Meny

Kim Jong-uns søster stiger i gradene: – Hun er undervurdert

Kim Jong-un og søsteren Kim Yo-jong. Foto: Minoru Iwasaki / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim Yo-jong er den ukjente søsteren til Kim jong-un. Det hevdes at hun står bak mange av brorens handlinger.

Søndag kom nyheten om at lillesøsteren til Kim Jong-un, Kim Yo-jong (30), får en toppstilling i kommunistpartiet som styrer Nord-Korea.

Hun ble forfremmet av broren sin under et møte lørdag. Hun har fått en sentral plass i politibyrået.

Politbyrået er den øverste beslutningsmyndigheten i kommunistpartiet, og ledes av Jong-un. 30-åringen overtar dermed posisjonen til sin tante, som var en nøkkelperson da Kim Jong-il (den forrige lederen) fortsatt var i live.

– Dette viser at hennes innflytelse er langt mer enn det vi har trodd tidligere og det viser hvordan Kim-familien styrker grepet om makten, sier Michael Madden, Nord-Korea ekspert ved Johns Hopkins University, til nyhetsbyrået Reuters.

Den nye stillingen vil trolig gjøre Yo-jong til én av landets mektigste kvinner, på samme nivå som Kim Jong-un sin kone – Ri Sol Ju.

Ifølge The Guardian er Yo-jong hjernen bak Kim Jong-uns gjennomtenkte mediastrategi.

Les også: Nord-Korea har hacket sørkoreanske militærplaner

– Yo-jong ledet Nord-Korea

Yo-jong ble ikke kjent for offentligheten før i 2010, da hun ble fotografert på en konferanse. Det neste året var hun en del av sin fars (Kim Jong-il) faste følge av personer.

Kim Yo-jong på nordkoreansk TV. Foto: Foto: Ahn Young-joon / AP

Hun ble ikke nevnt i Nord-Koreas statsmedier før i mars 2014. The Guardian skriver at det har gått rykter om at Kim Yo-jong var landets leder da Kim Jong-un var syk i en lengre periode det året.

Analytikere er nå overrasket over forfremmelsen til Yo-jung.

– Den siste forfremmelsen av Kim Yo-jong viser at hun har en viktigere rolle i det nordkoreanske maktapparatet enn de fleste har skjønt, sier Michael Madden, redaktør for nettstedet NK Leadership Watch.

– Hennes oppgaver har i stor grad vært å tilrettelegge sin brors offentlige opptredener – lage programmer, sette opp tidsskjemaer og sørge for sikkerheten. Det har fått mange til å undervurdere hennes maktstilling. Men nå vet vi bedre, sier han.

Les også: Slik er Kim Jong-un privat: – Han er hensynsløs

«Den korte fete»

Kim Yo-jong ble oppvokst i statslederens residens i Pyongyang. Da hun var ni år gammel flyttet hun til Bern i Sveits for å gå på skole. I 2007 flyttet hun tilbake til Nord-Korea, og ble medlem i Nord-Koreas kommunistparti.

Også hennes brødre fikk undervisning i Sveits. Under tiden der gikk dagens leder, Kim Jong-un, under falsk navn. Klassekameratene kjente han som Pak Un. I tillegg ble det påstått at han var sønnen til en nordkoreansk diplomat. Han var kjent som «den korte fete».

CNN har snakket med Joao Micaelo, som var klassekamerat med «Pak Un» i Sveits. Han fortalte en gang at «jeg er sønnen til lederen av Nord-Korea», men klassekameraten trodde ikke på ham.

Dette bildet viser Kim Il-Sung-plassen i Pyongyang. Foto: AFP

Les også: Nord-Koreas økonomi setter rekord under Kim Jong-un

– Hun er blitt anerkjent

I januar ble Yo-jong og flere andre ledere i Nord-Korea svartelistet av USA for alvorlige brudd på menneskerettighetene. Det hindrer henne ikke i å stige i gradene i det regjerende Arbeiderpartiet i hjemlandet.

I november 2014 ble hun forfremmet til nestleder i det såkalte Propaganda- og Agitasjons departementet.

– Hun er de siste årene blitt anerkjent for arbeidet hun har lagt ned for at Kim Jong-un skal fremstå som landets idol. Kim Jong-un fortsetter som sin far og bestefar å gi maktposisjoner til familien nærmeste, sier professor ved South Korea University, Yang Moo-jin til Bloomberg.

Her er Dennis Rodman på besøk i Nord-Korea i juni tidligere i år. Foto: Kim Kwang Hyon / AP

Ifølge The Guardian er Kim Yo-jong hjernen bak Kim Jong-uns besøk på skoler, fornøyelsesparker, hjemmebesøk hos ordinære mennesker og hans snåle vennskap med den tidligere NBA-stjernen Dennis Rodman. Sistnevnte er en av få amerikanere som er velkomne i Nord-Korea.

Les også: CIA: Nord-Koreas leder er svært rasjonell

Drepte sin onkel og bror

Kim Jong-un gjør det han kan for å holde på makten i landet.

Tidligere i år ble Kim Jong-uns bror, Kim Jong-nam, drept i Malaysia. Sørkoreanske myndigheter mente at det var det nordkoreanske regimet som stod bak.

Ifølge Store norske leksikon ble Kim Jong-uns onkel, Jang Song-thaek, henrettet i 2013 fordi han forsøkte å kuppe makten.

Kim Jong-un og Kim Yo-jong har samme mor, Ko Yong-hui. En japansk født tidligere danser som antas å ha vært Kim Jong-ils tredje partner.

Kim Yo-jong giftet seg med Choe Song i 2015. Han er sønn til visepresidenten i kommunistpartiet i Nord-Korea. De to har et barn sammen.

Les også: Kjemiker: Kim Jong-nam hadde gift i ansiktet og blodet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært