Therese Johaug om sin argeste konkurrent: – Jeg har tro på henne

<p>Under 10-kilometeren i Canada i mars ble Johaug slått i spurten av Stina Nilsson. Johaug måtte også se seg slått av svensken under VM i Seefeld.</p>
Under 10-kilometeren i Canada i mars ble Johaug slått i spurten av Stina Nilsson. Johaug måtte også se seg slått av svensken under VM i Seefeld. Foto: Dustin Satloff / AFP

Når Norges gullgrossist på kvinnesiden i langrenn skal blinke ut sine argeste konkurrenter, har hun ett navn på blokka. Det er ikke norsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror veldig mye på Stina Nilsson, sier Johaug til SportExpressen.

Få uker før verdenscupåpningen viser alle tester at den norske skistjernen er i rute. Johaug har trent godt gjennom hele sommeren og høsten, og formen er god.

Stina Nilsson. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Stina Nilsson. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

13. oktober utklasset hun konkurrentene og ble norgesmester i terrengløp i Frognerparken i Oslo.

– Det var skikkelig moro å løpe i dag. Det var kjempestemning ute i løypa, nesten som å gå i Kollen, sa Johaug da hun sprintet i mål.

Snart bytter hun ut joggeskoene med skisko. Kvinnelandslaget har blant annet satset på å spisse formen ved å trene i høyden i Livigno og Val Senales i de italienske alpene foran årets sesongåpning.

Dropper høyden, trener hjemme

Hennes kanskje største utfordrer, den svenske skikometen Stina Nilsson, har imidlertid valgt et annet treningsopplegg før hun stiller på startstreken.

Mens Nilssons svenske landslagskolleger dro på høydesamling i det samme området som de norske kvinnene trener, Val Senales, ble 26-åringen hjemme. I tettstedet Idre, i Älvdalen kommune i Dalarnas län, har Nilsson lagt grunnlaget for suksess.

– Stina tenke at det fungerte bra å trene i hjemlige trakter forrige sesong og velger derfor samme opplegget i år, uttalte landslagssjef Lars Selin i en pressemelding i midten av oktober.

Ble knust av Nilsson i to renn

Therese Johaug tar Norge inn til sølv under kvinnestafetten under VM på ski i Seefeld i februar. Sverige vinner. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
Therese Johaug tar Norge inn til sølv under kvinnestafetten under VM på ski i Seefeld i februar. Sverige vinner. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Johaug legger skjul på at hun har tro på at Nilsson vil være med og dominere på kvinnesiden i langrenn.

Under 10-kilometeren i Canada i mars ble Johaug slått i spurten av nettopp Stina Nilsson. Det var første gang i fjorårets sesong at Johaug ikke sto øverst på pallen i et distanserenn. Johaug fikk også bank av svensken under VM-stafetten i Seefeld.

– Stina Nilsson imponerer, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland etter målgang.

– Har egenskapene som er nødvendig for å vinne

Selv om Sverige stiller med sterke navn som Charlotte Kalla, Frida Karlsson og Ebba Andersson, er det Stina Nilsson som er Johaugs største favoritt.

Fakta om Therese Johaug:

* Alder: 31 år (født 25. juni 1988)

* Klubb: Nansen

* Viktigste meritter, OL: 1 gull (4 x 5 km stafett, 2010), 1 sølv (30 km, 2014), 1 bronse (10 km, 2014)

* VM: 10 gull, 2 sølv, 3 bronse.

* Verdenscupen: 50 enkeltseirer, 2 sammenlagtseirer.

* Vant sitt tredje gull i Seefeld-VM i 2019 på tremila.

* Avla 16. september 2016 positiv dopingprøve for det forbudte stoffet clostebol etter bruk av en krem (Trofodermin).

* Ble 22. august 2017 dømt til 18 måneders utestengelse av Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

* 18. april: 2018: Johaug kan konkurrere igjen

(NTB)

– Åh, de er alle sterke, men jeg tror veldig mye på Stina Nilsson. Hun går fort på ski både i sprint og på distanse. Hun er en typisk allrounder. Jeg tror hun kommer til å gjøre det bra i mange av tourene som kommer i vinter. Hun har de egenskapene som er nødvendig for å vinne, sier Johaug til Expressen.

Stina Nilsson har gull og sølv fra vinter-OL 2018 i Pyeongchang. Hun har to VM-gull fra VM i 2019 og fem VM-sølv fra mesterskapene i 2015, 2017 og 2019. Nilsson kom på tredjeplass i Tour de Ski i 2016/17.

Tviler på Frida Karlsson

Da Johaug tidligere i høst ble spurt om hva hun forventer av en annen svensk utfordrer, Frida Karlsson, var hun ikke like overbevist.

FOR FIRE ÅR SIDEN: Under 10 kilometer jaktstart i Kuusamo i november 2015 vant Therese Johaug foran Ingvild Flugstad Østberg og Stina Nilsson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FOR FIRE ÅR SIDEN: Under 10 kilometer jaktstart i Kuusamo i november 2015 vant Therese Johaug foran Ingvild Flugstad Østberg og Stina Nilsson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Erfaringer fra meg selv og andre viser at det tar litt tid før man kanskje etablerer seg helt i toppen over en lengre periode. At hun skal være på pallen i hvert eneste verdenscuprenn hun stiller opp i tror jeg kan bli hardt. Men hun kan klare det, for all del, sa Johaug til NTB.

– Jeg har ikke kontroll på mine konkurrenter

Selv er hun i godt slag før sesongpremieren på Beitostølen fredag 22. november. Der står både sprint, 10 kilometer klassisk og 10 kilometer fri teknikk på programmet.

– Jeg kjenner at jeg er der jeg skal være. Men jeg har ikke kontroll på mine konkurrenter, hva de har gjort eller hvor bra de er. Rulleski og løping er en ting. Å konkurrere på ski er noe helt annet, sier Therese Johaug til svensk presse.

VIDEO: Johaug: – Skal ikke være russefest

Personvernpolicy