FIS totalforbyr fluor i skismøring

Therese Johaug gikk inn til soleklar seier under 10 kilometer klassisk på Beitostølen lørdag. Fra neste sesong må hun klare seg med skismøring uten fluor.
Therese Johaug gikk inn til soleklar seier under 10 kilometer klassisk på Beitostølen lørdag. Fra neste sesong må hun klare seg med skismøring uten fluor. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra sesongen 2020/2021 har styret i Det internasjonale skiforbundet vedtatt totalforbud mot flour i alle grener. Det kom frem etter et FIS-møte lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er NRK som melder om totalforbudet. De får nyheten bekreftet av skipresident Erik Røste, også sitter i styret i det internasjonale Skiforbundet, FIS.

– FIS Council har i dag vedtatt et totalforbud mot fluorholdige smøreproduktet, og forbudet gjelder allerede fra sesongen 2020/21, Erik Røste til NRK.

– Det er tre grunner til at vi har vedtatt dette. Det ene er helserisikoen ved bruk av produktene, det andre er at det reduserer kostnadene til skismurning og det tredje er miljøeffekten, sier han til NRK.

Bakgrunn: Langrenn: Fluortesting kan bli droppet

Norges Skiforbund innførte i fjor forbud mot bruk av fluorholdige produkter, som brukes for å forbedre gliden i langrennssporet, for utøvere opp til 16 år. Forbudet ble begrunnet med smørernes helse, kostnader og selve miljøaspektet.

Skipresident Erik Røste jublet for Johaugs gull. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Skipresident Erik Røste jublet for Johaugs gull. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Historisk

Etter innspill fra Norges Skiforbund har nå FIS-styret vedtatt at forbudet skal gjelde alle grener fra og med neste sesong. Det ble klart på et møte i tyske Konstanz.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens vedtak er historisk. Her tar virkelig styret i FIS et ansvar og går foran. Det er et klart signal fra FIS om at vi ikke ønsker å bruke produkter som viser seg å være helsefarlige. Dagens vedtak vil også redusere kostnadene for skisporten vesentlig. Hensyn til miljøet er også en del av begrunnelsen, sier Røste i en epost til NTB.

Ulvang jubler over vedtaket

– Et fantastisk vedtak. En stor dag for skisporten. Veldig bra. Det er Norge som har reist saken i FIS-styret gjennom skipresident i Norge Erik Røste. Dette tror jeg alle er svært fornøyde med, sier Vegard Ulvang til NRK. Han er leder for langrennskomiteen i FIS.

På bakgrunn av vedtaket er det satt ned en arbeidsgruppe som sammen med industrien skal arbeide mot å finne en testmetode som avdekker bruk av flour.