosessen kan ikke akkurat beskrives som A4: Det som skjer, er at hannen biter seg fast i hunnens mage. Og den slipper aldri taket så lenge den lever.

Etter hvert vokser huden til hannen og hunnen sammen. Blodårer kobles sammen, og hennes blod flyter inn i hans kropp. Siden den henger fast på hunnen, kvitter hannfisken seg med øyne, finner, tenner, og de fleste organer.

Sluttresultatet er en spermfabrikk som hunnen har tilgang til når enn det måtte passe.

– Jeg har brukt hundrevis av timer på å stirre inn i havets dyp, men dette er den mest utrolige videoen jeg har sett så langt. Den viser hvor annerledes livet er i havet, og er et godt eksempel på hvor viktig det er å se dyr i sitt eget habitat for å forstå hvordan de oppfører seg, sier marinbiolog ved Alfred Wegener-instituttet i Tyskland, Antje Boetius.

Les også: – Oppførte seg som sjenert kattunge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden