Oddvar Brå fikk aldri møte bestemoren sin: – Forferdelig tragisk

<p>Oddvar Brå fikk aldri møte sin bestemor, Borghild Brå.</p>
Oddvar Brå fikk aldri møte sin bestemor, Borghild Brå. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det kommer fram nye ting om meg, sier Brå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter, skihistoriker og folklorist, Thor Gotaas, er i disse dager aktuell med boka «Oddvar Brå - et skiløperliv».

– Det kommer frem nye ting om meg, og ting som folk neppe husker, sier Brå til ABC Nyheter.

I tillegg til å gå gjennom skikarrieren til Brå, kommer også Gotaas med personlige historier i boka.

Oddvar Brås bestemor, Borghild Brå, var i 1920 ugift, 27 år og uten eget husvære.

I tillegg var hun alene med ett barn, Birger Brå. Men hun fikk ikke beholde sønnen lenge. Birger Brå, som senere ble Oddvars far, ble født utenfor ekteskap.

«Det er uvisst hva som nøyaktig skjedde, og hvorfor. Folk i Melhus sa hun måtte overlate sønnen til andre fordi bygdas vergeråd krevde det. Det lyder sannsynlig», skriver Gotaas i boken.

«E kjenn bestemor di»

Birger Brå ble overført til en fosterfamilie. Oddvar Brå møtte dermed aldri bestemoren sin.

VM på ski i Holmenkollen, 15 km. for menn i 1982. Vinneren Oddvar Brå (th) gratuleres av kong Olav. Foto: NTB / Scanpix Foto: NTB / NTB scanpix
VM på ski i Holmenkollen, 15 km. for menn i 1982. Vinneren Oddvar Brå (th) gratuleres av kong Olav. Foto: NTB / Scanpix Foto: NTB / NTB scanpix

«Ingen vet hva Borghild tenkte da radioreporter Bjørge Lillelien snakket om Oddvar i norske mesterskap, i Holmenkollen og andre store renn. Om savnet økte eller minket da. Men hun var garantert stolt som ei bestemor. Sikkert ekstra nysgjerrig fordi gutten både var så langt borte og samtidig så nær. Utilgjengelig for samvær og prat, men stadig avbildet i Adresseavisen og intervjuet på radio og i fjernsyn», heter det i boken.

Oddvar Brå fikk gjennom årene enkelte hint om opphavet sitt på farssiden.

«E kjenn bestemor di», sa ei dame på en fest på Støren i 1970-åra, men han forfulgte ikke saken. Emnet var uaktuelt å ta opp hjemme og ble ikke nevnt av foreldrene.

I ettertid angret han på det. Hun som sa det het Kirsten Storhaugen og hadde vokst opp i lag med Borghild Brå», skriver Gotaas.

Ble ikke invitert i begravelsen

Borghild Brå døde på sin egen 87-årsdag i august 1980.

Oddvars foreldre dro i begravelsen uten å si ifra til Oddvar.

«Samme ettermiddag kom Oddvar til Megarden og så blomster i stua, som tegn på noe spesielt. Han lurte på hvorfor. Oline (Oddvars mor journ.anm.) sa at bestemora hans var blitt begravd. Han skjønte ingenting. Bestemor? Hvorfor hadde ingen sagt det og hvorfor ble ikke han invitert med i begravelsen? Hvorfor hadde ingen opprettet kontakt mellom de to? Mange spørsmål svirret i hodet. Oddvar fikk ikke svar på dem da og heller ikke de nærmeste åra. Historien om Borghild skulle forties», skildrer Gotaas.

Oddvar Brå er mest kjent for denne stafetten under ski-VM i 1982 i Oslo. Brå brakk staven like før mål, men fikk ny. Norge og Russland kom likt i mål etter et spurtoppgjør mellom Brå og Aleksandr Zavjalov, og landene delte seieren. Foto: NTB scanpix
Oddvar Brå er mest kjent for denne stafetten under ski-VM i 1982 i Oslo. Brå brakk staven like før mål, men fikk ny. Norge og Russland kom likt i mål etter et spurtoppgjør mellom Brå og Aleksandr Zavjalov, og landene delte seieren. Foto: NTB scanpix

– Like kjent som Petter Northug

I arbeidet med boken fikk Gotaas være tett på Oddvar Brå og hans nærmeste.

Gotaas møtte blant annet Oline Brå, Oddvars mor.

«Jeg spør om bestemor Borghild Brå. Oline forteller litt, nølende, og så litt til, mens også Oddvar lytter. Om at hun så bestemora på en kafé i 1970-åra, men uten å kunne kontakte henne fordi Birger nektet. Om at bestemora aldri møtte det eneste barnebarnet sitt, men likevel fulgte med.
Der, på kjøkkenet i Megarden, forteller Oline mer om Borghild Brå på fem minutter enn hva Oddvar har hørt på 66 år».

– Historien om bestemoren er forferdelig tragisk. Oddvar Brå og bestemoren bodde i samme kommune, men møtte hverandre aldri. Oddvar Brå var like kjent som Petter Northug er i dag på den tiden, forteller Thor Gotaas til ABC Nyheter.

Les også: Her var dere da Brå brakk staven

Personvernpolicy