Vil bli kvitt sin italienske advokat

<p>Enrica Franzini (innfelt) er oppnevnt av italiensk rett til å representere Krekar, men hun har aldri møtt ham. Brynjar Meling, Krekars norske advokat, sier at de ikke ønsker hennes tjenester.</p>
Enrica Franzini (innfelt) er oppnevnt av italiensk rett til å representere Krekar, men hun har aldri møtt ham. Brynjar Meling, Krekars norske advokat, sier at de ikke ønsker hennes tjenester. Foto: Ntb Scanpix / avvocato-franzini.it

Mulla Krekar ønsker å kvitte seg med den rettsoppnevnte italienske advokaten, Enrica Franzini. Hans norske advokat - Brynjar Meling - har nå tatt initiativ overfor italiensk rett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag skal et nytt rettsmøte i Italia starte hvor Mulla Krekar vil være sentral, selv om han befinner seg i Norge.

Han risikerer å bli dømt i sitt fravær som leder av et påstått terrornettverk, Rawti Shax.

Men saken kan nok en gang bli utsatt, for tredje gang.

Sendte krass epost

Like før helgen sendte Brynjar N. Meling, den tiltaltes norske advokat, en krass epost til den rettsoppnevnte italienske advokaten som representerer Krekar:

«Jeg vil understreke at Krekar ikke ønsker deg til å representere ham», skriver Meling.

I et brev til italiensk rett, som ABC Nyheter har lest, påpeker han det samme: «Enrica Franzini er uttrykkelig gjort oppmerksom på at hun ikke er ønsket som mulla Krekars forsvarer».

Meling understreker også at Krekar bare kjenner saken fra media, og at han ikke har fått høre anklagepunktene eller blitt innkalt til domstolen i den nord-italienske byen Bolzano.

Franzini har ikke besvart henvendelser fra ABC Nyheter om manglende tillit og det forestående rettsmøtet mandag formiddag.

– Hun har ingen unnskyldning

Det var den italienske advokaten Enrica Franzini som bekreftet overfor ABC Nyheter i begynnelsen av januar at dette nye rettsmøtet skal finne sted i dag, mandag. Hun har også sagt at hun er oppnevnt av en italiensk rett, og derfor ikke kan frasi seg oppdraget som forsvarer for Krekar.

Det gjør ikke Meling mildere stemt:

– Det gjør hennes opptreden dobbelt ille. Desto større ansvar har hun for å sikre at mulla Krekar får ivaretatt sin rett til en rettferdig rettergang, skriver han i en epost til ABC Nyheter mandag formiddag.

– Hun har ingen unnskyldninger for å ikke å kontakte ham, da han har krav på vederlagsfri bistand av en tolk hvis han ikke kan forstå eller tale det språk som blir brukt i retten.

Meling mener at klienten har krav på en rekke konvensjonsbestemte rettigheter, som å straks bli fortalt på et språk han forstår «om innholdet i og grunnen til siktelsen mot ham», «å få tilstrekkelig tid og muligheter til å forberede sitt forsvar», samt å «ta kontakt med ham for å få innkalt og avhørt vitner på hans vegne».

Nok en utsettelse?

Krekar har heller ikke pass eller andre reisedokumenter, og norske myndigheter har heller ikke gitt ham noen garanti for å kunne returnere til Norge etterpå - hvis han skulle ha deltatt på seansen i Nord-Italia.

Italienske myndigheter skal heller ikke ha spurt om muligheten for at den terrortiltalte islamistiske predikanten skal kunne følge rettsmøtet på video fra Norge.

Saken har tidligere blitt utsatt en rekke ganger og Krekars norske advokat, Brynjar Meling, har flere ganger gitt uttrykk for at rettsprosessene i Italia neppe vil føre frem. Hans tydelige mistillitserklæring til Enrica Franzini kan bidra til dette.

Italienske myndigheter hevder mulla Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til ekstremistgruppa IS. Han ble pågrepet natt til 12. november 2015 i likhet med 17 menn i flere land i Europa. Pågripelsene var ledd i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi.

I fjor ble saken utsatt fordi en av medtiltalt sitter fengslet i Storbritannia, og derfor ikke kunne møte.

I et brev til italiensk rett avviser Meling at Rawti Shax skal være en terrororganisasjon: «Rawti Shax er gjenstand for massiv etterforskning. Rawti Shax er ikke en organisasjon. Rawti Shax er en idè, en tanke om noe som skal bli til en organisasjon eller et politisk parti», skriver Meling.

63 rettsmøter

Krekar har selv bare kort kommentert saken på twitter. Her kommenterer han tørt at det er 63. gang han må møte i retten:

Også kurdiske media følger med på saken. Engelskspråklige Rudaw skrev i forrige uke at Krekar er ønsket utlevert til Irak, etter at han opprettet et kalifatlignende styre i de kurdisk dominerte byene Biara og Tawela før USAs invasjon i 2003.

Kurdiske myndigheter mener han er ansvarlig for drap og tortur, skriver Rudaw.

Norge utleverer ikke personer som risikerer dødsstraff, og det er nettopp situasjonen for Krekar.

Advokat Meling har også bedt om at en eventuell terrorrettssak blir overført til Norge.

– Mulla Krekar har ikke fått innkalling til noe rettsmøte i Italia, verken denne gangen eller andre ganger. Vi har kun hørt via mediene at det skal være berammet et rettsmøte 15. januar. Jeg har nå sendt et brev til italiensk rett der jeg gjør rede for saken, sier advokat Brynjar Meling til NTB.

I brevet skriver advokaten også om Krekars intensjoner med Rawti Shax:

«Han har vært klar på at det ikke er legitimt å følge etter soldater som har vært en del av invasjonsstyrken i Irak hjem til deres hjemland og utføre handlinger mot dem der av hevn. Hans agenda har hele tiden vært å arbeide demokratisk for et samlet Kurdistan».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden