Aksel Lund Svindal om kreftdiagnosen: – Lettere når du ikke er alene om det

Aksel Lund Svindal og Amalie Iuel i forbindelse med Idrettsgallaen 2022 i Oslo Spektrum. Etter at Svindal sto frem med kreftdiagnosen i høst har han høstet mye ros for åpenheten. Det er han glad for.
Aksel Lund Svindal og Amalie Iuel i forbindelse med Idrettsgallaen 2022 i Oslo Spektrum. Etter at Svindal sto frem med kreftdiagnosen i høst har han høstet mye ros for åpenheten. Det er han glad for. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig får han ros av samboer Amalie Iuel, som mener Svindal har vært skikkelig modig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor høst kom sjokkbeskjeden om at alpinthelten Aksel Lund Svindal (40) hadde fått testikkelkreft.

«De siste ukene har vært annerledes … Jeg følte en endring i kroppen min og bestemte meg for å få sjekket det. Det viste seg å være testikkelkreft», skrev han på Instagram til sine 500.000 følgere.

At han valgte å være åpen om det er han glad for i dag.

– Mye å lære av jentene

Den doble OL-gullvinneren gikk gjennom tester, skanninger og operasjon raskt etter at han fikk diagnosen. Prognosene har hele tiden vært gode.

«Det var takket være at jeg besøkte legen med en gang jeg tenkte at det var noe galt», skrev Svindal i september, og oppfordret flere menn til å gjøre det samme.

Dette ble han hyllet for.

I etterkant er Svindal glad for all den oppmerksomheten åpenheten hans har fått.

– Jeg tror vi gutta tradisjonelt er dårligere enn jentene om å være åpne og snakke om vanskelige ting. Der har vi mye å lære. Samtidig er vi bedre nå enn for ti år siden. Alt er mye lettere hvis du ikke er alene om det, sier han til Se og Hør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stolt samboer

Også samboer og friidrettsstjerne Amalie Iuel (28) roser kjæresten opp i skyene. Hun mener han har vært modig.

– Det er ikke noe som er lett å snakke om, men det er viktig å gjøre det. Budskapet er også viktig å bringe frem til andre menn: Gå og sjekk deg hvis du lurer om på om alt er ok, sier Iuel til Se og Hør.

Hun tror også samboerens åpenhet har ført til at flere snakker om kreft, og tror også Svindal, da han sto frem med sin historie, ble overrasket over hvor mange som har stått i lignende situasjoner før ham.

Se video: Leah Isadora tar til tårene: – Vanskelig