Meny

Høyesterett avslår Knutby-pastorens bønn

For 14 år siden fikk Helge Fossmo en livstidsdom for medvirkning til drap på sin kone i svenske Knutby. Denne uken fikk han avslag på en søknad om at straffen skal ha en tidsbegrensning. Foto: NTB scanpix
For 14 år siden rystet «Knutby-saken» Skandinavia. Den norske frikirkepastoren Helge Fossmo (46) ble til slutt dømt for bestillingsdrap. Nå er han igjen nektet tidsbestemt straff i Sverige.

Det var i 2004 at pastoren ble dømt til livstid i fengsel for bestillingsdrap på sin 23-årige kone, og drapsforsøk på en annen mann i menigheten.

Den eksepsjonelle saken – hvor en av aktørene også ble omtalt som «Kristi brud» – preget media i lang tid.

Denne uken har svensk Høyesterett, Högsta domstolen, avslått nok en søknad fra nordmannen om å vurdere å sette en tidsramme for livtidsdommen.

Men domstolen finner ikke en gang grunn til å vurdere søknaden hans.

Kona drept i 2004

Det er ikke første gang Fossmo, som har skiftet navn til Iversen, forsøker å få livstidsstraffen redusert.

Den tidligere pastoren i Filadelfiamenigheten i Knutby, 40 kilometer øst for Uppsala, har norske foreldre.

Knutby-saken

* 10. januar 2004 ble Alexandra Fossmo (23) funnet drept i sitt hjem i Knutby, 4 mil øst for Uppsala. Kort før var Daniel Linde (23) blitt funnet skutt og alvorlig såret i nabohuset.

* Alexandra Fossmo var gift med pastor Helge Fossmo i Knutby Filadelfiamenighet der alle involverte i saken var medlemmer.

* Dagen etter ble Sara Svensson (27) pågrepet og siktet for drapet og drapsforsøket. Hun var tidligere barnepike hos familien Fossmo, men måtte forlate menigheten etter å ha overfalt Alexandra Fossmo i november 2003. Svensson erkjente drapet og drapsforsøket.

* 28. januar ble norskættede Helge Fossmo (33) pågrepet og siktet for drap og drapsforsøk.

* Kona til Linde, Åsa Waldau, omtalt som «Kristi brud», var også en tid siktet i saken, men siktelsen mot henne ble frafalt og hun ble tilkjent erstatning.

* 30. juli 2004 ble Fossmo dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk. Svensson ble dømt til tvungent psykisk helsevern. Fossmo ble frifunnet for tiltalen om drap på sin første kone Helene, som ble funnet død i badekaret i parets hjem i 1999.

* Først i 2006 tilsto Fossmo at han hadde vært innblandet i voldshandlingene. Han har senere skiftet navn til Iversen.

* 14. desember 2011 ble Svensson sluppet fri etter at en domstol fant at hun ikke lenger trengte tvangsbehandling.

Kilde: NTB

I 2004 ble han dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drapet. Drapet ble begått av parets tidligere barnepike Sara Svensson, som ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

De to ble også funnet skyldige i drapsforsøk på Daniel Linde som var gift med pastorens elskerinne.

I 2014 fikk Fossmo straffen omgjort til 24 års fengsel, men det ble senere omgjort etter råd fra rettsmedisinerne som mente at det var risiko for nye forbrytelser.

Innrømmet innblanding

Først to år etter livstidsdommen innrømmet Fossmo at han faktisk hadde vært innblandet i saken.

Den tidligere pastoren ønsker altså å få en tidsramme å forholde seg til, skriver svenska Aftonbladet som først omtalte høyesteretts beslutning.

I den bare tre sider lange avgjørelsen, som ABC Nyheter har lest, fastslår man at det ikke finnes grunn til å vurdere søknaden.

I forbindelse med søknaden la Fossmos advokat i fjor høst frem et brev fra en diakon i den svenske kirken.

– Jeg ønsker at Helge etter lang tid kan få tidsbestemt straff, slik at vi kan begynne med disse framtidsplanene, skrev diakonen.

Ifølge ham hadde eks-pastoren allerede kommet inn på en utdanning for framtidige ansatte i Svenska kyrkan.

– Etter utdanningen tilbyr jeg Helge å jobbe i kirken i det sosiale arbeidet jeg gjør – ett år som praktikant og trening for å sette seg inn i det – og med sikte på fast ansettelse etter praktikantperioden, opplyste diakonen.

For ett år siden ble han etterforsket etter å ha sendt flere brev til en kvinnelig betjent ved soningsanstalten og en av hennes pårørende.

I følge Aftonbladet inneholdt brevene trusler om å skade, trakassere og bakvaske flere fengselsbetjenter.

I avhør nekter Fossmo for å ha noe med trusselbrevene å gjøre, til tross for at de er sendt fra avdelingen der han har sittet, sa Fossmos advokat Anton Strand den gang.

Populært