Meny

Knutby-pastoren tilbys jobb i den svenske kirken

Helge Iversen ble dømt for medvirkning til drapet på kona, som ble funnet død i deres hjem i Knutby i Sverige i 2003. Foto: Bjørn Larsson Ask / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til retten tilbyr en diakon i Svenska kyrkan jobb til den livstidsdømte Knutby-pastoren Helge Iversen, som tidligere het Helge Fossmo.

Brevet er vedlagt i en søknad Iversen har sendt for å få redusert livstidsstraffen sin, ifølge Aftonbladet.

– Jeg ønsker at Helge etter lang tid kan få tidsbestemt straff, slik at vi kan begynne med disse framtidsplanene, skriver diakonen, som jobber for den svenske kirken i Stockholm.

Iversen, som har norske foreldre, ble i 2004 dømt til livsvarig fengsel for å ha bestilt drapet på kona Alexandra Fossmo året før.

Helge Fossmo ble dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap på sin andre kone, Alexandra Fossmo, og medvirkning til drapsforsøk på naboen, Daniel Linde. (Arkivfoto: Passregisteret) Foto: NTB scanpix

Diakonen skriver at det foreligger en tydelig plan for Helge Iversen når han slipper ut av fengsel. Ifølge brevet har pastoren allerede kommet inn på en utdanning for framtidige ansatte i Svenska kyrkan.

– Etter utdanningen tilbyr jeg Helge å jobbe i kirken i det sosiale arbeidet jeg gjør – ett år som praktikant og trening for å sette seg inn i det – og med sikte på fast ansettelse etter praktikantperioden, skriver diakonen.

Iversen var pastor og forstander i menigheten Knutby Filadelfia utenfor Uppsala da hans 23 år gamle kone ble funnet drept. Drapet ble begått av parets tidligere barnepike Sara Svensson, som ble dømt til tvungent psykisk helsevern. De to ble også funnet skyldige i drapsforsøk på Daniel Linde, ektemannen til Fossmos elskerinne.

Fakta om Knutby-saken:

* 10. januar 2004 ble Alexandra Fossmo (23) funnet drept i sitt hjem i Knutby, 4 mil øst for Uppsala. Kort før var Daniel Linde (23) blitt funnet skutt og alvorlig såret i nabohuset.

* Alexandra Fossmo var gift med pastor Helge Fossmo i Knutby Filadelfiamenighet der alle involverte i saken var medlemmer.

* Dagen etter ble Sara Svensson (27) pågrepet og siktet for drapet og drapsforsøket. Hun var tidligere barnepike hos familien Fossmo, men måtte forlate menigheten etter å ha overfalt Alexandra Fossmo i november 2003. Svensson erkjente drapet og drapsforsøket.

* 28. januar ble norskættede Helge Fossmo (33) pågrepet og siktet for drap og drapsforsøk.

* Kona til Linde, Åsa Waldau, omtalt som «Kristi brud», var også en tid siktet i saken, men siktelsen mot henne ble frafalt og hun ble tilkjent erstatning.

* 30. juli 2004 ble Fossmo dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk. Svensson ble dømt til tvungent psykisk helsevern. Fossmo ble frifunnet for tiltalen om drap på sin første kone Helene, som ble funnet død i badekaret i parets hjem i 1999.

* Først i 2006 tilsto Fossmo at han hadde vært innblandet i voldshandlingene.

* 14. desember 2011 ble Svensson sluppet fri etter at en domstol fant at hun ikke lenger trengte tvangsbehandling.

Populært