Meny

Her drukner spekkhoggeren nyfødt kalv

Se det unike videoopptaket her.
Spekkhoggeroksens mørke hemmelighet dokumentert på film for første gang.

Utenfor Vancouverøya i Canada fanget en gruppe forskere et av spekkhoggerens mange mysterier på film for aller første gang. Videoopptaket ble gjort i desember 2016, men ble først publisert i journalen Scientific Reports denne uka.

Det var økolog Jared Towers som fanget hendelsen på film, etter at undervannsmikrofoner hadde fanget opp spekkhoggerlyder forskerne fant underlige. 

Se video øverst i artikkelen.

– Forskrekket og fascinert

Towers og to kolleger fant to voksne spekkhoggere og en kalv, identifiserte dem, fotograferte og var på vei til å snu båten da de oppdaget voldsom vannsprut. Forskerne trodde på dette tidspunktet at spekkhoggerne hadde funnet seg et bytte – det de ikke visste var at byttet var spekkhoggerkalven de nettopp hadde fotografert.

– Det var da vi innså at kalven, den nyfødte kalven, ikke lenger var å se på overflaten, sier Towers til CBC News.

– Så svømte oksen, som ikke er i slekt med kua, kalvens mor, forbi båten med kalven hengende ut av munnen. Da ble vi forskrekket, men og fascinert, innrømmer økologen.

Les også:  Sjelden hval fanget på film for første gang

Kannibalisme vanlig i naturen

Blant dyr og fugler er ikke kannibalisme og drap av eget og andres avkom så uhørt. Tidligere har ABC Nyheters natursatsing Zooom.no dokumentert at både havørner, gråhegrer og kattugler spiser både egne avkom og egne søsken. I naturen er det den sterkestes rett som gjelder og de svake ungene må ofte bøte med livet og ende som næring for foreldrene eller søsken. 

Hos havørnene på Smøla som i to sesonger ble fulgt direkte døgnet rundt på Zooom.no , ble en av havørnungene ribbet levende av sin egen søster eller bror. Havørnungen endte til slutt som middag i reiret.

Men noe lignende har aldri før vært dokumentert hos spekkhoggere. 

Se også:  Unike bilder av havørn-kannibalisme

Drap for egen vinning

Towers beskriver til CBC News at de raskt innså hva spekkhoggeroksens brutale atferd betød. For i løpet av de neste minuttene observerte de at kalvens mor og hennes slektninger jaget oksen rundt, mens oksens mor prøvde å holde dem unna. I videoen øverst i artikkelen kan du høre hvordan en undervannsmikrofon fanget de desperate skrikene til kalvens mor.

Der den avdøde havørnungen endte som mat i reiret på Smøla, spiste ikke spekkhoggeroksen den døde kalven. Forskerne forklarer dette med at det hele var en atferd av seksuell karakter. Med andre ord, spekkhoggeroksen drepte kalven for egne paringsmuligheter – med sin egen mor. 

– Spekkhoggerkyr er beryktet for å hjelpe deres egne voksne avkom, ved å dele mat med dem og beskytte dem, og også ved å tilby en paringsmulighet for oksene, forklarer Jared Towers.

Ifølge økologen beviser hendelsen at det selv etter 40 år med observasjoner av spekkhoggere utenfor Canadas vestkyst fortsatt er store kunnskapshull om pattedyrenes liv.

Se også:  Her dreper hegren egen unge ved et uhell

Populært