Ingemar Stenmark skjulte sin stjernestatus for datteren

<p>Skilegenden Ingemar Stenmark mener dagens alpinister driver idretten på et helt annet og mye høyere nivå enn da han selv var aktiv og dominerte i slalomløypene.</p>
Skilegenden Ingemar Stenmark mener dagens alpinister driver idretten på et helt annet og mye høyere nivå enn da han selv var aktiv og dominerte i slalomløypene. Foto: Leonhard Foeger / Reuters

– Jeg er ikke stolt over noe som ligger tilbake i tid. Jeg ser heller fremover, sier Ingemar Stenmark (63).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år lot den svenske skilegenden være å fortelle sin egen datter om hva han hadde utrettet som alpinist. Det til tross for en unik karriere med blant annet to OL-gull og tre VM-gull.

Ingemar Stenmark ble olympisk mester i slalåm og storslalåm i 1980, og tok OL-bronse i storslalåm i 1976. Han ble verdensmester i slalåm og storslalåm i 1978 og i slalåm i 1982, og tok VM-sølv i storslalåm i 1982. Han vant verdenscupen sammenlagt sesongene 1976, 1977 og 1978, tok annenplass seks ganger. Foto: Shizuo Kambayashi / AP
Ingemar Stenmark ble olympisk mester i slalåm og storslalåm i 1980, og tok OL-bronse i storslalåm i 1976. Han ble verdensmester i slalåm og storslalåm i 1978 og i slalåm i 1982, og tok VM-sølv i storslalåm i 1982. Han vant verdenscupen sammenlagt sesongene 1976, 1977 og 1978, tok annenplass seks ganger. Foto: Shizuo Kambayashi / AP

– Hun vet jo, og har fått høre på skolen, hvem jeg er. Men jeg har ikke fortalt henne noe. Det er ingenting av dette jeg synes hun burde vite , forteller Ingemar Stenmark i programmet «Renées brygga» på svensk TV4 .

Les også: I Ingemar Stenmarks lekegrind

Århundrets nest beste svenske utøver

Som en av Sveriges fremste idrettsutøvere gjennom tidene, og en av verdens beste alpinister noensinne, har Stenmark satt varige spor.

Legendariske øyeblikk vil for alltid stå risset inn i idrettshistorien.

I 20 år var den svenske superalpinisten rangert som den mestvinnende skisportutøveren i verden, men det var før han ble detronisert av Ole Einar Bjørndalen i 2009.

I 2000 ble han kåret til århundrets nest beste svenske utøver, bare slått av tenninslegenden Björn Borg.

Les også: Stenmark støtter Johaug: – Hun stolte på legen sin, og det synes jeg man må få lov til

– Jeg tenker aldri tilbake

Stenmark har flere ganger tidligere blitt spurt om den vanvittige seiersrekken da han herjet i slalomløypene i 1970- og 80-årene. Men i stedet for å dyrke fortiden og hvile på sine laurbær, har 63-åringen ønsket å fokusere på nåtid og fremtid.

Ingemar Stenmark

Ingemar Stenmark er en svensk skiløper, og en av verdens fremste alpinister gjennom tidene.
Født 18. mars 1956.
Stenmark ble olympisk mester i slalåm og storslalåm i 1980, og tok OL-bronse i storslalåm i 1976. Han ble verdensmester i slalåm og storslalåm i 1978 og i slalåm i 1982, og tok VM-sølv i storslalåm i 1982. Han vant verdenscupen sammenlagt sesongene 1976, 1977 og 1978, tok annenplass seks ganger.
Stenmark har også åtte sammenlagtseirer i slalåmcupen og sju i storslalåmcupen. Han har i alt 86 rennseirer (slalåm 40, storslalåm 46) i verdenscupen i perioden 1974–89, som var rekord innen skiidretter til Ole Einar Bjørndalen gikk forbi i 2009.
Stenmark ble tildelt Svenska Dagbladets gullmedalje i 1975 og 1978 og Holmenkollmedaljen i 1979. I 2000 ble han kåret til århundrets nest beste svenske utøver etter Björn Borg.

(Kilde: Store norske leksikon)

– Jeg tenker aldri tilbake. Det er et tilbakelagt kapitel. Jeg ser det ikke som noe merkverdig. Det var en tid som var da. I dag lever jeg et annet liv som jeg trives mye bedre med. Det er mindre press, forteller Ingemar Stenmark.

– Jeg var nok ganske ego

Sammen med sin kone Tarja og datteren Iza (12) lever han et stille liv Vaxholm i Stockholms län i Uppland i Sverige med knapt 5.000 innbyggere. Treningen begrenser seg til sykling og løping. Nå er det familien som er hovedfokus.

Men slik har det ikke alltid vært. Da han var alpinist handlet hele livet om slalom. Trening og konkurranser. Fokuset på seg selv preget ham også delvis i årene etter at karrieren var over.

– Jeg var nok ganske ego, det skulle være på min måte. Det har jeg innsett i ettertid at det kanskje ikke var så snilt, fortalte Stenmark i et romjulsintervju med Gøteborgs-Posten.

– Jeg er en ensom ulv

I tidligere intervjuer har han beskrevet seg selv som en enstøing som trives best i eget selskap.

– Jeg har ikke så mange som jeg har nær kontakt med, men jeg har noen venner som jeg omgås med. Jeg er nok en ensom ulv. Jeg liker å være alene, forteller Stenmark til SportExpressen.

Til tross for sin selverklærte ensomhet, har han likevel sagt ja til deltagelse i både «Let's dance» i 2015 og «Mesternes Mester» 2011. I sistnevnte program gikk han helt til topps og briljerte stort i mange av de fysisk krevende øvelsene.

Han imponerte blant annet seerne med et halsbrekkende hopp over en mur, som i ettertid er ett av SVTs mest sette TV-klipp.

Personvernpolicy