Meny

Tyske militære frykter EUs fall innen 2040

I en fremtidsanalyse vurderer tyske Bundeswehr blant annet muligheten for at EU-prosjektet faller fra hverandre. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyske Bundeswehr har laget ulike scenarioer for de neste tiårene. I et av dem er EU-prosjektet knust innen 2040.

Det er det anerkjente tyske tidsskriftet Der Spiegel som har fått fatt i det strategiske dokumentet på 102 sider.

Det skal være første gang Bundeswehr har skrevet en slik analyse hvor seks ulike fremtidstrender som kan påvirke tysk sikkerhetspolitikk, blir vurdert.

Et av dem beskriver en verden hvor den internasjonale orden etter tiår med instabilitet smuldrer opp, og at globaliseringen - inkludert et felles verdisystem - bryter sammen.

«EU-utvidelsen er oppgitt, og flere stater har forlatt fellesskapet. Europa har tapt sin globale konkurransekraft», skriver Bundeswehr analytikere, som slår fast at dette dramatisk vil endre den sikkerhetspolitiske situasjonen for Europa og Tyskland.

I andre fremtidsscenarioer ser en for seg blant annet at ekstremismen er på fremmarsj, eller at land slutter opp om Russlands «statskapitalistiske modell».

Dokumentet skal være skrevet for to år siden, altså før britenes Brexit og USAs valg av Donald Trump som president. En utløsende årsak til at analysen ble gjort skal ha vært Russlands anneksjon av Krim-halvøya fra Ukraina i 2014.

Populært