Atomkrigen KAN bryte ut

Illustrasjonsfoto: Pixabay
Illustrasjonsfoto: Pixabay

De fleste betrakter utsiktene til atomkrig mellom USA og Nord-Korea med gru, men skyver tanken fra seg. Hva hvis det likevel går galt?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kjell Arild Nilsen
Forfatter og journalist, med mange års erfaring fra NTB.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Og hvorfor nekter vi å tro at Donald Trump og Kim Jong-un er i stand til å gjøre det de sier de vil gjøre?

Trump har gjentatte ganger sagt at Kim Jong-un vil møte en styrke verden aldri har sett maken til. Foran alle verdens ledere (unntatt Kinas Xi Jinping), sa Trump til FNs generalforsamling at Kim Jong-un «var på selvmordsoppdrag»:

«USA har stor styrke og tålmodighet, men hvis landet tvinges til å forsvare seg eller sine allierte, vil vi ikke ha noe annet valg enn å ødelegge Nord-Korea totalt. Rakettmannen er på et selvmordsoppdrag for seg selv og regimet sitt,» sa Trump.

Hvordan skal de komme seg ut av hjørnet de maler seg selv inn i?

Nord-Koreas FN-ambassadør svarte med å sammenligne Trump med en hund som bjeffer, men ikke biter, ifølge The New York Times.

Ordkrigen ser heller ikke ut til å ha noen grenser. Svaret fra Pyongyang kom få dager etter: Trusler om en nordkoreansk hydrogenbombeprøvesprengning av historisk størrelse i Stillehavet, kombinert med utsagn fra Kim om at Trump, er fullstendig gal.

Eskalerende ordkrig

Fornuftens vekstvilkår i Nord-Korea er heller ikke gode. Det statskontrollerte nyhetsbyrået KCNA sendte 14. september ut en melding fra Den koreanske fredskomiteen for Asia-Stillehavet (!) med oppfordring til å «senke» Japan og redusere USA til «aske og mørke».

Japan «bør senkes i havet av Juches atombombe – Japan trenger ikke lenger fortsette å eksistere ved siden av oss», lød det. Juche-tanken er Nord-Koreas nasjonale ideologi, som blander marxisme med ekstrem nasjonalisme og selvberging.

Siden har de to fortsatt å trappe opp ordkrigen med trusler om å ta livet av hverandre. Hvordan skal de komme seg ut av hjørnet de maler seg selv inn i?

Det kan skje

Det liberale, britiske ukemagasinet The Econmist valgte i begynnelsen av august å beskrive hvordan en krig faktisk kan begynne, selv om verken Kim Jong-un eller Donald Trump egentlig ønsker det:

Det er blitt mars 2019. USA og Sør-Korea er i gang med sin årlige militærøvelse. 20 000 amerikanske og 300 000 sørkoreanske soldater er med. Etter fortsatte tester av nye interkontinentale raketter, har Kim lovet en prøvesprengning som vil fjerne all tvil om Nord-Koreas atomkapasitet.

Deler av USAs etterretning regner med en prøvesprengning i stor høyde, som med sin elektromagnetiske puls kan slå ut satellitter i verdensrommet og strømnettet på bakken. For Trump er grensen nådd, selv om hans generaler advarer. USA har ikke sikre opplysninger om hvor alle Nord-Koreas raketter holdes skjult, det være seg konvensjonelle eller kjernefysiske.

En atomkrig som «sletter» Nord-Korea fra kartet, vil mest sannsynlig også ha millioner av ofre.

Trump hører ikke, heller ikke på advarslene fra Xi Jinping, som ikke sier om Kina eventuelt vil gjøre noe. Derimot hører den amerikanske presidenten på hauken John Bolton, som er blitt ny nasjonal sikkerhetsrådgiver.

USA sprenger en nordkoreansk, interkontinental rakett mens den befinner seg på bakken.

Nord-Koreas neste prøveoppskyting finner dermed ikke sted. Trump feirer i USA, mens nordkoreanerne svarer med et knapt timelangt artilleri- og rakettangrep mot Seoul-området.

USA og Sør-Korea tolker ikke angrepet som en advarsel, men som begynnelsen på et massivt angrep. USA svarer med et voldsomt, konvensjonelt rakettangrep mot nordkoreanske styrker.

Donald Trump sender ut en ny twittermelding: «Thanks to my actions, America is safe again.»

Kims stridsvogner og kanoner utraderes av amerikanske presisjonsraketter. Trump sender en melding til Kim om at hvis man så mye som mistenker at en rakett med atomladning er på vei mot Sør-Korea, vil Kim og landet hans bli slettet fra kartet.

Kim tas på sengen av det enorme amerikanske motangrepet. Han vil ikke kapitulere, og bestemmer seg for å bruke alt han har – også atomvåpen.

To nordkoreanske interkontinentale og flere mellomdistanseraketter skytes ned på vei mot Japan og Sør-Korea med atomladninger. Men to kortdistanseraketter med atomvåpen, «gjemt» i en flom av konvensjonelle, treffer Sør-Koreas hovedstad Seoul.

De første anslagene over drepte er 300 000, men effektene av stråling vil øke dødstallene i tiden som kommer. Trump fikk råd om at han måtte gjengjelde atomangrepet med kraftigere atomangrep mot Nord-Korea. Amerikanske B2-bombefly slipper noen av USAs voldsomste atombomber over Nord-Korea.

Selv maksimumstemperaturen i sommerhalvåret ville forbli under null over hele kloden.

«Etter at fire var blitt sluppet, var Nord-Koreas krig over,» skriver The Economist i sin oppdiktede, men tenkbare historie. «Kim og hans overkommando var fordampet i bunkerne sine.»

I dette scenariet har Nord-Korea hundretusener av drepte soldater, og én million sivile er på flukt fra Pyongyang i frykt for nye angrep. Kina er i ferd med å møte en humanitær katastrofe på grensen. Dødelig, radioaktivt materiale blåser inn over kinesisk territorium, inkludert flere kinesiske byer. Donald Trump sender ut en ny twittermelding: «Thanks to my actions, America is safe again.»

Les kommentaren: Merkel for fjerde gang

Begrenset?

Donald Trump snakker om å utslette Nord-Korea i en språkbruk som bare har sin like i det som kommer fra Nord-Korea. Men en atomkrig som «sletter» Nord-Korea fra kartet, vil mest sannsynlig også ha millioner av ofre, og ikke bare der. Dødelig radioaktivt materiale stopper verken ved den 38. breddegraden eller ved grensene mot Kina og Russland.

Selv en såkalt «begrenset» atomkrig vil bli katastrofal.

Det er helt sikkert at virkningene vil spre seg regionalt i Nordøst-Asia, kanskje enda lenger, selv om Kina og Russland ikke går inn i krigen.

I august i år gjenga nettstedet Mashable.com noe av det en gruppe internasjonale forskere har konkludert med om virkningene av en såkalt «mellomstor» atomkrig. De vurderte i 2007 en slik krig mellom India og Pakistan, der hver av partene slipper 50 atombomber – som er cirka halvparten av de to landenes atomarsenal – over fiendens største byer.

Bombing vil føre til enorme brannstormer i byene, som vil sende fem millioner tonn røyk opp i atmosfæren.

To av forskerne, amerikanerne Owen Brian Toon og Alan Robock, er fortsatt aktive, og begge er opptatt av hvordan en krig på Korea-halvøya vil arte seg.

Robock sier til nettstedet at ledende representanter for det amerikanske forsvaret ikke engang er bevisst på at en atomkrig mot Nord-Korea på den andre siden av kloden også kan få alvorlige skadevirkninger på USA gjennom klimaendringene som helt sikkert vil oppstå.

Simuleringer av effekten av en atomkrig mellom USA og Sovjetunionen på 1980-tallet viste at så mye røyk ville stige opp i atmosfæren at sollyset ville bli utestengt fra jorda i årevis etterpå. Avlinger, planter og dyr ville dø i stor skala og temperaturen synke dramatisk. Selv maksimumstemperaturen i sommerhalvåret ville forbli under null over hele kloden.

Les kommentaren: Grenser diskriminerer

Enorme konsekvenser

Studien fra 2007 omfattet tenkt bruk av bomber med en sprengkraft på 15 kilotonn. Det er bomber på størrelse med de som i sin tid ble brukt mot Hiroshima og Nagasaki, og som Nord-Korea også trolig har.

Rapporten konkluderte med at antall drepte ville bli som under hele andre verdenskrig totalt, 55–70 millioner mennesker. Bombing ville føre til enorme brannstormer i byene som ville sende fem millioner tonn røyk opp i atmosfæren og stenge sollyset ute fra jordas overflate. Dette vil igjen brått gjøre jorda kaldere.

Trekkes Russland og Kina inn, kan ingen lenger gjette hvilke katastrofer verden står overfor.

De to forskerne sier ifølge nettstedet at selv en såkalt «begrenset» atomkrig vil bli katastrofal. Den ene av de to forskerne, Toon, sier at et amerikansk atomangrep på et annet, mindre land vil være som et selvmord.

Robock sier at en krig av det omfanget som India-Pakistan-scenariet antyder, vil ødelegge store deler av landbruket og mulighetene for å dyrke mat i de viktigste matproduserende områdene i USA og Kina i over ti år etter.

Les kommentaren: Vi som burde elske Amerika

Vet ikke hva de vil slippe løs

En kjernefysisk krig mellom USA og Nord-Korea vil trolig bli mindre i omfang enn en mellom India og Pakistan. Derfor kan også de globale klimaendringene bli mindre. Men det forutsetter at Russland og Kina, som begge grenser til Nord-Korea, holdes utenfor. Trekkes de to inn, kan ingen lenger gjette hvilke katastrofer verden står overfor.

Og man skulle anta at et land med så ødeleggende våpen vil være interessert i å kartlegge konsekvensene hvis våpnene brukes.

Men Robrock og Toon har bare møtt en kald skulder. Forsvarsdepartementet (Pentagon), Energidepartementet og Departementet for indre sikkerhet (Homeland Security) har alle sagt nei til å støtte arbeidet deres økonomisk.

Som de to forskerne sier: Det er skremmende at det sitter folk med ansvar for å ta i bruk atomvåpen, som ikke vet hva de vil slippe løs.

Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring
Siste nytt
04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring
Populært