Therese Johaug står over Tour de Ski

<p>Therese Johaug går ikke årets Tour de Ski.</p>
Therese Johaug går ikke årets Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Før sesongen sa Therese Johaug at planen var å gå Tour de Ski. Slik ble det ikke. – Dette har vært en en spesiell høst som har tappet henne for mye krefter, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skiforbundet har tatt ut 20 løpere til årets Tour de Ski, som starter i romjulen.

Therese Johaug, som har vunnet alle distanserennene hun har stilt til start i etter dopingutestengelsen, står over årets utgave. Det samme gjør svenskenes stjerner Charlotte Kalla og Ebba Anderson.

Johaug har vunnet Tour de Ski to ganger tidligere.

– Hun føler hun trenger en periode av nå for å være på topp i VM. Jeg tror uten at hun har sagt det selv at dette har vært en spesiell høst som har tappet henne for mye krefter. Jeg tror det er veldig smart at hun lader batteriene, sier landslagssjef Vidar Løfshus til VG i etterkant av uttaket.

Ragnhild Haga dropper også skifesten i Mellom-Europa for å forberede seg best mulig til VM i februar.

– Av og til må man gå på jobb på mandag morgen

Johannes Høsflot Klæbo er blant de norske herreløperne i troppen. Det har lenge vært spekulert i om Klæbo skal få sin Tour-debut.

Troppen til Tour de Ski

Kvinner:
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Kari Øyre Slind, Oppdal IL
Kathrine Rolsted Harsem, IL Varden Meråker
Heidi Weng, IL BUL
Lotta Udnes Weng, Nes Ski
Tiril Udnes Weng, Nes Ski
Mari Eide, Øystre Slidre IL
Anna Svendsen, Tromsø skiklubb langrenn/Team Veidekke Nord-Norge

Menn:
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Sjur Røthe, Voss IL
Johannes Høstflot Klæbo, Byåsen IL
Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer Skiklub
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL

Trønderen står i spissen for en bred norsk herretropp der også OL-mester Simen Hegstad Krüger er med.

Før sesongstarten hadde Johaug en klar plan om å gå Tour de Ski, men hun sa samtidig at hun måtte se an hvor sliten hun var etter verdenscuprennene før jul.

– Jeg har lyktes veldig godt med å gå Touren før, og det er plan A å stille der. Men så må jeg se hvordan det blir å gå skirenn igjen og hvor mye krefter det koster, sa Johaug til NTB i slutten av september.

Martin Johnsrud Sundby sa til NRK i helgen at han mener flere løpere bør prioritere Tour de Ski.

– Det overrasker meg egentlig litt. Kanskje særlig når vi vet at mye av internasjonal langrenn er basert på Tour de Ski og interessen rundt den konkurransen. Det kan være at man ikke helt har forståelse av hvor viktig den konkurransen er for internasjonal langrenn, sa Sundby.

Vegard Ulvang, leder for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), sier til NRK at det er like mye oppmerksomhet under Tour de Ski som det er under hele verdenscupen til sammen. Han tilføyer at alle har et felles ansvar for å markedsføre sporten.

– Av og til må man gå på jobb på mandag morgen. Også skiløperen. For dette er en jobb og det er underholdning, sier Ulvang.

Sju renn på ni dager

Tour de Ski starter med sprint i fristil i italienske Toblach fredag 29. desember. Dagen etter er det 10 og 15 kilometer i fristil samme sted.

Deretter flytter løperne seg til Sveits og Val Müstair, der det igjen gås fristilsprint 1. nyttårsdag. De påfølgende dagene er det fellesstart i klassisk og jaktstart i fristil (10 km for kvinner, 15 km for herrer) i tyske Oberstdorf.

5. januar venter en klassisk fellesstart over 10 og 15 kilometer i Val di Fiemme, før det hele avgjøres med jaktstart opp slalåmbakken i Alpe Cermis søndag 6. januar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden