Meny

Atomkrigen KAN bryte ut

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kjell Arild Nilsen
Forfatter og journalist, med mange års erfaring fra NTB.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

De fleste betrakter utsiktene til atomkrig mellom USA og Nord-Korea med gru, men skyver tanken fra seg. Hva hvis det likevel går galt?

Og hvorfor nekter vi å tro at Donald Trump og Kim Jong-un er i stand til å gjøre det de sier de vil gjøre?

Trump har gjentatte ganger sagt at Kim Jong-un vil møte en styrke verden aldri har sett maken til. Foran alle verdens ledere (unntatt Kinas Xi Jinping), sa Trump til FNs generalforsamling at Kim Jong-un «var på selvmordsoppdrag»:

«USA har stor styrke og tålmodighet, men hvis landet tvinges til å forsvare seg eller sine allierte, vil vi ikke ha noe annet valg enn å ødelegge Nord-Korea totalt. Rakettmannen er på et selvmordsoppdrag for seg selv og regimet sitt,» sa Trump.

Hvordan skal de komme seg ut av hjørnet de maler seg selv inn i?

Nord-Koreas FN-ambassadør svarte med å sammenligne Trump med en hund som bjeffer, men ikke biter, ifølge The New York Times.

Ordkrigen ser heller ikke ut til å ha noen grenser. Svaret fra Pyongyang kom få dager etter: Trusler om en nordkoreansk hydrogenbombeprøvesprengning av historisk størrelse i Stillehavet, kombinert med utsagn fra Kim om at Trump, er fullstendig gal.

Eskalerende ordkrig

Fornuftens vekstvilkår i Nord-Korea er heller ikke gode. Det statskontrollerte nyhetsbyrået KCNA sendte 14. september ut en melding fra Den koreanske fredskomiteen for Asia-Stillehavet (!) med oppfordring til å «senke» Japan og redusere USA til «aske og mørke».

Japan «bør senkes i havet av Juches atombombe – Japan trenger ikke lenger fortsette å eksistere ved siden av oss», lød det. Juche-tanken er Nord-Koreas nasjonale ideologi, som blander marxisme med ekstrem nasjonalisme og selvberging.

Siden har de to fortsatt å trappe opp ordkrigen med trusler om å ta livet av hverandre. Hvordan skal de komme seg ut av hjørnet de maler seg selv inn i?

Det kan skje

Det liberale, britiske ukemagasinet The Econmist valgte i begynnelsen av august å beskrive hvordan en krig faktisk kan begynne, selv om verken Kim Jong-un eller Donald Trump egentlig ønsker det:

Det er blitt mars 2019. USA og Sør-Korea er i gang med sin årlige militærøvelse. 20 000 amerikanske og 300 000 sørkoreanske soldater er med. Etter fortsatte tester av nye interkontinentale raketter, har Kim lovet en prøvesprengning som vil fjerne all tvil om Nord-Koreas atomkapasitet.

Deler av USAs etterretning regner med en prøvesprengning i stor høyde, som med sin elektromagnetiske puls kan slå ut satellitter i verdensrommet og strømnettet på bakken. For Trump er grensen nådd, selv om hans generaler advarer. USA har ikke sikre opplysninger om hvor alle Nord-Koreas raketter holdes skjult, det være seg konvensjonelle eller kjernefysiske.

En atomkrig som «sletter» Nord-Korea fra kartet, vil mest sannsynlig også ha millioner av ofre.

Trump hører ikke, heller ikke på advarslene fra Xi Jinping, som ikke sier om Kina eventuelt vil gjøre noe. Derimot hører den amerikanske presidenten på hauken John Bolton, som er blitt ny nasjonal sikkerhetsrådgiver.

USA sprenger en nordkoreansk, interkontinental rakett mens den befinner seg på bakken.

Nord-Koreas neste prøveoppskyting finner dermed ikke sted. Trump feirer i USA, mens nordkoreanerne svarer med et knapt timelangt artilleri- og rakettangrep mot Seoul-området.

USA og Sør-Korea tolker ikke angrepet som en advarsel, men som begynnelsen på et massivt angrep. USA svarer med et voldsomt, konvensjonelt rakettangrep mot nordkoreanske styrker.

Donald Trump sender ut en ny twittermelding: «Thanks to my actions, America is safe again.»

Kims stridsvogner og kanoner utraderes av amerikanske presisjonsraketter. Trump sender en melding til Kim om at hvis man så mye som mistenker at en rakett med atomladning er på vei mot Sør-Korea, vil Kim og landet hans bli slettet fra kartet.

Kim tas på sengen av det enorme amerikanske motangrepet. Han vil ikke kapitulere, og bestemmer seg for å bruke alt han har – også atomvåpen.

To nordkoreanske interkontinentale og flere mellomdistanseraketter skytes ned på vei mot Japan og Sør-Korea med atomladninger. Men to kortdistanseraketter med atomvåpen, «gjemt» i en flom av konvensjonelle, treffer Sør-Koreas hovedstad Seoul.

De første anslagene over drepte er 300 000, men effektene av stråling vil øke dødstallene i tiden som kommer. Trump fikk råd om at han måtte gjengjelde atomangrepet med kraftigere atomangrep mot Nord-Korea. Amerikanske B2-bombefly slipper noen av USAs voldsomste atombomber over Nord-Korea.

Selv maksimumstemperaturen i sommerhalvåret ville forbli under null over hele kloden.

«Etter at fire var blitt sluppet, var Nord-Koreas krig over,» skriver The Economist i sin oppdiktede, men tenkbare historie. «Kim og hans overkommando var fordampet i bunkerne sine.»

I dette scenariet har Nord-Korea hundretusener av drepte soldater, og én million sivile er på flukt fra Pyongyang i frykt for nye angrep. Kina er i ferd med å møte en humanitær katastrofe på grensen. Dødelig, radioaktivt materiale blåser inn over kinesisk territorium, inkludert flere kinesiske byer. Donald Trump sender ut en ny twittermelding: «Thanks to my actions, America is safe again.»

Les kommentaren: Merkel for fjerde gang

Begrenset?

Donald Trump snakker om å utslette Nord-Korea i en språkbruk som bare har sin like i det som kommer fra Nord-Korea. Men en atomkrig som «sletter» Nord-Korea fra kartet, vil mest sannsynlig også ha millioner av ofre, og ikke bare der. Dødelig radioaktivt materiale stopper verken ved den 38. breddegraden eller ved grensene mot Kina og Russland.

Selv en såkalt «begrenset» atomkrig vil bli katastrofal.

Det er helt sikkert at virkningene vil spre seg regionalt i Nordøst-Asia, kanskje enda lenger, selv om Kina og Russland ikke går inn i krigen.

I august i år gjenga nettstedet Mashable.com noe av det en gruppe internasjonale forskere har konkludert med om virkningene av en såkalt «mellomstor» atomkrig. De vurderte i 2007 en slik krig mellom India og Pakistan, der hver av partene slipper 50 atombomber – som er cirka halvparten av de to landenes atomarsenal – over fiendens største byer.

Bombing vil føre til enorme brannstormer i byene, som vil sende fem millioner tonn røyk opp i atmosfæren.

To av forskerne, amerikanerne Owen Brian Toon og Alan Robock, er fortsatt aktive, og begge er opptatt av hvordan en krig på Korea-halvøya vil arte seg.

Robock sier til nettstedet at ledende representanter for det amerikanske forsvaret ikke engang er bevisst på at en atomkrig mot Nord-Korea på den andre siden av kloden også kan få alvorlige skadevirkninger på USA gjennom klimaendringene som helt sikkert vil oppstå.

Simuleringer av effekten av en atomkrig mellom USA og Sovjetunionen på 1980-tallet viste at så mye røyk ville stige opp i atmosfæren at sollyset ville bli utestengt fra jorda i årevis etterpå. Avlinger, planter og dyr ville dø i stor skala og temperaturen synke dramatisk. Selv maksimumstemperaturen i sommerhalvåret ville forbli under null over hele kloden.

Les kommentaren: Grenser diskriminerer

Enorme konsekvenser

Studien fra 2007 omfattet tenkt bruk av bomber med en sprengkraft på 15 kilotonn. Det er bomber på størrelse med de som i sin tid ble brukt mot Hiroshima og Nagasaki, og som Nord-Korea også trolig har.

Rapporten konkluderte med at antall drepte ville bli som under hele andre verdenskrig totalt, 55–70 millioner mennesker. Bombing ville føre til enorme brannstormer i byene som ville sende fem millioner tonn røyk opp i atmosfæren og stenge sollyset ute fra jordas overflate. Dette vil igjen brått gjøre jorda kaldere.

Trekkes Russland og Kina inn, kan ingen lenger gjette hvilke katastrofer verden står overfor.

De to forskerne sier ifølge nettstedet at selv en såkalt «begrenset» atomkrig vil bli katastrofal. Den ene av de to forskerne, Toon, sier at et amerikansk atomangrep på et annet, mindre land vil være som et selvmord.

Robock sier at en krig av det omfanget som India-Pakistan-scenariet antyder, vil ødelegge store deler av landbruket og mulighetene for å dyrke mat i de viktigste matproduserende områdene i USA og Kina i over ti år etter.

Les kommentaren: Vi som burde elske Amerika

Vet ikke hva de vil slippe løs

En kjernefysisk krig mellom USA og Nord-Korea vil trolig bli mindre i omfang enn en mellom India og Pakistan. Derfor kan også de globale klimaendringene bli mindre. Men det forutsetter at Russland og Kina, som begge grenser til Nord-Korea, holdes utenfor. Trekkes de to inn, kan ingen lenger gjette hvilke katastrofer verden står overfor.

Og man skulle anta at et land med så ødeleggende våpen vil være interessert i å kartlegge konsekvensene hvis våpnene brukes.

Men Robrock og Toon har bare møtt en kald skulder. Forsvarsdepartementet (Pentagon), Energidepartementet og Departementet for indre sikkerhet (Homeland Security) har alle sagt nei til å støtte arbeidet deres økonomisk.

Som de to forskerne sier: Det er skremmende at det sitter folk med ansvar for å ta i bruk atomvåpen, som ikke vet hva de vil slippe løs.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus, rekker ikke åpningsdistansen11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51 NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47 Pelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32 Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24 – USA må være militært beredt i verdensrommet07:00 Kongen feirer 82-årsdagen i dag06:40 To personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38 Klæbo: – Det blir litt bingo06:17 Helse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05 Drapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00 Før VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00 Elefanter truer verdens største flyktningleir05:52 79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Venezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06 Forsvaret har mottatt flere varsler05:00 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35 Reuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09 Flere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43 Dødstallene stiger til 69 etter brann i Bangladesh03:23 FN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03 Avslår søknader om salg av e-sigaretter02:46 Bergensavisen vil ut av Media City02:38 Skuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12 Kystvaktansatt i USA planla massedrap02:09 Milliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24 Venezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19 Bonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12 PST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00 Atlético vant fortjent etter VAR-drama00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10 Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59 Vilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44 Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41 City med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Stiller spørsmål ved Waras lojalitet14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse
Siste nytt
11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus, rekker ikke åpningsdistansen11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51MotorNAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47VerdenPelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32SportStjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24Verden– USA må være militært beredt i verdensrommet07:00KulturKongen feirer 82-årsdagen i dag06:40VerdenTo personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38SportKlæbo: – Det blir litt bingo06:17NorgeHelse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05NorgeDrapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00SportFør VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00VerdenElefanter truer verdens største flyktningleir05:52Verden79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenVenezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06NorgeForsvaret har mottatt flere varsler05:00VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35VerdenReuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09NorgeFlere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43VerdenDødstallene stiger til 69 etter brann i Bangladesh03:23VerdenFN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner03:03NorgeAvslår søknader om salg av e-sigaretter02:46NorgeBergensavisen vil ut av Media City02:38KulturSkuespiller tiltalt for å ha løyet om hatkriminalitet02:12VerdenKystvaktansatt i USA planla massedrap02:09PolitikkMilliondryss over Arbeiderpartiet fra LO i valgkampen01:24VerdenVenezuelas militærattaché i FN erklærer støtte til Guaido01:19NorgeBonde tiltalt for smugling av 2.100 tonn korn01:12NorgePST vet ikke hvilken trussel fremmedkrigere kan utgjøre etter soning01:00SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10NorgePredikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59SportVilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:44NorgeVegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41SportCity med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenSlik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenAdvarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkStiller spørsmål ved Waras lojalitet14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse
Populært