Marit Bjørgen raste mot journalist

<p>Marit Bjørgen, Marthe Kristoffersen og Kristine Størmer Steira etter den skuffende fjerdeplassen på stafetten under ski-VM i 2009. </p>
Marit Bjørgen, Marthe Kristoffersen og Kristine Størmer Steira etter den skuffende fjerdeplassen på stafetten under ski-VM i 2009.  Foto: Lise Åserud / NTB

Samholdet på det norske kvinnelandslaget i langrenn slo sprekker, ifølge den ferske boken om Marit Bjørgen. En sak i Adresseavisen fikk Bjørgen til å rase. 

Langrennskarrieren til Marit Bjørgen (41) var preget av både opp- og nedturer, og i den nye boken «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen» skildres begge deler.

Boken er skrevet av NRK-journalist Ingerid Stenvold og ble sluppet tirsdag.

Årene mellom 2006 og 2009 var langt fra de beste i Bjørgens karriere. I tillegg var ikke samholdet på kvinnelandslaget i langrenn det beste i disse årene, ifølge boken.

Flere av utøverne hadde personlige trenere utenom landslaget. I utgangspunktet var ikke dette et problem, men det ble et problem fordi de forskjellige treningsregimene sprikte, står det i boken.

«Marit ble rasende»

På denne tiden var Egil Kristiansen landslagstrener.

«Ingen dro i samme retning lenger, og Egil var som nevnt ikke typen til å sette hardt mot hardt. I det hele tatt brukte han lang tid på å vokse inn i rollen som hovedtrener, og dermed led laget også under svak ledelse. Samholdet slo sprekker», heter det i boken.

Og i mars 2008 blir en sak i Adresseavisen beskrevet som at «bunnpunktet ble nådd». I saken ble anonyme kilder sitert på at flere av kvinnene på landslaget gruet seg til å reise på samlinger.

«De samme kildene fortalte om baksnakking og at det foregikk en maktkamp mellom løpere på laget, dels på grunn av det sprikende treningsopplegget, dels på grunn av at de var så mange ulike og sterke mennesketyper. De stilte også spørsmål ved om Egil var den rette til å lede laget videre. Marit ble rasende. Det er en sjelden reaksjon til henne å være, derfor husker hun det også godt. Hun søkte opp nummeret til journalisten og sendte ham en nokså krass melding», skriver Stenvold i boken.

De norske kvinnene presterte dårlig denne sesongen, med unntak av Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som ble nummer to i verdenscupen sammenlagt.

«Oppslaget i Adresseavisen kom da de var i Bormio i Italia for å gå verdenscupavslutning. Stemninga kunne vært bedre. De satte seg ned samme kveld, løperne og trenerne sammen, og prøvde å lufte ut og sette ord på hva som var problemet. Det gikk trått i starten. Tilliten var ikke på topp etter lekkasjene til pressen. Ingen der forsvarte det som hadde stått i avisa, men etter hvert presset det seg fram en enighet om at noe måtte gjøres», står det i boken.

Slo kraftig tilbake

Bjørgen hadde den gang flere skuffende mesterskap bak seg. OL i 2006 ble en skuffelse, til tross for en individuell sølvmedalje.

Verdensmesterskapene i 2007 og 2009 endte med to bronsemedaljer totalt. Medaljene ble henholdsvis tatt på stafett og lagsprint.

Men i 2010 slo Bjørgen kraftig tilbake med fem medaljer under OL i Vancouver, tre av dem var gull.

Personvernpolicy