Krekar-saken utsatt igjen i Italia

<p>I dag skulle saken mot Mulla Krekar, Najmaddin Faraj Ahmad, starte i Italia, men den ble igjen utsatt på ubestemt tid.</p>
I dag skulle saken mot Mulla Krekar, Najmaddin Faraj Ahmad, starte i Italia, men den ble igjen utsatt på ubestemt tid. Foto: Audun Braastad / AP

– Krekars sak ble nok en gang utsatt, opplyser hans rettsoppnevnte italienske advokat, Enrica Franzini, til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag skulle terrorrettssaken mot Mullam Krekar starte i Italia, men den for tredje gang utsatt.

«Rettsmøtet ble nok en gang utsatt», skriver Krekars italienske advokat i en epost til ABC Nyheter.

Enrica Franzini regner også med at det vil komme flere utsettelser. Denne gangen skal dommerne ha godtatt en henvendelse fra norske myndigheter om at Krekar bør bli kontaktet.

«Retten aksepterte dette, selv om det ikke er nødvendig ut fra våre strafferettsregler», skriver Franzini.

Krekar ikke kontaktet

Etter italiensk lov kan man dømme personer selv om de ikke er til stede. Det norske Justisdepartementet bekrefter mandag at de har kontaktet italienerne:

«Norske myndigheter har forespurt italienske myndigheter om prosedyren for forkynning av innkalling til rettsmøtet, siden norsk og italiensk straffeprosess er ulik på dette området», heter det fra kommunikasjonsenheten.

Krekars norske advokat, Brynjar Meling, har tidligere opplyst at verken han eller klienten har blitt kontaktet av italienske myndigheter. De kjenner bare saken ut fra mediaopplysninger.

Meling sendte også like før helgen et skriv til den italienske domstolen og opplyste om at de ikke var kontaktet, at Krekars dom fra lagmannsretten om trusler er oversendt Strasbourg, samt at nettverket Rawti Sahx ikke er å oppfatte som en terrororganisasjon.

Ingen utlevering

Franzini opplyser at det er snakk om formalia og at retten nå vil informere Krekar om ny dato.

«Italia vil ikke sende noen ny begjæring om utlevering av Krekar», skriver hun.

Mandag formiddag ble det også kjent at Meling ønsker å fjerne henne som advokat for Krekar. I et brev som ABC Nyheter omtalte tidligere i dag, sier Meling klart fra om dette.

Franzini sier på sin side at hun som rettsoppnevnt forsvarer, ikke kan bli fjernet på annen måte enn at Krekar oppnevner en annen advokat.

«Inntil da er jeg Krekars eneste advokat i den italienske saken, og jeg kan ikke selv frasi meg jobben. Frem til i dag har jeg gjort en skikkelig jobb og gjort hva jeg kan, sett i forhold til samarbeidet med min klient», skriver hun.

SE VIDEO: Krekar: – Jeg er ikke farlig: