Meny

Gjert Ingebrigtsen fyrer løs mot Olympiatoppen i ny bok:

«Da Henrik vant EM, visste ikke ledelsen i Olympiatoppen hvem i helvete han var»

Gjert Ingebrigtsen retter kritikk mot Olympiatoppen i sin nye bok. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
– Vi har stor respekt for det Gjert og guttene hans har fått til, svarer Olympiatoppen.

«Da Henrik vant EM i 2012, visste ikke ledelsen i Olympiatoppen hvem i helvete han var. De som trener etter Olympiatoppens prinsipper blir gode, men ikke best. Det kan kanskje høres arrogant ut at en fyr som verken har bakgrunn eller utdanning fra idretten, påstår at det som skal være landets beste miljø på trening er utdatert. Jeg tenker det er sunn fornuft, og svarene gir seg selv. Det er ingen i Olympiatoppen som har kompetanse på det vi driver med».

Henrik Ingebrigtsen tok EM-gull som 21-åring i 2012. Foto: Yves Herman / Reuters

Slik innleder Gjert Ingebrigtsen kapittelet som omhandler Olympiatoppen i sin bok «Kunsten å oppdra en verdensmester», som lanseres neste uke.

Videre skriver far Ingebrigtsen at Henrik og Filip har benyttet seg av Olympiatoppen når det kommer til helse og ernæring og rehabilitering og opptrening etter skader.

«Både Henrik og Filip har hatt nytte av det medisinske samarbeidet. Men sportslig har de ikke noe å bidra med», skriver Gjert i boken.

Videre skriver 52-åringen at han ikke har noen teoretisk bakgrunn utover det han har lest seg opp på. Han trekker frem boka «Utholdenhetstrening» som en han har lest. Boken er blant annet skrevet av Espen Tønnesen, som er fagansvarlig for utholdenhet ved Olympiatoppen.

«Vi har ikke fulgt metodene til Olympiatoppen. Jakob hadde aldri vært på det nivået han er i dag om jeg hadde fulgt rådene fra den kanten. Aldri. Ikke mulig». 

Olympiatoppen: – Vi har stor respekt for Gjert

ABC Nyheter har konfrontert Olympiatoppen med beskrivelsene som Gjert Ingebrigtsen gir i sin bok.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier at han, Olympiatoppen og hele norsk idrett anerkjenner Gjert som en dyktig, selvlært trener, som med utradisjonelle metoder har oppnådd imponerende resultater med sønnene sine.

Vi har stor respekt for det Gjert og guttene hans har fått til, sier Øvrebø til ABC Nyheter.

 – Vi hadde brutt med hele ideen bak Olympiatoppen hvis vi ikke hadde lyttet til en mann som har oppnådd slike resultater. I Olympiatoppen er vår coach Dag Kaas i løpende dialog med Gjert, og våre fagfolk bidrar jevnlig. Vi skjønner at hans verden som trener i hans eget, tette team, ser annerledes ut enn den gjør på Olympiatoppen ved Sognsvann, men det viktigste for oss er at vi har en god dialog og gode prosesser med Team Ingebrigtsen, blant annet på de områdene Gjert selv nevner i boken, utdyper Øvrebø.

– Viktig at Gjert blir hørt

Toppidrettssjefen legger til at han synes det er hyggelig at brødrene Ingebrigtsen er innom Olympiatoppen for oppfølging, og påpeker at de har hatt gleden av å ha Gjert som foredragsholder på et internt seminar om utholdenhet.

Toppidrettssjef ved Olympiatoppen, Tore Øvrebø. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Filosofien for Olympiatoppens rolle i norsk toppidrett er at vi skal ha ypperste fagkompetanse innen utholdenhet, styrke, basis/motorikk, helse, rehabilitering, ernæring og andre relevante toppidrettstemaer. Det er en misforståelse om noen tenker at Olympiatoppen skal ha spesifikk teknikk-kompetanse på for eksempel bryting, skyting, bordtennis eller mellomdistanseløping i friidrett. Den kompetansen skal ligge i det enkelte særforbund og landslag. Gjerts kompetanse er selvfølgelig interessant for Olympiatoppen, og vi mener det er viktig at hans stemme blir hørt, understreker Øvrebø.

Gjert Ingebrigtsen har trent tre av sønnene sine, Henrik, Filip og Jakob, til å bli europamestere. Filip har i tillegg VM-bronse på 1500 meter, mens yngstemann Jakob (18) er blant de største friidrettstalentene verden har sett.

«Jeg er overbevist om at jeg skulle klart å få frem utøvere i verdenstoppen i hvilken som helst idrett», skriver Gjert i boken.

Populært