Skihistoriker: – Oddvar Brå var datidens Klæbo og Northug

<p>Oddvar Brå i aksjon under OL i 1972.</p>
Oddvar Brå i aksjon under OL i 1972. Foto: NTB scanpix

Forfatter og skihistoriker Thor Gotaas tar for seg skikarrieren til Oddvar Brå i ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Oddvar Brå var et friskt pust i skisporten på den tiden. Han sprang litt på skiene, slik som Johannes Høsflot Klæbo gjør i dag. Brå var en moderne skiløper, datidens Petter Northug og Klæbo, fastslår Gotaas.

Han er i disse dager aktuell med boka «Oddvar Brå - et skiløperliv».

Hovedpersonen selv sier han er fornøyd med resultatet:

– Boka tar for seg et livsløp på 50 år, og i år er det akkurat 50 år siden jeg representerte Norge for første gang, sier Brå til ABC Nyheter.

Han har to VM-gull. I tillegg vant Brå verdenscupen sammenlagt to ganger. 67-åringen har deltatt i fem OL: 1972, 1976, 1980, 1984 og 1988.

Totalt ble det to sølvmedaljer i stafett i OL-sammenheng.

– Brå bestemte seg for å bli skiløper tidlig, som 12-åring i 1963. Han var ekstremt god som barn, og kunne vinne en to kilometer med flere minutter, forteller Thor Gotaas til ABC Nyheter.

– Han er litt lukket

Gotaas omtaler Brå som en av de største nålevende skilegendene, og han anslår at Brå har gått omlag 1300 skirenn i løpet av livet.

– Det er enormt med renn. Det er rart at han fortsatt er i live, fleiper forfatteren.

Gotaas mener det er fint at Norges befolkning blir kjent med Brå på en ny måte.

Alle i Norge kjenner til stavbrekket i 1982, men likevel føler jeg at befolkningen ikke kjenner Oddvar så godt. Han er litt lukket, sier han.

Les også: Her var dere da Brå brakk staven

«Ingen hadde sett Oddvar Brå sånn før»

I boka omtaler også Gotaas det tragiske dødsfallet til langrennsløper Ivar Formo, som druknet i Nordmarka i romjulen i 2006. Brå og Formo er begge født i 1951, og konkurrerte mot hverandre.

De to utviklet et nært vennskap.

Saken fortsetter under bildet

Ivar Formo (t.v.) sammen med Oddvar Brå under NM i 1973. Foto: Jan Dahl / NTB scanpix
Ivar Formo (t.v.) sammen med Oddvar Brå under NM i 1973. Foto: Jan Dahl / NTB scanpix

«Oddvar var helt knust. Han måtte si noe, måtte hedre kameraten og yte ham rettferdighet. Bilder fra et intervju med TV 2 den dagen viste en Oddvar Brå som ingen hadde sett før i offentligheten; gusten i ansiktet, tårefylte øyne, gråtkvalt stemme og med et sorgens kroppsspråk. I den stunden, når kameraten så tragisk hadde dødd med skøyter på beina, var det Oddvars oppgave å uttale seg i media. Nasjonen forventet det. De to var klebet sammen i skihistorien, de hadde skapt historie og hatt kontakt hele tida, og ekstra tett de siste åra. Ivar hadde vært Oddvars store støtte i vanskelige perioder», skriver Gotaas i boken.

Personvernpolicy