Sør-Korea advarer: – Nye rakettester kan bety dødsstøtet for OL

Hvis Nord-Korea utfører en rakettest i forkant av vinter-OL i Sør-Korea, kan det være helt ødeleggende for lekene, advarer en sørkoreansk minister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken 19.17 tirsdag kveld norsk tid skjøt Nord-Korea opp et nytt missil fra Sain-ni. Raketten tilbakela om lag 1.000 kilometer i luften før det falt ned innenfor Japans økonomiske sone i Japanhavet, 50 minutter senere.

USA: – Partene nærmere krig

Missilet skal ha nådd en svært høy bane, 4.500 kilometer over jordas overflate. Hvis det er korrekt, betyr det at missilet gikk ti ganger høyere enn banen som Den internasjonale romstasjonen befinner seg i.

Under et hastemøte i FNs sikkerhetsråd i New York onsdag lokal tid sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley at Nord-Koreas oppskyting bringer partene nærmere en krig USA ikke ønsker.

– Med dette valget kommer et avgjørende valg for resten av verden. Hvis krigen bryter ut, vil det nordkoreanske regimet bli fullstendig ødelagt, advarte hun.

– Kan bety dødsstøtet for OL

Sørkoreanske soldater i Seoul ser på en TV-sending om Nord-Koreas siste rakettest. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Sørkoreanske soldater i Seoul ser på en TV-sending om Nord-Koreas siste rakettest. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Men oppskytingen kan også få direkte konsekvenser for de olympiske vinterleker som etter planen går av stabelen i Sør-Korea i februar. Skulle Nord-Korea avfyre ytterligere raketter, vil det kunne true gjennomføringen av OL.
– Det kan innebære dødsstøtet for OL, sier Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myoung-Gyon.

Uttalelsene kommer etter rapporter om at en årlige militærøvelse for Sør-Korea og USA kanskje utsettes for ikke å sammenfalle med OL og Paralympics.

– Det er viktig at vinter-OL i Pyeongchang holdes i en stabil atmosfære, sa Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myoung-Gyon torsdag.

Det er den sørkoreanske fjellbyen Pyeongchang som er vert for vinter-OL i 2018. Byen ligger 80 kilometer fra grensen til Nord-Korea. Lekene går av stabelen 9. februar, mens Paralympics starter 9. mars.

Trener på invasjon av Nord-Korea

Den årlige militærøvelsen starter som regel sent i februar eller tidlig i mars, og varer til slutten av april. Det nordkoreanske regimet mener Sør-Korea og USA øver på en invasjon av Nord-Korea. Som svar på øvelsen har de dermed flere ganger tidligere utført egne militærøvelser, som har inkludert rakettester.

Nyhetsbyrået Yonhap har sitert kilder fra det sørkoreanske forsvaret som sier det kan bli aktuelt å utsette militærøvelsen for å unngå at den overlapper med OL. Nord-Korea testet tirsdag en ballistisk rakett av typen Hwasong-15. Nordkoreanske myndigheter hevder raketten kan nå hele USA.

Aktuelt:

Russland mener USA provoserer Nord-Korea

USA truer med å utslette Nord-Koreas regime

Personvernpolicy