Mangel på brexitframdrift bekymrer Solberg

Storbritannias statsminister Theresa May (i midten) vil videre i brexitforhandlingene, men Tysklands statsminister Angela Merkel (til venstre) og Frankrikes president Emmanuel Macron (til høyre) holder igjen. Torsdag møttes de på EU-toppmøtet i Brussel.
Storbritannias statsminister Theresa May (i midten) vil videre i brexitforhandlingene, men Tysklands statsminister Angela Merkel (til venstre) og Frankrikes president Emmanuel Macron (til høyre) holder igjen. Torsdag møttes de på EU-toppmøtet i Brussel. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Theresa May mener det haster med å komme videre i brexitforhandlingene. Frankrike og Tyskland har ikke fullt så dårlig tid. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) ser med uro på den langsomme framdriften i forhandlingene.

– Jeg er redd for at det går for sakte, og at vi kan komme i en vanskelig situasjon, sier hun til NTB.

Torsdag var hun i Brussel for å delta på et formøte med konservative ledere før EU-toppmøtet torsdag og fredag. På toppmøtet skal EU gjøre opp status i forhandlingene med Storbritannia.

Sjarmoffensiv

Statsminister Theresa May har forsøkt seg på en diplomatisk sjarmoffensiv i forkant av møtet. Hun sier det haster, spesielt med å komme til enighet om rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU.

– Jeg håper vi vil være i stand til å gjøre framskritt i ukene som kommer, sa hun på vei inn til toppmøtet.

Men EU holder igjen. Spesielt Frankrike og Tyskland har insistert på å presse britene. De vil at britene skal gi mer før EU går med på å åpne del to av forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I del én er det kun vilkårene for selve skilsmissen som diskuteres. Britenes mål er å komme raskt videre til del to, som også vil omfatte overgangsordninger og rammene for en framtidig handelsavtale.

Nye løfter

For å prøve å komme ett skritt videre publiserte May torsdag et åpent brev til EU-borgere som bor i Storbritannia i dag.

Der kom hun med nye løfter, blant annet om enklere prosedyrer for å registrere seg som bosatt i Storbritannia. Dette er noe EU har etterlyst.

Men EU-siden har også insistert på at EU-domstolen må ha en rolle som garantist for rettighetene, selv om Storbritannia ikke lenger vil være medlem av EU. Det har britene nektet plent å godta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er det uenighet om reglene for familiegjenforening og om eksport av velferdsytelser.

Tidspress

EU forsøker også å presse britene til å love mer i det økonomiske oppgjøret som må komme etter brexit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her utnytter EU tidsnøden som et pressmiddel, mener britene.

– Den enkle sannhet er at vi er i forhandlinger, og de bruker tidspress for å se om de kan skvise mer penger ut av oss. Det er det som foregår, og det er åpenbart for alle, sa Storbritannias brexitminister David Davis i en diskusjon Parlamentet nylig.

Den 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med eller uten avtale. Solbergs mareritt er at tida skal renne ut uten at de klarer å bli enige.

– Det er bare 17 måneder til tidsfristen nås, og det er sånn at skulle vi få en «hard brexit», er det også ekstremt krevende for Norge, sier Solberg til NTB.

Les også: Auke i hatkriminalitet etter Brexit-avstemninga

EU gir Storbritannia brexit-deadline til desember